Един от символите на древната Антиохийска църква беше напълно разрушен

...
Един от символите на древната Антиохийска църква беше напълно разрушен
Коментари Харесай

Земетресението разруши историческата църква Св. апостоли Петър и Павел в Антакия

Един от знаците на античната Антиохийска черква беше изцяло опустошен от опустошителното земетресение в Турция и Сирия от 6 февруари. Храмът „ Св. апостоли Петър и Павел “ в Антиохия, дн. Антакия в Турция, е в руини.

Според църковното поверие Антиохийската черква е учредена от апостолите Петър и Павел през 34 година и е най-старата християнска черква в света след Йерусалимската. Тук за първи път е употребена думата „ християни “ за локалната църковна община. Св. ап. Петър се счита за първи свещеник на града. Проповядвал е в дребна пещера на западния бряг на р. Оронт и в подножието на планината Хац (ант. Силпион), където по-късно е издигнат дребен храм. Между 2 и 4 в. Антиохия се разраства доста и дребната черква се оказва ситуирана в центъра на града. В първичния си тип тя съставлява сводесто пространство, издълбано в голяма канара. По-късно са добавени каменни стени и две колони, които уголемяват структурата и я разделят на три кораба. Впоследствие през вековете са правени разширения и допълнения, само че храмът непроменяемо остава знак на християнството в града.

Днес античният град Антиохия е част от Турция. През 2005 година турската страна разгласи църквата за предпазен обект на културното завещание, а през 2011 година тя е включена в листата на обектите, кандидатстващи за листата на ЮНЕСКО.

„ Антиохия, която познавате, към този момент не съществува “, споделят локалните поданици. В центъра на града са разрушени съвсем половината от постройките.

Антиохийската патриаршия е единствената от античните православни патриаршии, която към този момент не се намира в историческото си седалище. В средата на 14 в. то е преместено от Антиохия в Дамаск. Намира се в центъра на остарелия град, в раннохристиянския комплекс на св. Богородица Мариамита, където действат просветителни и благотворителни институции.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР