Единадесети ден на извънредно положение и все по-строги мерки за

...
Единадесети ден на извънредно положение и все по-строги мерки за
Коментари Харесай

Мерките по места: Спират междуградски линии, изключват вендинг машините

Единадесети ден на изключително състояние и все по-строги ограничения за обществена изолираност в България. Междуградските автобусни линии съвсем изцяло бяха прекратени, контролни пропускателни пунктове наблюдават хората, които напущат регионалните градове по работа или други неотложни потребности. Местната администрация продължава да вкарва вечерен час за малолетните. В множеството градове затвориха и вендинг машините.

Какви са ограниченията, които се подхващат в другите градове:

София - Софийска света митрополия разкрива телефонна линия за духовно-психологическа поддръжка. Това се случва с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит. Телефонната линия ще бъде обслужвана от православни богослови-психолози всеки ден от 10.00 до 19.00 часа. Тел. +359 886 43 57 17.  

Кюстендил - От на следващия ден със заповед на кмета на Кюстендил се затварят всички кафе машини и вендинг автоматите навън. Кметът моли всички, на които се постанова да се придвижват през основаните контролно-пропускателни пунктове, да пътуват с подготвени и правилно попълнени заявления. Общо 13 души са декларирали подготвеност да се включат в непринуден отряд, при положение на потребност.

Монтана - Със заповед на кмета на Монтана от през днешния ден всички кафе машини и вендинг автомати в общината ще бъдат изключени. Новото ограничаване е поради заплахата от разпространяване на ковид при пипане на машините и автоматите от разнообразни хора поредно. 

Видин - Служители от " Контрол и запазване на публичния ред " на община Видин, взаимно със специалисти от Районната здравна ревизия, Комисията за отбрана на потребителите и Икономическа полиция към Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи ревизират аптечната мрежа, за далавера в цените. Проверките се правят по предписание на Окръжната прокуратура в града. Екипи от общинската защита във Видин ревизират всекидневно централната градска част (паркове, спортни и детски площадки и уреди на открити и закрити публични места) за съблюдаване на условието да не се посещават, като до момента няма открити нарушавания.

Кочериново -  На територията на община Кочериново е въведен вечерен час за малолетните лица. Това оповестиха за Радио „ Фокус ” – Кюстендил от Общината. Със заповед на кмета на Община Кочериново Иван Минков за малолетните лица вечерният час е 19.00 часа. В същото време са затворени за прилагане всички детски площадки и спортни уреди навън, както и всички открити пазари на територията на Община Кочериново. Не се позволява визитата и събирането на повече от двама възрастни хора на открити и закрити публични места. 

Ловеч -  Вечерен час за децата и учениците до 18 години, още по-малко междуселищни рейсове и възбрана на частните тържества предложи Общинският действен щаб в Ловеч. Вечерният час ще важи за малолетни и малолетни жители от 19.00 до 6.00 сутринта. В този времеви пояс те нямат право да бъдат отвън дома, на публични места, в случай че не са с компаньон. Временно се стопира утринния рейс по направлението Ловеч – София, като остава този в 13.00 часа, който се връща вечерта. Спират се и междуселищни рейсове до 21 селища в Община Ловеч. По-точно прекратява се обслужването на автобусните линии до: Абланица; Александрово; Брестово; Българене; Горан; Владиня; Дренов; Къкрина; Пресяка; Гостиня; Радювене; Скобелево; Славяни; Смочан; Тепава; Деветаки; Умаревци; Йоглав; Дойренци; Хлевене и Слатина. Ще пътуват обаче рейсовете по линията Ловеч – Баховица – Лисец (заради работниците), както и по линията Ловеч – Сливек - Горно Павликене - Малиново – Стефаново (поради раздалеченост и липса на магазини). 

Троян - Откриха гореща телефонна линия за възрастни и самотно живеещи хора на територията на община Троян, които имат потребност от поддръжка за доставка на храни и медикаменти по домовете. Нуждаещите се могат да звънят на номер: 067068050. Телефонът е денонощен. На него те могат да заявят желанието си за помощ във връзка с доставяне с хранителни артикули, закупуване на медикаменти, подпомагане за административни услуги, заплащане на сметки. На съшия телефон могат да се обаждат и претенденти за доброволци, които са подготвени да оказват помощ. Към този миг в Троян има регистрирани 25 души - доброволци. Петима от тях към този момент са включени да спомагат на възрастните хора още от началото на изключителното състояние. Настоящата самодейност надгражда над към този момент съществуващите грижи към възрастните хора - Домашен обществен патронаж, стратегиите " Патронажна грижа " и " Топъл обяд ", допълват от Община Троян.

Павликени - На пет основни места в Павликени са сложени осведомителни табла за епидемията от ковид. Таблата съдържат съществена информация за вируса, за методите на предаване, както и ефикасните ограничения за предотвратяване от болестта. В постройките на кметствата, читалищата, пенсионерските клубове, здравните институции и други обществени институции ще бъдат сложени 140 плаката с информация. В уеб страницата на общината е самостоятелен и специфичен раздел с цялата информация за вируса и признатите заповеди за ограничение на епидемията.  

Стара Загора - Общо 70 доставки на пакетирани храни и медикаменти са направили екипите на Община Стара Загора на самотноживеещи възрастни хора, заболели или трудноподвижни жители през първата седмица на самодейността. Помощта се реализира по концепция на кмета Живко Тодоров. За да се съобщи доставка, искащите би трябвало да се обадят на тел: 0885 382 233, всеки работен ден, от 9.00 до 17.00 часа и да посочат от какво имат нужда. От общинска администрация напомнят, че откакто подадат поръчка, нуждаещите се би трябвало да дават на чиновниците лист с хранителни артикули или рецепта за медикаментите, както и средства за закупуването им. При доставката, която е безвъзмездна, се заплаща цената на закупените артикули, удостоверена с касов бон. Призовават се жителите да бъдат бдителни и да съблюдават за това дали посещаващите ги са облечени в униформите на Община Стара Загора. Не се одобряват поръчки за извършване на покупки по промоции на огромните търговски вериги, купуват се артикули от близки магазини. Втората нова обществена услуга, която предлага Община Стара Загора, е доставка на топла храна на трудноподвижни и самотни старозагорци, които са в доста затруднено състояние. Към момента има осъществени спомагателни над 40 доставки на храна, приготвена от Диетичния стол. Телефонът за включване в услугата е 0885 36 30 77. В помощ на нуждаещите се Домашния обществен патронаж продължава да обслужва към 350 души.

Нова Загора – Общината разгласи телефони за помощ на хора в потребност и за психическа поддръжка. На самотноживеещи и трудноподвижни, нямащи близки на територията на общината, се дава спомагателна услуга - пазаруване на лекарства и храни от първа нужда, със средства на искащите да се възползват. В рамките на работните дни, от 9.00 до 16.00 часа, на телефон 0877 559 856 може да се заявят поръчките. При потребност от психическо консултиране, може да се позвъни на телефон 0877 559 823, от 8.00 до 17.00 часа. Жителите на дребните обитаеми места могат да употребяват за връзка кметовете. 

Търговище - БЧК в Търговище разгласи акция за набиране на доброволци. В акцията могат да се включат хора на възраст от 18 до 60 години. Те ще са ангажирани в три съществени посоки: слагане на стикери на домовете на поставените под карантина; организация на пропускателен режим и стерилизация на болничните заведения; извършване на поръчки за закупуване на хранителни артикули и медикаменти на трудноподвижни и самотни възрастни хора. Желаещите могат да се заявят на тел.0601 6 2250 от 9.00 до 12.00 часа и от 13.30 до 16.00 часа или на [email protected], допълват от БЧК в Търговище. 

Шумен - Детският отдел на Регионалната библиотека " Стилиян Чилингиров " в Шумен всекидневно ще разгласява в уеб страницата и в страницата си в една от обществените мрежи занимателна и просветителна информация в помощ на самоподготовката у дома. Чрез известие на страницата на отдела, на имейл [email protected] и на телефон 0879 060 072 децата могат да заявят приемането на електронно копие от притежавано от библиотеката образователно наличие, в това число помощни проби по образователните предмети от първи до седми клас. Срокът на заетата към този момент литература ще бъде служебно продължен до анулация на изключителното състояние за всички читатели на библиотеката.

Балчик - Балчик прекрати до второ разпореждане процедурата за отдаване на свободни тротоарни площи - общинска благосъстоятелност, по алея " Двореца " за идващия туристически сезон. Мярката е за да не се допусне скупчване на хора в ситуацията на заплаха от разпространяване на Covid-19. Общината всекидневно дава площите за интервала от 1 април до 30 септември, като преимущество да търгуват имат претендентите с адресна регистрация в общината, хора с увреждания и обществено слаби жители. По алеята към архитектурно-парковия комплекс " Двореца " обичайно се продават сувенири, цветя, бижутерия, печатни произведения, има атракциони.

Добрич - И в Добричката община вкараха вечерен час за малолетни и малолетни като мярка против заплахата от разпространяването на коронавирусната зараза. Забранява се на малолетните да обитават на публични места във всички селища в общината след 20.00 часа, в случай че не се придружавани от родител или аставник. Общината афишира и " парещ " телефон - 058 600 889, на който се приема информация от и за локални хора, които са се завърнали от рискови дестинации в чужбина, както и от градове в страната с открити случаи на ковид.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР