Една легенда ни напусна - слава Богу, не физически! Големият

...
Една легенда ни напусна - слава Богу, не физически! Големият
Коментари Харесай

Сбогом, Тома Спространов! Ще ни липсваш...

Една легенда ни напусна - популярност Богу, не физически! Големият радиожурналист Тома Спространов вечно слиза от радиоефира, след блестяща кариера, траяла цели 57 години. В далечната 1967 година той за първи път застава пред микрофона и по този начин до края на 2023-а, когато разгласи, че това е последния му ефир и отсега нататък няма да го слушаме.



Тома Спространов скоро ще навърши 83 години

В последния ден от остарялата година в ефира на Радио Пловдив бе излъчено последното издание на именитото предаване " Любопитно петолиние ". В него основателят му Тома Спространов не беше водещ, а посетител на своите възпитаници в занаята - музикалните редактори и водещи Валя Божилова и Милко Петров.

В последните три часа и половина в ефира на Радио Пловдив участваха и едни от известните ни артисти, на които Томата е подал ръка в първите им стъпки към сцената - Мими Иванова, Петя Буюклиева, Росица Кирилова, братя Аргирови и Христо Кидиков. Тома Спрастранов е първият, който основава фенклуб на братя Аргирови в Пловдив и е кум на Росица Кирилова.

В последното предаване на Тома Спространов участваха и цялостен екип от звукорежисьори, работили с него през годините - инж. Татяна Славова, Веселин Вълканов, Минко Кръстев и Николай Пеев.

Тома Спространов описа любопитни истории към основаването на предаването и неговото битие цели 57 години. Кръстник на „ Любопитно петолиние “ станал музикалният редактор Евгени Гринберг във влака на път за София.

Музикалното предаване на Томата се излъчва за първи път в ефир на 1 януари 1967 година по Радио Пловдив и е най-дълголетното предаване в родния радиоефир с един и същи водещ за подобен дълъг интервал. Точка на предаването беше сложена на 31 декември 2023 година заради усложнилите се здравословни проблеми на Тома Спространов.

" Вече нямам сили да повеждам. Това е комплицирана и виновна работа, би трябвало си сила, младежи. Мисля, че дадох каквото можах от себе си ", сподели Тома Спространов, който през август ще навърши достолепните 83 години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР