Един закоравял пушач продължава да е изложен на висок риск

...
Един закоравял пушач продължава да е изложен на висок риск
Коментари Харесай

Сърдечносъдовата система на закоравелите пушачи се възстановява чак след 16 години

Един загрубял пушач продължава да е изложен на висок риск от сърдечносъдови болести цели 16 години след запалването на последната си цигара. Това твърди проучване на Университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси.

„ По-важното в тази ситуация е, че нашите резултати удостоверяват, че изгодите от отказването на цигарите са големи. Бившите пушачи могат да понижат риска от сърдечносъдови болести с 38% единствено за 5 години на самоограничение ", споделя Меридит Дънкан, основният началник на изследването.

Виж още: Ракът потегля още с първата цигара

Учените са употребили данните от Framingham Heart Study – дългогодишно изследване, което започва през 1948 година и продължава и до ден сегашен. В него вземат участие 5200 възрастни доброволци от Фармингъм, Масачузетс, които учените следят години наред. Вследствие на това съумяват да научат кои тъкмо фактори от метода на живот се свързват с развиването на сърдечносъдовите болести.

Framingham Heart Study е първото огромно изследване, което открива връзка сред, от една страна, пушенето, холестерола и високото кръвно и, от друга, проблемите с функционалността на сърцето и инсулта. Неща, които през днешния ден възприемаме за общопризнат факт. Всъщност терминът „ рисков фактор “ е изкован от един от първите учени, участващи в този план. Следващите изследователи разширяват изследването, като включват доброволци от разнообразни раси, както и децата и внуците на първичните участници.

Виж още: 3 необикновени, само че ефикасни метода да откажете цигарите

Екипът от новото изследване проучва здравословното положение на 8687 души, следени в продължение на 27 години – досега, в който не са развили сърдечносъдови болести, не са умрели (или до края на 2014 г.). Нито един от тях не е имал сърдечносъдови болести, когато се е присъединил към проучването. Около половината от хората са били пушачи.

Резултатите демонстрират, че 70% от сърдечносъдовите болести (например сърдечен удар, сърдечна непълнота или инсулт) се развиват при тези участници, които са пушели минимум по една кутия цигари в продължение на 20 години. Това са така наречен закоравели пушачи - главният фокус на екипа на Дънкан. 

Статистките, несъмнено поправени, с цел да се вземат поради следните неща: възраст, пол, равнище на обучение, високо кръвно, диабет, показател на телесната маса, холестерол и консумация на алкохол.

„ Знаем, че има изгода от отказването на цигарите, без значение какъв брой дълго някой е пушел. Никога не е късно да ги спрете – разяснява Дънкан. – Предишните оценки на риска от сърдечносъдови болести при сегашни и някогашни пушачи, както и при хора, които в никакъв случай не са палили цигара, стъпват въз основата на симулирани данни (или на такива, които не взимат поради дали даден човек пуши и/или с какъв интензитет). Ето за какво ние считаме, че не съществува задоволително информация, която да демонстрира какво в действителност се случва с хората в дълготраен проект въз основата на калкулации, събрани от по-подробни изследвания. “

Виж още: 3 минути игра на Тетрис понижава жаждата за алкохол, цигари и храна

Революционно проучване, оповестено през 2013 година в New England Journal of Medicine, открива, че пушачите, които нямат никакво желание да откажат цигарите, могат да чакат, че ще живеят с към 10 години по-малко. Хората обаче, които стопират на 40-годишна възраст, си печелят назад 9 от тези въпросни 10 години. Ако цигарите бъдат отказани преди навършването на 35, човек си възстановява всички 10 години. Ако закъснее и каже „ Не! “ на цигарите сред 45- и 54-годишна възраст, печели единствено 6 години повече живот.

Разбира се, тези числа са чисто и просто статистически данни, които не са изсечени в камък. Въпреки това едно е ясно – в случай че спрат цигарите, младите пушачи могат да се възстановят от вредите, които пушенето им е предизвикало през годините.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР