Един призрак броди из Европа – призракът на комунизма“. С

...
Един призрак броди из Европа – призракът на комунизма“. С
Коментари Харесай

Бащата на “призрака” навъртя 200 години

„ Един фантом броди из Европа – призракът на комунизма “. С тези емблематични слова стартира текстът на „ Комунистическия манифест “, оповестен през 1848 година в Лондон от един съвсем незнаен до тогава пруски заточеник, Карл Маркс и неговия сподвижник, съидейник и спонсор Фридрих Енгелс. Но вторият не е останал по този начин в историята, както първият.

Защото през днешния ден няма зрял човек на планетата с неутрално мнение за Карл Маркс. Самото споменаване на името му към този момент е мотив за несъгласие, спор, скандал, замяна на любезности или удари с крак. Пък било то и единствено във връзка 200-годишнината от рождението му, която се отбелязва през днешния ден, на 5 май. И тъй като всеки има лично мнение за безспорно една от най-влиятелните персони в и за историята на човечеството, няма да угаждаме никому. Няма и по какъв начин.

А за въздействието, което са оказали разсъжденията на Маркс от средата на ХІХ век, свидетелства минимум статистическия факт, че през по-голямата част на втората половина на ХХ век всеки трети гражданин на Земята е живял под една или друга форма на „ марксистка “ тирания. Било то в Източна Европа, Азия, Африка, Южна или Латинска Америка. Портрети, скулптури, бюстове и монументи на Маркс през днешния ден по света има колкото църкви, джамии, синагоги и пагоди взети дружно. Епохалният му труд „ Капиталът “ е преведен на всеки език, сходно на Библията или Корана. И тези съпоставения не са инцидентни, съзнавате за какво – и трите книги са пролели и не престават да проливат равностойно кръвта на човечеството. Авторът също е минал през началните етапи на индоктринирането на младежта към честност в „ партията “ през 1980-те в България, преди да се срине тогавашният „ строй “, комунистическата тирания. И марксизмът беше религията. А пък тя, „ опиат за масите “, само че кой от тези пъдари да мисли за тези неща. Както и да е – нито с идването на демокрацията у нас нещо кой знае какъв брой се промени откъм свободно мислене на обществото, нито марксизмът изчезна от света с края на Студената война.

Икономическите и обществени теории на Карл Маркс не престават да са мотор на втората, с наклонност напълно скоро да се трансформира в първа, стопанска система на света – Китай. Не инцидентно точно Китайската комунистическа партия (ККП) подари големия бронзов монумент на Маркс в цялостен растеж, висок 5,5 метра и дело на техен създател, който ще се открие през днешния ден в Трир, родния му град. Жителите на Трир малко се изненадали, когато още през 2017 година се свързали с тях от Пекин, да ги осведомят че желаят по случай тазгодишния мотив да дарят статуята на града. И да я пренесат на лични разходи. Както и да платят главната част от разноските по организирането на честванията в града за откриването й. И дадат посока на стотици хиляди китайски туристи, които да идват на поклонение до Трир.

А президентът на Китай Си Дзинпин – надграждал с томове върху трудовете на Маркс в доктрината си за ръководството на Поднебесната империя, която разгласи на конгреса на ККП преди месец и половина – ще бъде през днешния ден там особено за мотива. Идва по лична самодейност. Именно, с цел да отдаде респект на духовния наставник, който назовава „ най-великият мъдрец на всички времена “ и „ учителят на гражданска война за пролетариата и всички трудещи се хора по света “. Както и да легитимира в допълнение с Маркс политическия курс, който постанова на страната си, откакто се назначи за доживотен президент през март. Си насочи публично рекомендация към всички партийни членове да „ четат марксистките писания и да възприемат марксистките теории, като метод на живот и духовна цел “. С възторг и всичко останало.
Министри от федералното държавно управление на Германия също ще участват на формалната гала по откриването, само че не и канцлера Ангела Меркел. Тя въпреки всичко е родена и израснала в Източна Германия. И колкото и да е видна историческа персона Карл Маркс, и немски принос към международната цивилизация, животът под изкривените форми на приложния марксизъм от времето на комунистическите диктатури не се не помни или прости току по този начин. Камо ли в случай че си ги претърпял от гледната точка на някогашната Германска демократична република.

Което пък не е никаква спънка за ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който ще е най-видният настоящ политик от Стария континент на събитието, че дори и ще го открие със слово. Вероятно премерено, като това на президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер, излъчен от Германската социалдемократическа партия, първият правоприемник на ученията на Маркс още в края на ХІХ век. Който, въпреки и в изявление в четвъртък да го призна за „ един от най-големите немски мислители “, го дефинира като „ спорен “ и със „ закостеняло мислене “. И добави, че е невероятно да се гледат теориите на Карл Маркс настрана от отрицателните резултати, които са имали в социалистическите и комунистическите страни през годините. Германският президент също по този начин обърна внимание, че не Маркс е имал виновност за това, че с концепциите му са злоупотребявали властнически, комунистически режими като тези в Съветския съюз или Източна Германия по време на Студената война. „ Не би трябвало да се опасяваме от името на Маркс, само че няма потребност и да му издигаме златни скулптури “, настоя Щайнмайер. Е, китайската в Трир е бронзова. Засега.

„ Капиталът “ още веднъж
е бестселър


Съвсем съществено! Историческият труд на Карл Маркс – тритомният Das Kapital е от седмица още веднъж в класациите за най-продаваните книги в Германия. Носталгията вероятно… Германските малките екрани излъчват биографични филми и коментарни излъчвания за живота му, а исторически най-буржоазният дясно-центристки вестник в родината на Бисмарк „ Зюддойче Цайтунг “ постави фотография на Карл Маркс на първата страница на неделния си брой предходната седмица. С това последното бащата на комунистическата доктрина няма по какъв начин да не е направил най-малко един оборот към себе си. Там, където е.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР