Един от символите на Истанбул – Момината кула (Кız Kulesi),

...
Един от символите на Истанбул – Момината кула (Кız Kulesi),
Коментари Харесай

Мистерия около Момината кула - един от символите на Истанбул

Един от знаците на Истанбул – Момината кула (Кız Kulesi), край азиатския бряг, е разрушена, съгласно известия в обществените медии, съобщи Daily Sabah. Те са съпроводени с видеоклип, който демонстрира, че няма нищо зад огражденията, опасващи историческата забележителност, която се реставрира от предходната година.

Местните управляващи в Истанбул побързаха да отрекат слуховете и признаха, че е отстранена единствено част от структурата. „ Момината кула е монумент и музей, който се реставрира по случай стогодишнината на Република Турция “, се споделя в изказване на Дирекцията за културни полезности и музеи, която управлява реставрацията. То бе съпроводено със фотоси на развалени елементи от постройката, които са демонтирани, с уточнението, че става въпрос за „ бетонни стени, добавени по-късно след пожар през 40-те години на предишния век “.

„ Бетонната добавка се отстранява от главната структура въз основа на отчети, които потвърждават, че няма да издържи на трусове в сходство с универсалните правила за запазване. Реставрацията е в ход и се придържа към достоверния материал, от който е издигната постройката “, настояват управляващите.

Професор Зейнеп Ахунбай, учен от Факултета по архитектура на Истанбулския механически университет (ITU), който е член на Консултативния съвет за реституция, удостовери пред кореспонденти, че екипът е отстранила част, „ която е трябвало да бъде отстранена “. " Всичко е наред. Работата беше свършена както би трябвало. Укрепването на структурата не е бърза работа и изисква голям брой техники “, акцентира специалистът.

Кулата на девицата, както още е известна, се издига на островче на 200 метра (656 фута) от брега на истанбулския квартал Юскюдар. Построена за първи път през 1110 година от византийския император Алексий Комнин, кулата е реконструирана за последно в края на 1720 година, с цел да служи като наблюдателна кула по време на Османската империя. Тя е една от дребното византийски структури, непокътнати до момента, и е знак на Юскюдар, със забележителности от Османската ера. Византийските войски са имали гарнизон в кулата, когато султан Мехмед Фатих настава към града през 1453 година След рухването на Константинопол тя е употребена като наблюдателна кула, място за карантина болните и служи като фар. Възстановена е след земетресение през 1509 година и е развалена при пожар през 1721 година Реставрирана е и по-късно е реконструирана през 18 век. Паметникът в Мраморно море претърпя още една реституция през 90-те години, почти по времето, когато славата му се възроди, откакто послужи като начална точка за сюжета на изверг във кино лентата за Джеймс Бонд „ Светът не е задоволителен “ от 1999 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР