Един проблем, който остава не толкова забележим, се разпространява с

...
Един проблем, който остава не толкова забележим, се разпространява с
Коментари Харесай

Неочаквани причини да сме късогледи

Един проблем, който остава не толкоз видим, се популяризира с внушителна скорост измежду популацията на Земята - късогледството. И в случай че през 2010 година засегнатите са били 2.8 милиарда души, а прогнозите са до 2050 година те да стигнат до 4.8 милиарда. В Китай даже към този момент се счита, че има същинска зараза - над 90% от младежите са късогледи.

Сега учените считат, че факторите на околната среда имат по-голямо значение за положението, в сравнение с гените. Беше открито, че прекарването на повече време в игри на открито, на дневна светлина, защищава очите на децата. Това се дължи както на самата светлина, по този начин и на изменящото се разстояние сред очите и следените обекти на открито. От своя страна, игрите на телефона, таблета или компютъра, принуждават очите да гледат дълготрайно време единствено в една близка повърхност.

Сега беше извършено проучване, което откри четири основни фактора на околната среда, които наподобява имат връзка с развиването на късогледството, а някои от тях са непредвидени.

Децата, които са заченати благодарение на асистираната репродукция, са с 20-30% по-малък риск да станат късогледи доникъде на тийнейджърските си години.
Родените през лятото са подложени на два пъти по-голям риск. Учените свързват това с по-ранното потегляне на учебно заведение.
Колкото по-висока степен на обучение има майката, толкоз по-голям е рискът детето да получи късогледство, като това евентуално е обвързвано с няколко странични фактора.
Очаквано, технологиите също имат огромен принос. От една страна, поради дългото време, прекарано пред екраните на устройствата, а от друга - по-малките интервали на открито на дневна светлина. Разбира се, когато детето е на открито, то би трябвало да остави телефона или таблета.

Изследването е оповестено в British Journal of Ophthalmology. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР