Един от първите интубирани пациенти у нас заради COVID-19 вече

...
Един от първите интубирани пациенти у нас заради COVID-19 вече
Коментари Харесай

Покъртителен разказ на млада лекарка, чийто баща пребори COVID-19

 Един от първите интубирани пациенти у нас поради COVID-19 към този момент е у дома. 67-годишният Николай Цаков е съвсем изцяло възобновен след цели 30 дни на апаратна вентилация и общо близо 2 месеца битка с ковид.

Вчера неговата храбра щерка Мария Русимова, самата на първа линия в Институт " Пирогов " като реаниматор, написа положителната новина в профила си във фейсбук: " Баща ми се прибра жив и здрав в дома си и съумя да изкачи всички стъпала до входната си врата с доста малко непозната помощ. Благодаря на всички медици, които го лекуваха, както и на всички близки, другари, познати и непознати, които се молиха за него ". И прибавя, че това е бил най-щастливият й ден до момента след умората от мъчителното очакване и голямо облекчение за развръзката. 

За семейство Цакови всичко стартира през февруари, когато първо се разболява майката на Мария - здравната сестра Евелина. Докато си мисли, че кара елементарен грип и пие антибиотик, бързо се утежнява и стига да " Пирогов ", последвана от брачна половинка си Николай.

Но до момента в който тя последователно стартира да се възвръща и въпреки задуха не стига до реанимацията, той обитава там съвсем 2 месеца с остра дихателна непълнота и всички тежки клинични прояви на заболяването, разказани до момента в здравната литература. Евелина неведнъж споделя, че този вирус е доста подъл и непосилен и припомня, че не знае от кое място се е разарила, изключително в случай, че е употребила маската и дезинфектантите надалеч преди първия потвърден случай на SARS-CoV-2 у нас през март. 

Междувременно, до момента в който се грижи за болните в " Пирогов ", моли се за родителите си и съвсем не вижда брачна половинка си, щерка им Мария неуморно написа публикации за заболяването.

Д-р Русимова приключва медицина в медицински факултет на СУ " Св. Климент Охридски " през декември 2017 година Работи шест месеца като доброволец в медицински комплекс " Д-р Щерев " от май 2017 до ноември 2017 година От 1 декември 2018 година стартира специализация по анестезиология и интензивно лекуване в УМБСЛСМ " Н. И. Пирогов ", в клиниката по интензивно лекуване - обща реанимация. От тогава поддържа поредицата " Спешна медицина " в известен здравен уебсайт.

От 18 март до момента тя е разгласила над 10 научни публикации за лекуването на COVID-19, в това число в реанимационна среда. Младата вяра на българската анестезиология продължава да се бори повече хора като нейните родители да се приберат вкъщи оздравели.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР