Единствената обществена сграда, оцеляла след опожаряването на Стара Загора през

...
Единствената обществена сграда, оцеляла след опожаряването на Стара Загора през
Коментари Харесай

В Стара Загора има Музей на религиите

Единствената социална постройка, оживяла след опожаряването на Стара Загора през Руско-турската освободителна война е Ески джамия. Днес в нея се намира Музеят на религиите.

Изграждането Ески джамия е завършило в края на 1409 година. Сградата е с антре от север и квадратен молитвен салон. В джамията е отслужен церемониален молебен след повторното освобождение на Стара Загора през януари 1878 година в наличието на главнокомандващия на съветските войски Николай Николаевич, брат на император Александър II. Тя извършва и функционалностите на християнски храм до възобновяване на черквите в града.

Призната е за национална старост през 1927 година. През 1968 година "Ески джамия " е оповестена за народен архитектурно-строителен монумент на културата от Античността и Средновековието, а през 1972 година стенописите - за монумент на архитектурата и изобразителното изкуство от национално значение. Статутът ѝ на архитектурно-строителен монумент на културата с национално значение е препотвърден през 1975 година.

През 2003 година със заповед на шефа на НИПК, границите на средновековната християнска гробищна черква са избрани като самостоятелен археологически монумент на културата. В молитвения салон стартират археологически разкопки, при които са разкрити недвижими монументи от разнообразни столетия: остатъци от езическо светилище на Тракийския конник от II век, паметна яма от края на ранножелязната ера от X век пр.н.е., паметна яма с заравяне на свиня от късноримската ера - III-IV век, основи на еднокорабна, едноапсидна християнска черква, построена към края на X век.

Пълна реституция и консервация по план на Министерството на културата е осъществена през 2011-2012 година. Показани са непокътнатите паметни детайли от другите столетия.

Ески джамия , позната и като Джамия на Хамза бей , е средновековна постройка в центъра на Стара Загора, служила за джамия, а понастоящем - за Музей на религиите.

Направени през 2009-2011 година под пода на джамията археологически разкопки демонстрират, че в далечното минало на нейно място е имало тракийско светилище, светилище от римската ера, отдадено на Тракийския конник, а по-късно, през Х в. е издигната еднокорабна гробищна черква в средновековния некропол на града. Арабски каменен надпис над вътрешната врата на настоящето здание оповестява:

"Пророкът, мир нему, споделя: "Който построи джамия за Господа, за него Бог построява дом в парадайса. " Построяването на тази благословена джамия приключи по време на царуването на достойния, всеподкрепен, всепобеден султан на исляма и на мюсюлманите, сянка на всевишния Бог на световете, държател емир Сюлейман, наследник на Баязид, наследник на Мурад хан - да бъде постоянно царството му, на превъзходния емир, земна сянка на Господа, великолепие на страната и на религията, (от) Хамза бей - дано Бог му продължи щастието. Завършването на градежа стана в края на годината осемстотин и единадесета (1408-1409 година от Р.Х.). "

Хамза бей очевидно е бил османски шеф на Стара Загора при започване на XV век. Забележително е, че постройката е издигната по негово разпореждане през размирното време на меджуособни битки за престола (1402-1413 г.). Тя съставлява "една от най-важните ранноосмански еднокуполни джамии ". Сградата по проект съставлява квадратен молитвен салон и преддверие от север. Точно против входа, в дебелината на южната стена е завършена нишата на михраба. Квадратната молитвена зала е покрита с възвишен купол с диаметър 17.47 метра. От архитектурна позиция, джамията е неповторима за времето си заради обстоятелството, че големия купол не стъпва върху междинни подпори, а е носен само от стените на молитвения салон. Ески джамия е втори по величина представител на еднокуполните джамии, след тази в град Мудурну в Северозападна Анатолия, издигната от Баязид I Йълдъръм през 1388 година. От източната страна на Ески джамия, в непосредствена непосредственост се е издигала турска баня (хамам), по подобен метод както при джамията в Мудурну. В по-късен стадий, на северната страна на Ески джамия е издигнато преддверие, покрито с три дребни купола. То е завършено с малко централно помещение против входа към молитвения салон и две странични пространства. Върху северозападния ъгъл на молитвения салон се е издигало минарето на джамията, което в средата на 80-те години на ХХ век е разрушено заради заплаха от саморазрушаване.

През 2001 година при сондажни археологически изследвания в молитвения салон са разкрити основите на средновековна християнска черква. Тя е еднокорабна, едноапсидна и е била построена към втората половина на Х - началото на ХІ век. Църквата е била в руини, когато стартира градежа на джамията при започване на ХV век.

През 1856 година джамията е мощно развалена от пожар. Изпълнената в бароков жанр орнаментална стенна живопис по вътрешните ѝ стени датира най-вероятно от 1859-1860 година. От това време е и дървената изложба, издигната в молитвения салон, директно над входната врата. Ески джамия е една от дребното запазили се постройки при опожаряването на Стара Загора от Централната османска войска в хода на Руско-турската освободителна война (1877 г.) и единствената оживяла до наши дни. След Освобождението (1878 г.) за известно време е употребена като черква, а след това още веднъж става мюсюлмански молитвен дом. Затворена е за съществена реституция от Националния институт за паметниците на културата, завършила през 1976 година. След 1985 година минарето ѝ е разрушено и полумесецът е махнат от купола ѝ. През 2008-2013 година зданието ѝ е наново реставрирано с безплатна финансова помощ о Европейския съюз и превърнато в Музей на религиите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР