Един вирус спря живота, такъв, какъвто го познаваме, за неопределено

...
Един вирус спря живота, такъв, какъвто го познаваме, за неопределено
Коментари Харесай

Защо коронавирусът е такава заплаха за човечеството?

Един вирус спря живота, подобен, какъвто го познаваме, за неопределен срок.

И преди сме се сблъсквали с вирусни закани, в това число пандемии, само че светът не стопира за всяка нова зараза или сезонен грип.

И по този начин, какво съставлява този ковид ? Кои са странностите на биологията му, които съставляват неповторима опасност за нашите тела и живота ни?

В ранните стадии на зараза вирусът е в положение да заблуди тялото.

Коронавирусът може да се разраства в белите ни дробове и дихателните пътища и все пак имунната ни система счита, че всичко е наред.

„ Този ​​вирус е брилянтен, разрешава ви да сте притежател,но да се чувствате изцяло добре “, споделя проф. Пол Ленер от университета в Кеймбридж.

Клетките на нашето тяло стартират да отделят химикали - наречени интерферони - откакто бъдат инфектирани и това е сигнален сигнал за останалата част от тялото и имунната система.

Но ковид ът има " невероятна дарба " да изключи това химично предизвестие, споделя проф. Ленер, " прави го толкоз добре, че даже не знаете, че сте болен ".

Той споделя, че когато погледнете инфектираните кафези в лабораторията, не можете да разберете, че са инфектирани и все пак тестванията демонстрират, че КОВИД е в тях и това е единствено една от „ картите-жокери “, които той има.

Количеството на вируса в тялото ни доближава пика си в деня преди да стартираме да се разболяваме.

Но лишава най-малко седмица, преди Covid да прогресира до степен, в която хората се нуждаят от болнично лекуване.

" Това е в действителност брилянтна еволюционна тактичност - не си лягате, а излизате и си прекарвате добре, само че в това време вирусните кафези се развиват във вашия организъм ", споделя проф. Ленер.

Така че вирусът е като рисков водач, бягащ от местопроизшествието - той е минал към идната жертва доста преди да разберем, че сме носители.

Това е голям контрастност с истинския сарс-коронавирус през 2002 година Това бяха най-инфекциозните дни, откакто хората се разболяха, тъй че бяха лесни за уединяване.

Телата ни са неподготвени, зашото това е изцяло нов тип заболяване.

Помните ли последната пандемия? През 2009 година имаше големи страхове за H1N1, прочут още като свински грип.

Оказа се обаче, че не е толкоз смъртоносно, колкото се очакваше, тъй като възрастните хора към този момент имаха известна отбрана. Новият вариант беше задоволително сходен на някои, които са срещани в предишното.

Има четири други човешки ковид а, които предизвикват признаци на елементарна простуда.

Проф. Трейси Хюсел от Университета в Манчестър сподели: " НО КОВИД-19 е нов, тъй че не считаме, че имаме предходен имунитет за него. "

Тази липса на предварителна отбрана е сравнима с тази, когато европейците донесоха шарката със себе си в Новия свят, със смъртоносни последствия.

Изграждането на имунна отбрана от нулата е действителен проблем за възрастните хора, защото имунната им система е мудна.

Да се ​​научим да се борим с нова зараза включва доста проби и неточности от имунната система.

Но в по-напреднала възраст ние произвеждаме по-малко разнороден набор от Т-клетки - главен съставен елемент на имунната система - тъй че е по-трудно да се намерят такива, които могат да ни защитят от него.

Той прави странни и непредвидени неща с тялото
Covid стартира като белодробно заболяване (дори там прави странни и необикновени неща) и може да повлияе на цялото тяло.

Проф. Мауро Джака от Лондонския кралски лицей споделя, че доста аспекти на Covid са " неповторими " за заболяването, в действителност " тя е друга от всяка друга постоянно срещана вирусна зараза ".

Той споделя, че вирусът освен убива белодробните кафези, само че и корумпира тях. Клетките са се сливат в солидни и погрешно функциониращи такива - наречени синцитий - които като че ли се залепват.

И проф. Giacca споделя, че можете да имате „ цялостна регенерация “ на белите дробове след тежък грип, само че „ това не се случва “ с Covid.

" Това е много особена зараза ", сподели той.

Съсирването на химикалите в кръвта е " 200%, 300%, 400% по-високо " от естественото при някои пациенти с Covid, споделя проф. Бевърли Хънт от King`s College London.

Тя сподели пред Inside Health: „ Съвсем почтено, за дългата си кариера в никакъв случай не съм виждала никоя група пациенти с толкоз съсирена кръв “.

Тези резултати върху цялото тяло могат да се дължат на клетъчната врата, през която вирусът се разхожда, с цел да болести нашите кафези - наименуван ACE2 рецептор. Намира се в цялото тяло, в това число в кръвоносните съдове, черния дроб и бъбреците, както и в белите дробове.

Вирусът може да аргументи инфектиране при някои пациенти, карайки имунната система да се преумори, с нездравословни последствия за останалата част от тялото.

И ние сме по-дебели, в сравнение с би трябвало да бъдем
Covid е по-плашещ, в случай че сте със затлъстяване, защото великодушната талия усилва риска от потребност от интензивно лекуване или гибел.

Това е извънредно.

" Много мощната му връзка със затлъстяването е нещо, което не сме виждали при други вирусни инфекции. При други белодробни болести хората със затлъстяване постоянно се оправят по-добре, в сравнение с по-зле ", сподели проф. Стивън О`Рахили от университета в Кеймбридж.

" Изглежда много характерно [за Covid], това евентуално се случва при пандемичен грип, само че не и при елементарен грип. "

Мазнините в тялото, в органи като черния дроб, предизвикват метаболитни нарушавания, които наподобява се комбинират неприятно с ковид.

Затлъстелите пациенти са по-склонни да имат по-високи равнища на инфектиране в организма, които могат да доведат до съсирване и кетален край.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР