Една година от войната на Русия в Украйна: Какво се

...
Една година от войната на Русия в Украйна: Какво се
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Войната на Русия в Украйна е подготвяна в продължение на десетилетия

Една година от войната на Русия в Украйна: Какво се случи през този интервал и по какъв начин наподобява обстановката през днешния ден? Историкът професор Пламен Павлов в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Една година по-късно още веднъж ви поканих, с цел да беседваме за войната на Русия в Украйна. Предполагаше ли се, че този акт на експанзия на Путин ще бъде в такива огромни мащаби и ще продължи толкоз дълго време, професоре? 

В момента на експанзията никой не очакваше, че това ще продължи, първо никой не допускаше, че въобще ще се стигне до подобен акт на експанзия, в случай че самите съветски управляващи, президентът Путин и външният министър Лавров, и кой ли не убеждаваха целия свят, че няма такова нещо, че това са едни елементарни учения, стандарти, макар че многочислени.  

Да. 

Дори съветските петоколонници в България също злорадстваха и може да пуснете и ваши остарели записи, където те се подиграваха с всички, които споделяха, че има заплаха от експанзия. За страдание, експанзията се случи и през днешния ден, за жалост, цяла година след началото на този кървясъл спор, виждаме, че малко лековато сме считали, че той няма да продължи задоволително дълго. Напротив, оценките сега са, че това може да продължи години наред и не дай си боже това да се случи. От друга страна, когато се връщаме обратно във времето, от дистанцията на тази година и освен на нея, виждаме, че тази експанзия е подготвяна системно може би в продължение на години и на десетилетия. Руската агитация набираше мощност и тя има изключително тежки последствия в България. За благополучие, вашата медия е една от тези, които не се поддават на сходни операции, не популяризират хибридната съветска война, само че за жалост, доста други български медии и даже държавни институции го вършат. Аз бих припомнил някои от признаците на тази експанзия.  

Да, това щях да ви попитам. Вие казахте, че тя явно се е подготвяла доста по-рано. Имаше ли някакви признаци за това, какво виждахте вие? 

Като гледаме, не съм го виждал тогава, за жалост, виждам го в този момент, виждам го, несъмнено, и хиляди други наблюдаващи по света, доста по-компетентни и доста по-информирани от мен. Но от една страна, това са претенциите за Руския мир, за Руския свят и за това, че в действителност няма никаква Украйна, това е част от съветския народ. Това продължава да се приказва сега от такива одиозни фигури като патриарха разколник Гундяев или Кирил, който даже измисли нещо като православен джихад, от цялата агитация, за жалост и от пропагандата отвън Русия, като в това отношение можем да претендираме – споделям го с цялата самоирония и мъка, за едно от първите места по разпространяване на сходна съветска агитация. Това се оказаха блъф. Нека да не забравяме, че окупацията на Крим и дейностите в двете така наречен национални републики бяха стартирани от съветските служби, а не от някой различен.  

Украинската войска обаче съумя да възвърне огромна част от териториите, които бяха окупирани от агресора, в първите седмици на войната, само че Русия към момента управлява огромни елементи от страната. Как гледате през днешния ден на Русия и на по какъв начин – на Украйна? Промениха ли се визиите ви за тези две страни една година по-късно? 

До огромна степен се трансформираха, и то освен моите показа, само че визиите на целия свят, тъй като не е загадка, че доста виновни фактори по света чакаха, че Украйна ще бъде смазана в границите на дни или на седмици, или на месеци. Неслучайно западни съдружници предлагаха леговище на президента Зеленски. За негова чест и на хората към него, те демонстрираха изключителна неотстъпчивост и храброст, останаха в Киев и поеха нещата в свои ръце. Иначе смазващият съветски удар в първите дни и седмици не е неочакван. Съотношението на силите е в десетки пъти, да не приказвам и като въоръжени сили, бройка на сухопътните войски, да не приказваме за авиация, да не приказваме за ракетни войски, защо ли не още. И все пак, видяхме, че Украйна се окопити и съумя да нанесе няколко основни разгрома – споделям го без всякакво пресилване, изключително на тази формация, която на процедура беше съвсем влезнала в Киев и беше влезнала и в Харков – в два многомилионни града, които на процедура бяха първата цел на съветската експанзия.

Сега, несъмнено, по южния фланг Украинската войска не можа да удържи на натиска откъм източните райони на Русия и откъм окупирания Крим, и там бяха изгубени, на практика бяха стигнати до Николаев съветските войски. Там обаче те бяха отблъснати и проектът да стигнат до делтата на Дунава действително видяно, да окупират Одеса и така нататък, се провали. Слава богу, тъй като тогава и ние щяхме да бъдем в изключителна обстановка. Ако ми позволите обаче, единствено да се върна малко обратно в тези признаци.  

Да. 

Шойгу, военният министър на Русия, е една куриозна фигура на агроном, на еленовъд и така нататък, не желая персонално да го наскърбявам, само че човек, който няма нищо общо с армията като даденост – той говореше още преди няколко години по какъв начин с цел да се насели Сибир, би трябвало да се основават някакви милионни градове. И ние виждаме, че от окупираните територии, да речем от безчовечен позволени Мариупол, десетки хиляди хора бяха изселени тъкмо в Далечни изток, в Сахалин. Т.е. има един проблем, който не знам, само че съвсем не съм виждал анализатор да го проучва – явно президентът Путин, воден от своите демони, страда от някакъв заплашителен комплекс, че Русия демографски е доста слаба страна. И в действителност, съветското население понижава. За страдание, ние сме в сходна обстановка, само че тук става дума за една голяма страна, която владее 1/6 от земната суша. Т.е. тя има 145 милиона население, в случай че има най-голямата територия на света и че има по-малко население на процедура от Бангладеш, действително видяно.

И едно време Съветският съюз беше една от първите 10 по населеност страни. Днес Русия е по-малка и от Бангладеш, и от Бразилия, от Нигерия и от кого ли не, от Пакистан. Така че евентуално една от демоничните и за мен изцяло архаични и безумни тези на диктатора Путин беше да приобщи още 50 милиона украинци и примерно повече от 10 милиона беларуси. На процедура Беларус сега не може да кажем, че това е независима страна, тя на процедура е една окупирана страна, където някогашният колхозен водач Лукашенко се държи като някакъв смешен махараджа, в случай че се върнем към времето на Велика Британия.

Със сигурност същият сюжет се мислеше и се готвеше и за Украйна. Парадоксът е, че страната, която искаше да денацифицира Украйна, на процедура сама се нацифицира в придвижване и сега ние в лицето на режима на Путин имаме искрено нацистки режим. Неслучайно в неговите послания има тотални съвпадения с Хитлер, с Мусолини, с най-мракобесните фигури от цялата международна история. И това е едно доста огромно злощастие за Русия и нейните нации, тъй като в последна сметка те са хора като всички нас, те също желае да живеят човешки, а сега те са подложени на тотална операция и в последна сметка към този момент съветското общество, за огромно страдание, има и доста огромна групова виновност. Понеже към момента имам опция – популярност богу – да контактувам с мои съветски другари, чиито имена умишлено няма да споделям, те са в смут, хората, от интелигенцията, изключително тези от Москва. Те ми пишат във " Facebook “ или в електронната поща, че половината общество поддържа това безумство, другата половина се намира в някакъв цялостен потрес, тъй като не може да повярва, че това се случва и че сякаш са излезли най-лошите демоните от белетристиката на Гогол, на Достоевски и на другите огромни съветски писатели. Така че тази покруса, тя има световни мащаби. Разбира се, най-потърпевш е украинският народ, само че тя на процедура заплашва цялото човечество.  

Знаете, че съветският президент преди дни направи едно свое изявление във връзка и годишнината от това, което се случва, една година от войната. Отговорността, съобщи той, за войната в Украйна обаче лежи напълно на западните елити – това беше неговият коментар. 

Западните елити имат своята виновност, че дълго време не разгадаха същността на президента Путин, че и до през днешния ден има западни водачи, в това число, за жалост, и български, които разчитат на някаква доброжелателност, надали не разчитат на някакъв партньорски подскок с Путин. Виждаме, че той не съблюдава безусловно нищо и че най-много неговият режим нарушава брутално интернационалното право. На процедура ние се върнахме с 200 и повече години обратно. Договорите не значат нищо, споразуменията не значат нищо и крадецът споделя " Дръжте крадеца! “. Не че Западният свят няма совите вини в една или друга форма, само че това, което се случи – да кажеш, че Русия е обект на експанзия от " Колективния Запад “ – това е безусловно безумство. В последна сметка, агресорът е явен и той се вижда от целия свят. И в случай че погледнем за последствията на тази кървава война – видяхме, че милиони украинци потърсиха леговище на открито, най-много дами и деца, има вътрешна миграция тотална, защото в последна сметка, както и вие казахте, огромни елементи от Украйна са окупирани от съветските войски. Но има над 1 милион руснаци, които избягаха без някой да ги е нападнал, просто избягаха от безумието на войната. И това, за жалост, са най-креативните пластове на съветското общество.  

Тези, които са избягали, най-креативните пластове. 

Да, несъмнено. Никой не би желал да живее в една голяма Северна Корея или дори нещо може би още по-лошо. Така че нацисткият профил на режима, а по-късно и клептократичен, защото става дума за запазването на ползите на една клептократична олигархия, която в действителност сама реже клона, на който седи, защото нейните съществени активи са на Запад. Виждаме, че всички родственици, в това число на президента Путин, живеят отново на Запад, или най-малко огромна част от тях. И всички тези хора от вида на Песков, на Шойгу, на кой ли не, имат своите имения във Франция, жилища в Лондон, да не приказваме какъв брой доста има в Съединени американски щати. Така че изолацията на Руската федерация от света също е нещо, което предстои разбор.  

Професоре, по какъв начин оценявате в действителност глобите, които бяха наложени от Европейския съюз на Русия?  

Без подозрение, глобите, наложени от Европейския съюз, от Съединени американски щати, санкционни пакети имаше и от други страни, да вземем за пример Швейцария, Холандия, всеки откри някакъв метод за освен да санкционират Русия, която фактически плаче за наказване. Гледахме една година този жесток гнет посредством енергетика, посредством газ, посредством ток, посредством какво ли не. Но това, което безусловно би трябвало да отбележим, е, че Руската федерация е обречена в този метод и тя по тази причина плаши с нуклеарно оръжие и с други сходни безумия. Специално речта на президента Путин преди два дни, тя просто е нещо, което по-скоро има потребност от разбор на експерти по логика на психиката, защото приказва пред някакви ветерани. Архаично е, посланията на Путин отиват някъде при започване на ХХ, да не кажа в ХІХ век. В актуалния свят просто няма място. Виждаме един Китай, една Индия по какъв начин се държат. Дори те, които имат по-особена позиция, в последна сметка не поддържат бруталния метод към международния ред. 

Според вас ще успее ли украинският народ да събере нужните сили и да се възвърне? Хуманитарната обстановка, знаем, в Украйна е влошена фрапантно, вредите от унищожаването на вътрешната инфраструктура по време на войната се правят оценка на над 130 милиарда евро.  

Те може би са и доста повече. Да не приказваме за психическите вреди, които са неоценими. 

Но Украйна оказва една доста висок тип помощ и едно възходящо държание на самодисциплина. Виждаме, там има действителни ограничения за битка с корупцията, там имаше и евентуално има не по-малка олигархия и не по-малко рискова, в сравнение с в Русия, само че виждаме, че има капацитет за развиване украинското общество и в това е вярата. Съответно дано да не забравяме, че тези хора бранят своята земя, своите домове, своите фамилии и те просто, както се споделя, са обречени да победят. Иначе би трябвало да не съществуват, да попаднат в този… Аз обаче не виждам какво печели Русия в цялата тази история. Не печели нищо. Реално видяно, нанася се тотална щета и по този метод, защото се вършат аналогии сред Путин и Хитлер, мисля, че тя е неизбежна тази прилика.

Така е, тъкмо преди една година, когато ви се обадих аз, вие ми казахте, че с този акт на експанзия Владимир Путин е надминал Адолф Хитлер, а Ким Чен Ун наподобява като учтив юноша на този декор. 

Това беше по този начин на смешка, във връзка с Ким Чен Ун. 

Да, знам.

Лошото е, че Путин от ден на ден наподобява на Ким Чен Ун, освен на Хитлер и това единствено по себе си е доста тъпо. Но аз се надявам, че откакто цивилизованият свят, откакто в последна сметка голямото болшинство в международното публично мнение не поддържа тази война, без значение от едни или други нюанси, тя просто няма вероятност за триумф, тази война. И това е рисково, дублирам го отново, освен за Украйна, само че в доста огромна степен и за нас в България. Виждаме нашия самодостатъчен хайлайф по какъв начин изобщо сякаш не желае да схване какво става. Така че тук ние също в България сме в унизителна позиция. Равняваме се с Унгария. И това поведени значително е позорно. Ние просто би трябвало да поддържаме Украйна, в това число с въоръжение, с муниции, с всичко, защото на процедура сме една от идващите цели на съветската експанзия и това никой не го крие. То намерено е заявявано, ние сме оповестени в листата на вражеските страни, тъй че какво повече? Така че съветската агентура в България би трябвало да бъде съществено глобена. И аз се чудя има ли в България правозащитни органи и други, които разрешават всичко това, което се случва у нас – тази подривна активност, тази антибългарска активност на хора, които претендират да бъдат патриоти. Това единствено по себе си е парадокс!  

Много ви благодаря за този диалог. 

Дай боже идната година да приказваме по какъв начин войната е свършила.

Дай боже, да. 

И пред Украйна, и пред България, и пред целия свят.  

Благодаря ви, професоре. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР