Една история от Благоевград развълнува българското училище. И добави капка

...
Една история от Благоевград развълнува българското училище. И добави капка
Коментари Харесай

Млад специалист се върна от Англия, за да стане учител в Благоевград

Една история от Благоевград развълнува българското учебно заведение. И добави капка вяра за застаряващото българско учителство. 

След три години имигрантстване в чужбина млад български информатик, съумял на трудовия пазар в Англия, реши да се върне в родината си. И да стартира работа като преподавател по осведомителни технологии в Благоевград, без да има сигурност, че ще завоюва състезанието.

Той се споделя Исмаил Узунов и е на 27 години. Израснал е в дребното планинско селце Бабяк. Учителството е част от биографията на фамилията. Затова още в последния курс на образованието си по информатика в Югозападния университет записва специализира и педагогичен профил.

След като не намира работа, ориста го води в Англия, където действителността не му икономисва нищо. Нито за момент обаче не се отхвърля от фантазията си да бъде преподавател.  Продължава да следи  обявите за работа. И шансът го намира.

„ Знакът на ориста пристигна през август. Проверявах за свободни работни места. Видях, че има място в Благоевград, а аз доста обичам Благоевград, тъй като тук са минали близо 10 години от живота ми… А и обявата беше за учебното заведение по стопанска система, а то е доста влиятелно учебно заведение, има одобрено име “, описа Узунов.

Макар че Исмаил е от хората, които обмислят добре всяка своя значима стъпка, не се е наложило дълго да се колебае.

„ Взех това решение в границите на две седмици. Купих си билет, хванах си багажа и дойдох… Това беше необичайно за съвсем всички. Имаше мнения от сорта „ за какво си се върнал в България да преподаваш в случай, че там си вземал хубави пари, имал си организиран живот… знаеш ли какъв брой пари получават учителите тук “.

Не по-малко сюрпризиран се оказва учителският екип в гимназията, когато в последния миг преди състезанието получава документите на Исмаил, споделя директорът  Ася  Бояджиева.

„ Бях доста впечатлена и прелестно сюрпризирана, че младеж, потвърдил се към този момент с персонални качества и натрупал опит в Англия, е претендент за работното място по осведомителни технологии. И че взема решение да се прибере в България… Беше мъж, а нашата феминизирана специалност се нуждае от мъжко наличие “.

Исмаил сподели, че е отишъл в чужбина, с цел да си помогне финансово по някакъв метод. „ Минах през доста неща, беше сложен интервал от моя живот… Но тъй като малко или доста говорех британски, ми предложиха работа в доста влиятелна фабрика за алкохол. Харесаха ме, предложиха ми контракт “, описа той.

Споделя, че „ бил доста добре “, живеел в къща, имал личен автомобил, нещата вървели добре. Признава обаче, че „ в чужбина е малко мъчно да се приказва за приятели… другар е доста огромна дума “.
Исмаил сподели, че отишъл да работи в Англия с ясното схващане, че един ден ще се върне в България и ще отиде на място, „ което е моето място – а точно, учебното заведение “. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР