Единадесетото издание на Фамилатлон - празникът на семейството, спорта и

...
Единадесетото издание на Фамилатлон - празникът на семейството, спорта и
Коментари Харесай

"Фамилатлон" - повече от 50 спортни клуба, детски работилници и организации

Единадесетото издание на " Фамилатлон " - празникът на фамилията, спорта и здравословния метод на живот - ще означи Международния ден на фамилията, 12 май, в Южния парк на София. Това оповестиха уредниците от асоциация " Родители " и фондация " Три " Посетителите тази година ще могат да избират измежду заниманията на повече от 50 спортни клуба, детски работилници и организации. " Детски Дневник " показва няколко от тях:

Българското сдружение за отбрана на птиците

 Снимка: Фамилатлон
Снимка: Фамилатлон

Всяка година по време на този празник Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) провежда обиколки за деца и родители за наблюдаване на птиците в Южния парк. С помощта на зрителна тръба и бинокли, умел лидер разкрива пред участниците в обиколката неподозираното пернато благосъстояние на парка – към 65 типа птици! Сред най-често срещаните от тях са зеленоглава патица, наследник и огромен синигер, славей, кос, сойка, сврака, зелен и огромен цветен кълвач и още доста други. Водачът на обиколките ще показа любопитни обстоятелства за всеки тип и ще научи децата на съществени техники и знания за различаване на птиците към тях.

На специфичния щанд посетителите могат да намерят осведомителни материали и да научат повече за застрашените от изгубване типове, за които Българско дружество за защита на птиците поставя специфични грижи, измежду които са египетският лешояд и царският орел. Празникът ще е отдаден и на Международния ден на мигриращите птици, който се отбелязва на 11 май, като тематиката му тази година е отдадена на замърсяването с пластмасови боклуци.

Хокей клуб НСА

По време на Фамилатлон клубът ще покаже хокейната оборудването, а треньорите ще опишат на децата разпоредбите на играта. Най-важното е да ги срещнат с съществени действия в хокея (шутиране, стойка, пасове) и не крият вярата си да ги вдъхновят за игра.

Фермерски фестивал

 Снимка: Фамилатлон
Снимка: Фамилатлон

Качествените храни на фамилни ферми, създадени в екологично чисти региони, ще са един от акцентите на " Произведено във фермата ". Ще има демонстрации и дегустации, вкусни изненади и кулинарни занимания, за които няма възрастови ограничавания. Програма на шатрата на " Произведено във фермата ":
1. Как да си извършите декоративни фигурки от пчелен восък - 11-12 часа: специфична работилница с Деяна Такиева от Пчелни артикули ДАР.
2. Гюзлеме с рзлични пълнежи - 12.30 - 13.30 часа: Не можете да устоите на този източнородопски деликатес, изработен от Бети Василиева от " Дивата плантация " в с. Горно поле.
3. Разпознаване на сирене - 14-15 часа: да ви забележим в този момент дали разбирате от фермерско сирене! За позналите: лотария с награди.

Център " Алос "

Ще срещне децата с приказните герои от книгите на Здрава Каменова " Боб – дребната железна кутийка с огромна фантазия, " Чорапът, който промени света " и " Планетата на дядовците ". Всички те са част от програмата на центъра " Насърчаване на четенето " за театрализирани срещи четения-игра с децата, която обгръща учебни заведения и детски градини в София и Пловдив.

Посетителите са поканени и да се включат в фамилната работилничката за книгоразделители. Малки и огромни ще изрисуват книгоразделител или ще изработят личния си кожен разделител с персоналните си букви.

Академия " Роботика "

 Снимка: Фамилатлон
Снимка: Фамилатлон

При тях основна роля играе практиката, която комбинират с работа в екип и асимилиране на скъпи умения като логическо, изобретателно и пространствено мислене. За тях е значимо да научат децата да имат вяра в себе си, както и че няма невъзможни неща, а грешките не водят до неуспех, а до нов опит.

От академията ще покажат няколко забавни робота. Един от тях е LEGO скорпионът, който се ориентира с разнообразни датчици и удря с жилото си всичко, което му препречи пътя. Също по този начин LEGO хуманоид, който се държи и наподобява на човек. Децата и техните родители ще могат да се допрян и до MekaMon - робот, който взе участие в робо борби. " А с цел да покажем, че придвижването е неизменима част от всекидневието на децата ще представим LEGO робот, който прави лицеви опори ", дават обещание от " Роботика ".

Обединение " Детство без принуждение "

" Като родители, ние желаеме най-хубавото за своите деца. Същевременно, животът ни е под напрежение, изнервени сме и не постоянно постъпваме по метода, по който ни се желае по отношение на децата си. Особено, когато сме изтощени и ни чакат куп домашни отговорности, а малчуганите упорстват на своето. Или когато детето среща проблем в учебно заведение или на улицата, само че ние нямаме силата и времето да се заемем с него. Често даже не знаем по какъв начин да постъпим и какво да създадем в тези обстановки. Заповядайте да поговорим за проблемите, които срещаме като родители и да потърсим най-хубавото решение дружно. Заповядайте, с цел да споделим общото си схващане дали и по какъв начин можем да отгледаме децата си с обич, внимание, почитание и без викове и плесници ", споделят от обединяването.

First Aid

 Снимка: Фамилатлон
Снимка: Фамилатлон

FirstAidbg.com е българска компания, която предлага курсове по първа помощ, аптечки и съоръжение за първа помощ, образователна екипировка и автоматизирани външни дефибрилатори. Ще опишат и покажат кое е най-животоспасяващото умеене, което всеки човек би трябвало да има и поддържа отговорно. Лесно и просто е даже за дете, а може да избави живот на непосредствен или чужд.

Музейко

Детският теоретичен център Музейко ще взе участие с действия от новото си пространство Maker space и ще даде опция на децата и техните татковци да се развихрят в полето на авиацията. Подготвили са следните занимания:

Да си създадем глайдер – безмоторен аероплан , в което деца и родители ще могат да усетят духа на " Летящите машини " като измайсторят личен аероплан. С помощта на разнообразни принадлежности те ще могат да опитват с формата на крилата и да работят в екип.

Самолети от хартия за най-малките - няколко метода да си създадат самолетче от хартия.

За същински авиоконструктори - 3D модел на аероплан - моделът, изработен на 3D принтер, децата ще могат да си сглобят у дома като същински авиоконструктори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР