Българското възраждане и националното ни пробуждане черпят огромна сила от

...
Българското възраждане и националното ни пробуждане черпят огромна сила от
Коментари Харесай

Представиха репродукция на първия историческия трактат, посветен на България

Българското възобновление и националното ни събуждане черпят голяма мощ от огнените слова на атонския духовник Паисий, а паралелно с него мнозина други способстват за разпалване на искрата на просвещението съгласно своите сили. Всички ние, техните потомци, сме длъжни да познаваме и тачим делото на тези, посветили себе си на въздигането на българския народ.

Това съобщи президентът Румен Радев по време на представянето в Гербовата зала на президентската институция на репродукция на ръкописа на Петър Богдан „ За древността на бащината земя и за българските каузи “.

Трудът, написан на латински език и приключен към 1667 година, е първият исторически етюд, отдаден на България . В рамките на 200 страници, ръкописът преглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да активизира поддръжка в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско господство.

„ Петър Богдан е неоспорим феномен на своето време и справедливо заема почетно място в пантеона на великите българи “, уточни президентът и дефинира събитието като изключително значимо за националната ни памет, себепознанието и самочувствието ни като нация.

Без нещо написано, водите на забравата нахлуват в мозъка на хората “, акцентира в своята история Петър Богдан.

По думите на президента, с помощта на заслугите на откривателя на ръкописа проф. доктор Лилия Илиева и нейния екип, преводача и откривател доцент доктор Цветан Василев и починалия историк проф. Божидар Димитров, забравата в никакъв случай към този момент няма да покрие неговия труд.

Роден и умрял в Чипровци , Петър Богдан е ослепителен представител на плеяда заслужили български католически дейци от 17 век, чиято дейна активност в тъмните години на османското господство остава открит прозорец към достиженията на европейската мисъл, означи президентът. Той открои приключилия влиятелен университет в Рим Петър Богдан, като ерудиран свещеник и интелектуалец, високо образован държавник, родолюбец и движимост посланик.

„ През целия си живот той интензивно гради мостове към Европа в търсене на път за освобождението на България и ревниво отстоява достойнството на Отечеството “, акцентира президентът и цитира думите на Петър Богдан, че „ отбраната на достойнството, още повече тази на Родината, надминава всичко, защото животът и достойнството са равнопоставени “.
По думите на Румен Радев има особена символика във обстоятелството, че три века и половина по-късно неотдавна откритото произведение на Петър Богдан , този пръв софийски католически архиепископ, идва още веднъж в София, в сърцето на българската държавност.

„ За древността на бащината земя и за българските каузи “ е високоинтелектуален труд със мощни универсални всемирен послания за независимост и достолепие “, акцентира президентът и прикани всички българи да се допрян до изключителния текст освен поради неговата висока научна и културна стойност, а като удостоверение за дълбоките ни корени.
„ Подобно на Паисиевата история, това произведение, написано към век преди нея, ни припомня, че в онази ера тук не е било просто едно безлично и покорно време, тук блестят най-светлите мозъци, част от елита на Европа , трансформирали се в духовни светилници за своите сънародници “, уточни Румен Радев.

Той изрази убеденост, че все по-често ще намираме мотиви да се допираме до забележителния принос на Петър Богдан към християнството, отечеството и националната ни памет и както самият той споделя „ не прилича да щадим старания за общото богатство, както и за прославата на бащината земя “.

Държавният глава напомни напъните в продължение на повече от три години за обезпечаването на опция историческият труд да дойде в България . През 2021 година по време на визитата си във Ватикана Румен Радев беседва по тематиката с Негово Светейшество папа Франциск и с починалия Велик магистър на Суверенния Малтийски медал Негово Височество фра Джакомо Дала Торе дел Темпио ди Сангуинето, както и с президента на Италия Серджо Матарела.

Българският държавен глава изрази благодарност за тяхната поддръжка към самодейността на президентската институция за правенето на професионална и висококачествена репродукция на ръкописа, която да остане в страната ни. Президентът уточни, че пред своя италиански сътрудник Серджо Матарела по време на визитата му у нас през април тази година е изказал признателност към народа на Италия, че е съумял да запази скъпия исторически труд и с подготвеност го споделя с българския народ. Румен Радев оцени високо и положителната воля на Галерии „ Естенси “ и техния шеф проф. Алесандра Нечи за майсторски и професионално направената репродукция на ръкописа, която ще бъде дарена на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.

Във връзка с нейната първостепенна роля в откриването и проучването на ръкописа на Петър Богдан „ За древността на бащината земя и за българските каузи “, както и за научен принос към развиването на българската просвета и съхраняването на културно-историческото завещание на нацията президентът връчи Почетния знак на президента на проф. Лилия Илиева , изобретател и откривател на ръкописа на Петър Богдан.

За главната му роля в превеждането на български език на ръкописа на Петър Богдан както и за научен принос към развиването на българската просвета и съхраняването на културно-историческото завещание на нацията Почетният знак на президента бе връчен и на доцент Цветан Василев , преводач на български език на ръкописа на Петър Богдан.

Проф. Алесандра Нечи , шеф на Галерии „ Естенси “, където се съхранява трактатът, също бе удостоена с Почетния знак на президента за значимата роля на ръководената от нея културна институция за съхраняването и репродукцията на ръкописа на Петър Богдан, както и за приноса ѝ в развиването на двустранните връзки в региона на културно-историческото завещание сред Република България и Италианската република.

Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките ще показа репродукцията на историческия труд на Петър Богдан през днешния ден, от 18.00 часа. Събитието се посвещава на 155 години Българска академия на науките и 145 години Национална библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ и е под патронажа на президента. Представянето на ръкописа се съпътства от две изложения – „ За древността на бащината земя и за българските каузи “ и „ Католиците в България XVII -XX в. “. Трактатът и изложбите ще могат да бъдат видени в Централна зала на Националния археологически музей от 22 май до 22 септември 2024 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР