Един от всеки 13 трудещите се американци работи в регион

...
Един от всеки 13 трудещите се американци работи в регион
Коментари Харесай

Едно от всеки 13 работни места в САЩ е в регион, засегнат от ураганите Харви и Ирма



Един от всеки 13 трудещите се американци работи в район на Съединени американски щати, унищожен в края на лятото от ураганите " Харви " и " Ирма ", които вилняха най-силно в щатите Тексас и Флорида. Тази централизация на работни места в засегнатите от естественото злополучие райони би могла да окаже съществено въздействие върху предстоящите в петък публични данни на Департамента по труда за положението на трудовия пазар през септември, показва Бюрото за трудова статистика (BLS).

Според BLS това значи, че към 11,2 милиона работни места могат да се окажат наранени по един или различен метод от двете естествени бедствия.

Средните прогнози на финансовите пазари са за разкрити едвам към 80 хиляди работни места от стопанската система на Съединени американски щати при започване на есента - надалеч под 156-те хиляди през август и под техния средномесечен напредък от 176 хиляди през актуалната година. Тези мощно занижени упования са свързани с обстоятелството, че в края на август ураганът " Харви " удари щата Тексас, а при започване на септември ураганът " Ирма " показва своята голяма мощност в щата Флорида.

Още през предходната седмица Департаментът по труда направи изказване, в което уточни, че двете естествени бедствия евентуално ще окажат значително въздействие върху данните в септемврийския отчет за заетостта. Прекалено рано е да знаем сигурно, само че Бюрото по трудова статистика планува както директни, по този начин и косвени резултати от ураганите " Харви " и " Ирма " върху данните за заетостта, върху тези за размера на осреднената работна седмица и за заплащането на труда, означи BLS и добави, че доста компании бяха принудени да затворят, а някои от тях може би към момента изпитват проблеми при отчитането на точната численост на техния личен състав.

Цялостният резултат от двата урагана ще се дефинира доста мъчно предвид на обстоятелството, че ежемесечното изследване за работните места не е предопределено да изолира въздействието върху заетостта от сходни пагубни събития, съобщи организацията.

Според редица анализатори този вид данни ще бъдат мощно изкривени през идващите няколко месеца вследствие на ураганите, което би затруднило да се направи по-прецизна оценка на главните стопански трендове в границите на Съединени американски щати. Всички това идва в много несъответствуващ миг за Федералния запас, защото той ще би трябвало да вземе решение, дали да увеличи още един път главните си лихвени ставки до края на годината.

Трябва също по този начин да се има поради, че отрицателните резултати от ураганите евентуално ще бъдат единствено краткотрайни и на малко по-късен етап  ще бъдат обезщетени от позитивни резултати. Така да вземем за пример, доста компании трябваше да затворят по време на бурите, което докара до по-слабо произвеждане, до повече съкращения и до отсрочване на наемането на нов личен състав. Но сходни загуби постоянно биват последвани от мощен стопански напредък след отминаване на отрицателния резултат от ураганите предвид на нуждата от развой на възобновяване, който води до разкриването на нови работни места, да вземем за пример в строителството.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР