Единодушно, със 190 гласа, парламентът гласува окончателно на второ четене

...
Единодушно, със 190 гласа, парламентът гласува окончателно на второ четене
Коментари Харесай

Парламентът закри държавните бензиностанции

Единодушно, със 190 гласа, Народното събрание гласоподава дефинитивно на второ четене да бъде закрито държавното дружество Държавна петролна компания (ДПК) с промени в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси.

Според претекстовете на вносителя - някогашното служебно държавно управление на Гълъб Донев, съществуването на държавното сдружение е " голословно от позиция отбрана на държавния интерес, икономическата логичност и отбраната на конкурентния пазар на горивата в България ".

ДПК беше основана през май 2020 година от последното държавно управление на Бойко Борисов, само че действително стартира работа едвам през март 2021 година И въпреки да е имала бюджет откогато е официално основана, който е изхарчила, тя не е направила съвсем нищо и е попаднала в обаян кръг от взаимоизключващи се условия. основаната по времето на държавното управление на Кирил Петков краткотрайна парламентарна комисия за проверка на ръководството на ГЕРБ през август 2021 година

Инициативата на ГЕРБ за основаване на ДПК доби известност под името. Новото сдружение трябваше да сътвори близо 100 такива, като извършва всички функционалности на държавния запас за предпазване и възобновяване на запасите на петролни артикули. На цялото начинание беше сложена цел " да усъвършенства конкуренцията на пазара на горива ".

" Да отменим нещо, което, бидейки нищо, в никакъв случай не е било нещо ", сподели ръководителят на Народното събрание Росен Желязков преди гласуването.

След решението на Народното събрание в петък да закрие ДПК, в период от 7 дни от влизането в действие на закона министърът на стопанската система и промишлеността ще би трябвало да открие процедура по разпродажба, да освободи членовете на Управителния съвет, да назначи ликвидатор и да дефинира заплатата му.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР