Едмонд Назарян, европейски и световен вицешампион в кат. до 60

...
Едмонд Назарян, европейски и световен вицешампион в кат. до 60
Коментари Харесай

Едмонд Назарян: Вярвам, че с брат ми може да сме световни шампиони заедно

Едмонд Назарян, европейски и международен вицешампион в кат. до 60 кг в класическия жанр от 2022 година, както и еврошампион до 20 година от този сезон, пред Георги Куситасев за предаването " Спортът във Фокус " на Радио " Фокус ".

Годината съвсем завърши, тези дни ти зае влиятелното второ място в класацията " Спортист на годината " на Българската федерация по битка. Доволен ли си и по какъв начин оценяваш миналите 12 месеца?

-Доволен съм, да. Мисля, че е справедливо, тъй като тази година в действителност не беше лесна за мен, тъй като още от предходната, като смених категорията, нямах влиятелни медали при мъжете, и тази година успяхме да се класираме на европейско и на международно, което е значителен прогрес за мен. Това мисля, че е справедливо. Тази година не можахме да стигнем най-горната стълбичка, обаче второто място за мен е супер и идващите години към този момент ще гледаме да надграждаме, колкото можем.
 Братан Ценов: Гриша Ганчев ме помоли да оказа помощ и се върнах в битката
Братан Ценов: Гриша Ганчев ме помоли да оказа помощ и се върнах в битката

" Решението беше непринудено "

Казваш, че не съумя да се качиш на върха, само че ще те поправя, че ти се качи, обаче при юношите.

-При юношите успяхме да спечелим купата. Това е съществено съревнование, само че просто при мъжете си е друго да ви кажа, тъй като мъжете - много по-голяма класа, много по-опитни борци. Но на това също се радваме, тъй като демонстрираме равнището на моята възраст, какъв брой сме напред. И това в действителност е много добър индикатор за моята възраст - моите триумфи.

Явно Рим е щастливо място за теб, тъй като там стана за първи път европейски първенец за мъже преди две години, а през тази взе златото на Европейското до 20 години. Случайно ли е съгласно теб?

-Може би в Рим има някаква сила, която получавам като отида. Наистина хубава атмосфера е там, в Италия, харесва ми. И несъмнено е поради... не знам, има въздействие това нещо. Добре се представяме. Дано отново има там съревнование и отново да печелим трофеи, ще е супер!

През годината реализира впечатляващи победи над олимпийски, международни, европейски първенци и медалисти, като Кенчиро Фумита, Мурад Мамедов и Геворк Гарибян от Армения. Коя победа смяташ за най-ценна?

-За най-ценна - да ви кажа, Фумита от Япония, тъй като той е доста, доста умел герой. Той е един от водачите на нашата категория. И аз, като съумях да го преодолея, това за мен е една доста огромна крачка. Това е едно вътрешно такова, да надвиеш такива първенци, такива класни борци, идва ти една такава мощна тръпка да кажеш, че аз, аз би трябвало да съм водач на тази категория - ти му взимаш мястото сиреч. Така ми се получи, като съумях да го надвия. Наистина огромна страст, наслада беше за мен. Ще би трябвало да надвием и киргиза (Жоламан Шаршенбеков), тъй като той е азиатски първенец, обаче на Световно не беше ставал, два пъти беше втори, и очевидно това му беше моментът той да вземе. Но другия път аз ще се реванширам, дай боже да упражняваме и да се стягаме за него. Той ми е главният съперник.

Само да те върна отново - искаш да кажеш, че всяка една победа против топ играч, като примерно Кенчиро Фумита, един тип му взимаш страха. Така ли да разбирам?

-Не се знае, тъй като всеки герой може да се активизира и примерно на друго съревнование пък той добре да се бори. Това е моментно положение. Но просто като надвиваш подобен герой, ти идва една вътрешна, по-силна религия, убеденост ти идва една, тъй като ти надвиваш най-класния герой, топ герой. Ти мислиш, че ти би трябвало да станеш примерно, ти да ги надминеш. И това при мен също стана. Аз не съм титулуван като него на тази категория, тъй като 55 е едно, като качваш 60 кг е напълно друга битка - все едно сменяш спорта, такова е чувството. Не е елементарно, доста труд и в един миг, като надделях и съзнавам тези компликации, през които минах през тази и предходната година, по този начин ти идва повече мотивация, повече за по-напред, към Олимпийски игри.

Сега да те върна към двете загуби. Ти загуби борбите за златото на Европейското и на Световното надлежно от Керем Кемал от Турция и Жоламан Шаршенбеков от Киргизстан. Имаше ли късмет и при кой край от двата да вземеш успеха и златото?

-Винаги има късмет, просто на Европейското още в Будапеща, тогава аз съумях да надвия също един класен герой - арменеца, който е европейски първенец на 60 кг, и тогава отново ми пристигна една такава вътрешна примамка. Излязох на край против турчина, обаче на финала не ми стигнаха силите тогава, още нямах тази мъжка мощ. Докато при Световното след няколко месеца аз съумях да натрупам тази мощ. Там изгубих от друго от киргиза - от неточност на обстановката, и ми се обърка битката. И при двете обстановки имах късмет, само че просто на Европейското малко мощ не ми доближаваше, това беше повода там, а на Световното към този момент и неточност от опит, от обстановка и пропуснах моите обстановки, които можех да взема срещата. Но има време за коригиране. Добре е, че всичко това се случва в този момент, с цел да може по-напред, към Олимпийските игри към този момент да сме минали всички тези неточности и там да ги няма. Там към този момент няма време за неточности. Всичко ще пристигна с времето, аз по този начин мисля. Тренираме, да сме здрави - това е най-важното.

Кой е най-силният герой в категория до 60 кг при класиците в света сега - Шаршенбеков, Кемал, Фумита, Назарян?

-Ами да ви кажа, тук към този момент е оспорвано, тъй като всякога може да е друго. Тази категория е доста съперника, не се знае. Някой в един миг ще е доста по-подготвен, другият примерно доста смъква, а от събаряне няма да се бори добре. Зависи. Всеки би трябвало да умее да подходи към надпреварата както би трябвало, само че сега като потвърдил се е киргизът (Шаршенбеков), тъй като той стана международен първенец. Той сега е най-хубавият. Обаче японецът (Фумита) примерно, той два-три пъти го надделява него като се срещнат. Турчинът (Кемал) надделява него, обаче аз надделях японеца, изгубвам от киргиза. Има и иранец - в тази категория просто е доста, доста конкурентна и би трябвало доста хубава подготовка, доста добър метод към съревнование, с цел да се класираме ние най-отгоре.

Казваш подготовка - готвиш ли се към този момент за новия сезон?

-Разбира се, да, започнахме с тренировки, в този момент - лагери. И малко по малко, следващата година към този момент, при започване на април е Европейското в Загреб - за там се готвим. И към този момент по-нататък ще забележим.

С Емил Иванов подготвяте ли изненади, като комбинации, нови хватки за твоите съперници за идната година, която е доста значима, тъй като е и предолимпийска?

-Ами да, ние упражняваме всеки ден. Всеки път ни се появяват нови благоприятни условия, нови мисли, по време на битката сътворяваме обстановки. Ние с бате Емо ги измисляме тези неща, тъй като в този момент е моментът. После към този момент като сме по лагери, към този момент там ще има повече битки и там към този момент би трябвало да усъвършенстваме всичко това. Сега малко по малко прибавяме още към нашия жанр. Ще има изненади, аз по този начин мисля. Трябва да има, в случай че желаеме да сме първенци, постоянно би трябвало да измислим нещо ново, тъй като по този начин те познават. Като правиш едно и също, познават те и към този момент всички гледат по камери, треньори, готвят се против теб. Трябва да измислиш нещо друго, да ги излъжеш, композиция - това е битката.

Къде ще ти бъдат лагерите?

-Тази година сме в Париж за 10 дни. Догодина програмата още... ще забележим кои шампионати, в случай че имаме " Никола Петров ", към този момент там треньорът ще каже, аз още не съм наясно, само че знам, че ще създадем и Белмекен тук, в България, и отвън България също за сътрудници, тъй че би трябвало ни всевъзможен тип лагер и физическа подготовка също по този начин.

Каква е главната цел пред теб за новия сезон? Знаем, че има Европейско в Загреб, Световното още веднъж ще бъде в Белград, което ще бъде и първа олимпийска подготовка. Кое е главната цел?

-Квалификацията ще ми е съществена цел за следващата година, тъй като доста е значимо занапред да си осигурим квотата за Олимпиадата, след това да сме спокойни, да не се борим по шампионатите, да мислим по какъв начин, нови подготовки. Трябва занапред още, като имаме опция, да вземем тази квота, след това да ни е по-спокойна подготовката, да мислим напряко за олимпийски игри и по този начин. Но също по този начин желая да стана и международен първенец.

Постоянно си сравняван с татко ти Армен Назарян - това стимулира ли те или те натоварва душевен, тъй като триумфите му са големи и допускам тежат на всеки идващ в семейство Назарян?

-Да, да. Не е елементарно, само че и ме стимулират също по този начин, и тежи също по този начин, само че се оправяме. Щом имаме душeвност да се борим, постоянно това е добре, това е мотивация за мен. По-добре по този начин, с цел да изминем повече компликации и да имаме след това повече на какво да се любуваме, повече резултати.

Със сигурност искаш да постигнеш триумфите на татко ти и да ги надминеш, само че има ли още нещо като качество от него, което искаш да притежаваш?

-В битката примерно желая да прибавя от неговите взривни хватки, тъй като моята конструкция е малко друга. Много взривни придвижвания има, аз желая малко такива взривни придвижвания да прибавя към моята битка. А като човек желая повече да взема от неговата добрина. Всички го знаят, че има огромно сърце и аз желая колкото може и аз да съм като него, тъй като това за мен е също огромна мотивация. Затова хората го почитат. Така човек се построява в живота.

Брат ти, Гриша, стартира успехите на интернационално равнище, като завоюва Балканиадата до 17 години, и то в твоята категория. Помагаш ли му, упражнявате ли дружно и виждаш ли в него същия жар, пристрастеност и гений, какъвто има у теб и, естествено, у татко ви?

-Да ви кажа, да, той също има доста качества, доста гений е наследил. Тренираме дружно към този момент, да, хващаме се, оказва помощ ми. Вече, има тази мощ, всичко, обаче малко усърдие му липсва да ви кажа. Ако още малко му пристигна предпочитание за повече, той ще може да реализира. Аз съм му споделил и на него - това би трябвало да се преодолява, да се бори с това, с цел да му дойдат резултатите. Иначе той си има и качествата и се бори, и хъс има, и всичко има вътре в него за битка.

Той се състезава в твоята категория. Нея ли ще готви за в бъдеще и смяташ ли, че може да стигне до нещо огромно като отличие при мъжете, или е още рано да се мисли за такова нещо?

-Още е рано за него. Той в този момент таман качва килограмите, той е още млад организъм, по-млад е с 3 години. Сега тъкмо пораства сега и ще качи категорията мисля. Но при мъжете би трябвало доста труд. Много труд му би трябвало, доста тренировки, доста промяна на сътрудници, надпревари, с цел да му пристигна и /.../ опит. Така ще може да вземе резултата. Това зависи от него към този момент - в случай че има предпочитание, има задоволително мотивация, и той ще може да направи всичко. Има всички качества.

Ти виждаш ли у него тази пристрастеност и предпочитание?

-Виждам, да, виждам. Още професионализмът му липсва, само че той самият би трябвало да го направи. Ние му приказваме, аз, татко ми, треньорите, обаче самият, в случай че му пристигна. Явно с възрастта, не знам, това към този момент животът ще покаже, само че той го има всичко това.

Коронната хватка на семейство Назарян е центурът. Баща ти реализира посредством нея голяма част от триумфите си, ти също го правиш. А Гриша умее ли я и ще продължи ли и той тази традиция с центура?

-Работи тази хватка също. Още малко не му доближава мощ за тази хватка, само че пък той има своите хватки, които също са ексцентрични, неуместни. Той си ги измисля самичък. Това е добре, има развиване в мисленето. Това е доста добре - човек да измисля своите хватки, своя метод, своя жанр, да го извърши по време на битка. Работи, работи, и центура желае да прави. Прави някой път, някой път не му се получава. За това се желае доста работа. Даже да ви кажа и при мен не е доста направено. Аз имам още какво да работя. Така че и аз, и той ще си обменяме опит, той ще ми демонстрира своя метод, аз - на него, и по този начин някой път ще му пристигна тази убеденост и ще надвие и на по-силни съперници, и ще завоюва по този начин надпреварата.

Ти си на 20, той е на 17 сега. Ако сте живи и здрави естествено, след 4-5 години виждаш ли ви двамата международни първенци, единият - в категория до 60 кг, другият - примерно в категория до 65 кг?

-Това ще е огромна наслада за фамилията. Виждам го, за какво не?! Аз постоянно съм оптимист. Аз постоянно му споделям: и ти можеш да спечелиш, и ти можеш да имаш тези триумфи, които татко ни е взел, аз - малко по малко. Така че можем дружно да продължим тази фамилия и да покорим върховете. Казвал съм му. Виждам, аз имам вяра в това нещо. Ще стане, в случай че упражняваме, в случай че сме здрави, най-важното е здравето да го има и всичко ще стане.

Пожелавам ти го на теб и на него. За край - имаш ли нещо какво да добавиш, което ще бъде забавно да чуят нашите слушатели?

-За по-младите - да упражняват, да мислят за своята кариера,за в бъдеще, какво ще вършат. Това е доста значимо. Да не седят по телефоните, да не стават мързеливи. Човек би трябвало да е деен, дори почивката да му е дейна. Трябва интензивност в живота, аз съм на този принцип. Ще пожелая здраве на всички. Весели празници!
 Европейският първенец Кирил Милов бе избран за герой №1 у нас
Европейският първенец Кирил Милов бе избран за герой №1 у нас

На стилно празненство той получи наградата от президента на федерацията Христо Маринов
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР