Един от обектите, които ще бъдат преместени, е гробницата ©

...
Един от обектите, които ще бъдат преместени, е гробницата ©
Коментари Харесай

Археолозите предлагат разкопките до "Струма" да бъдат изместени няколко метра

Един от обектите, които ще бъдат преместени, е гробницата

© Министерски съвет Още по тематиката
Пътища 2.0 - какво се строи в този момент и какво следва

Изпълняват се планове за 1.4 милиарда лева и следва сключването на контракти за още толкоз
7 май 2018
От Белград през София до Солун без ръце на кормилото

Сърбия, България и Гърция заявиха, че ще построяват 5G автомагистрала за самостоятелни коли
10 апр 2018
Пропуски и неточности в офертите за тунел " Железница "

Три от претендентите са отстранени още на първия стадий
22 фев 2018
250 млн. лева за тунел " Железница " привлякоха 28 предложения

За най-скъпата част - тунелното оборудване, претендентите са 13, главно локални строителни компании
28 ное 2017 Вариантът за спасяването на археологическите открития по трасето на автомагистрала " Струма ", към който са се обединили специалистите, е изместването им на няколко метра настрана, без да се нарушават цялостта и средата им. Така няма да има закъснение при построяването на пътната инфраструктура и в същото време ще се обезпечи комфортен достъп до културно-историческото завещание.

Това най-общо е компромисното решение, което ще бъде препоръчано на държавното управление, сподели пред " Капитал " ръководителят на разкопките - доцент Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките. В подмяна на този компромис ще е належащо отпущането на средства за реституция и консервация на обектите, за основаване на нужните подстъпи към тях, както и за продължение на разкопките, защото откритото до момента е единствено дребна част от цялото антично населено място.

На крачка от пътя

Според доцент Здравко Димитров археологията не опонира на инфраструктурата и назад. " Ако не беше планът за тази автомагистрала, надали щяхме да създадем тези открития ", споделя той пред " Капитал " и уточни, че в този момент въпросът е да се вземе най-хубавото решение за опазване на културно историческото-наследство.

" Модерната европейска процедура е да се построяват музеи на място при такива открития. От самото начало упорствам за това - преместване на значимите обекти, които имат експозиционна стойност, на няколко метра в страни от трасето на автомагистралата. Те ще останат в границите на същата археологическа среда, ще се резервира археологическият монумент като цяло ", сподели доцент Димитров.

Тук е значимо да се изясни, че публикуваните въздушни фотоси на обекта до известна степен заблуждават обществото за мащабите на откритията. Виждат голям брой квадрати, които наподобяват на остатъци от зидове, само че в действителност това са пътеки от пръст, които археолозите оставят, с цел да могат да се придвижват по обекта. Реално откритите и добре непокътнати здания са малко - вила с гробница, черква и баня. Идеята е първите две да бъдат изместени в целокупност, а банята може да остане на мястото си, защото е в самия завършек на сервитута на автомагистралата и няма да бъде наранена от строителството.

Големите разкопки предстоят

Друго разяснение, което прави доцент Димитров, е, че разкритото до момента е единствено дребна част от античното населено място, за което се допуска, че е Скаптопара - предшественикът на Благоевград. Проучванията демонстрират, че главните елементи и форумът на селището са ситуирани нагоре по хълма, който остава край автомагистралата.

Необходимо е обаче да се обезпечи финансиране за продължение на разкопките, тъй като сегашните средства, които се отпускат от Агенция " Пътна инфраструктура ", са единствено за сектора, който попада в обсега на пътния план. Според доцент Димитров при предпочитание от страна на страната и общината целият комплекс може да се разкрие, да се реставрира и да се консервира и в последна сметка да се трансформира в неповторима туристическа дестинация с бърз и комфортен достъп.

От Министерство на регионалното развитие към този момент прецизираха предходната седмица за " Капитал ", че биха поели финансирането на преместването на разкопките. Дали обаче ще има отпуснати средства за спомагателните действия, които ареолозите желаят, държавното управление следва да реши. Най-вероятно кабинетът ще се съгласи с настояването, тъй като всяко закъснение и препроектиране на " Струма " ще заплаши завършването на целия план до 2023 година, който е на стойност над милиард. При състояние че не бъде приключен в период, е допустимо Европейска комисия да изиска възобновяване на най-малко част от парите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР