Единственото българско газово хранилище - това в Чирен е пълно

...
Единственото българско газово хранилище - това в Чирен е пълно
Коментари Харесай

Още над 130 млн. лв. за разширяване на "Чирен" ще даде "Булгартрансгаз"

Единственото българско газово вместилище - това в Чирен е цялостно на едвам 17% (към 29 март), което е най-ниската стойност за това време на годината. Това значи, че запасите на България са сериозно ниски и възможен проблем с доставките от Русия по-трудно може да се преодолее. Точно за това е извънредно значимо да се усилят опциите за предпазване на природен газ.

След години на бавни дейности в тази посока, едвам в този момент държавната " Булгартрансгаз " предприе действителни стъпки. - за уголемение на потенциала на хранилището, и за построяването на спомагателен газопровод от него към газопреносната мрежа. А на 30 март бе пусната и нова социална поръчка - за създаване и въвеждане в употреба на подземни уреди, които да могат да се свържат с нова компресорна станция.

Крайната цел е освен потенциалът за предпазване на газ да се усили доста - от сегашните 0.55 милиарда куб.м до над 1 милиарда куб.м, само че и работния потенциал (нагнетяване и изпомпване), който за момента е 4.5 млн. куб. м дневно, да се удвои. Последното е значимо, защото даже и да има задоволително газ в " Чирен " той няма по какъв начин да се изпомпа задоволително бързо, с цел да задоволи по-голяма част от дневните потребности на страната, които са към 13 млн. куб. м.
Какво се планува
Стойността на новата публичната поръчка е 133.7 млн. лв. без Данък добавена стойност . Плащането обаче ще е разсрочено за 24-месечния интервал на осъществяване, като процентът на оскъпяване е лимитиран до 3% за всеки 12-месечен интервал и следва да бъде офериран от участниците в процедурата.
Реклама
Идеята е посредством този план да може да се задвижат 10 нови експлоатационни и три наблюдателни сондажи, които да работят дружно с новата компресорна станция и по този метод да може в идващите 2/3 да се построи цялата нужна инфраструктура години за уголемение на газовото вместилище.
Другите поръчки
Предишните търгове бяха оповестени на 15 март, като периодите за кандидатстване са надлежно до 20 април и 8 април, като планът за разширението на потенциала би трябвало да бъде изпълнен за две години. Прогнозната цена на първата социална поръчка е 300 млн. лева без Данък добавена стойност. А втората е за 820 хиляди лева без Данък добавена стойност.

Така общата стойност на трите търга става 434 млн лева, което ефективено значи, че най-малко 30% ще бъдат поети от европейски пари - посредством грантова помощ след подписването на съглашение по стратегия " Механизъм за свързване на Европа " на стойност 78 млн. евро. Останалото финансиране ще се обезпечи със лични средства на " Булгартрансгаз ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР