Един парадокс, който показва колко са важни добрите междусъседски отношения.

...
Един парадокс, който показва колко са важни добрите междусъседски отношения.
Коментари Харесай

Парадокс: Заради спор със съсед ограда пречи на мъж да излезе от дома си

Един абсурд, който демонстрира какъв брой са значими положителните междусъседски връзки. 74-годишен мъж от Балчик към този момент втора седмица не може да напусне дома си, откакто съседът, с който е водил дълга правосъдна борба, е получил позволение да огради своя парцел. Така пътят, по който комшията е стигал до мястото си, е затворен.

Балчик. Вилна зона “Белите скали”. Тук доста хора освен идват за отмора през лятото, само че и живеят непрекъснато. Иван Първанов е на 74 години и е купил парцела си във вилната зона още в средата на 80-те години.

" Когато той си купи мястото, нямаше нито едно място купено. Първи го купи, направи си вила, направи път”, изяснява съседът Димо Данев,

Пътят е бил чакълест, прибавя Данев. Други съседи удостоверяват, че секторът е употребен като улица, само че настояват, че това е плод на добросъседски връзки.

Българска национална телевизия: Този път, на който стоим сега, кой го построи и по кое време?

" Миналата година аз го бетонирах. Навремето като започнаха да строят, нямаше по какъв начин да вкарват материалите бай Павел Найденов и Слави, и ме помолиха да дръпна мрежата, да могат да влизат. На всичките излазът ни е на улица 10-а. Ей там долу е”, демонстрира Вълко Василев.

Между улица 10-та и парцелите на Иван Първанов и съседите му стои висок и стръмен склон.

" Целия Балчик да обиколите е по този начин и всеки си прави подходи”, добавя Вълко.

Иван Първанов построява метода към къщата си през парцела на съседа преди повече от 20 години.

" 20 и няколко години аз на никой нямам искания и за нищо. И взеха решение да ми вземат и пътя, който ми е даден със заповед номер 32 95-а година за достъп до терена”, разяснява Иван.

Копие от заповедта на общинската администрация в Балчик от 95-а година ни бе предоставено от юриста на Първанов. Въпреки това, съдът е разрешил на съседа - Христо Янев, да огради парцела си, включвайки и противоречивата улица. Янев купува парцела си през 2005 година.

" Аз споделих: “Искам законни граници” - дали са вляво, вдясно, желая да имам успокоение, аз съм пристигнал на пенсионна възраст да пребивавам умерено. Да ми дефинират граници. Те дефинираха едни граници, които господин Първанов не го устройваха и стартира да съди общината”, споделя Христо.

След години правосъдни разногласия, Административният съд отхвърля исковете на Първанов, а съседът построява ограда. Първанов завежда ново дело.

" 1 година по-късно, на 1 още инстанция споделиха: да, има разминаване заради погрешно замерване преди време, че е било по-примитивно, в този момент е електронно замерване, има разминаване с 54 квадратни метра”, добавя Христо Янев.

Янев реалокира оградата си, само че подава иск да встъпи във притежание на целия си парцел, който включва и сектора, по който минава Иван Първанов. Решението на Върховния касационен съд е в интерес на Христо Янев и той построява новата ограда.

" През 2018-а година, когато Иван Първанов заведе този иск, аз направих среща с неговия юрист и му обясних – неправилен е този спор – тези 54 квадрата, които желаете да вземете от другата страна сред границата на двата парцела, избираме да ви осигурим право на прекосяване, да сключим едно съглашение – вие минавайте изпод, не ни карайте да местим тази ограда”, споделя юрист Асен Атанасов.

Екипът ни откри пътека, по която Първанов може да стигне до парцела си. Той обаче твърди, че не може да я употребява, тъй като е стръмна и рискова.

Българска национална телевизия: Как се снабдявате с хранителни артикули и медикаменти?

" Чрез положителни хора”, дава отговор той.

Българска национална телевизия: С кофата ли?

" С кофата, мятам му, доставя ми самун, доставя ми медикаменти, аз имам към този момент нараснала кръвна захар”, добавя Иван.

От община Балчик обявиха, че нарушаване на закона няма.

" Оградата е направена тъкмо според правосъдното решение. Съгласно кадастъра той има достъп до парцела си. Независимо, че скатът е стръмен, той до момента можеше да си направи пешеходни стълби. Общината няма право да строи в частен парцел. Като му създадем достъпа през общинската част, идващите метри до къщата кой ще му ги направи?”, попита кметът на Балчик Николай Ангелов.

И по този начин, оградата, преграждаща пътя, е законна. А единственото решение е възрастният мъж да построи метод към парцела си.

Репортер: Ива Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР