Един от най-ярките критици на руския президент Владимир Путин, който

...
Един от най-ярките критици на руския президент Владимир Путин, който
Коментари Харесай

Алексей Навални: Путин се разправи с най-опасния си противник

Един от най-ярките критици на съветския президент Владимир Путин, който от години разкрива корозивната страната корупция – Алексен Навални – е умрял в пандиза. Новината беше обявена в петък от Федералната работа за осъществяване на наказванията (ФСИН).

Според ФСИН той почувствал неразположение, изгубил схващане и били извикани лекари, които не могли да го „ съживят “.

В изправителна колония номер 3 наказаният Навални А. А. след разходка се почувства зле, на практика незабавно загуби схващане “, продължава ФСИН.

Това става два дни, откакто прессекретарят на Навални Кира Ярмиш заяви, че за 27-и път, откогато е в пандиза той е вкаран в наказателния изолатор.

47-годишният блогър, който оцеля след отравяне с нервнопаралитичен сътрудник, умря след повече от три години в ареста.

Въпреки че не съумя да провокира Путин на избори, гласът му резервира силата си и даже след гибелта си той остава опасност за Кремъл поради огромната си известност измежду руснаците, написа BBC в собствен етюд за Навални.

Кампаниите на неговата организация „ Фонд за отбрана правата на жителите “ за арзкриване на корупцията на съвсем всяко равнище в съветската страна – постоянно стигаща до самия президент Путин – и лишаването му от независимост направиха лицето му по-разпознаваемо за милиони по света.
Отровен и вкаран в пандиза
Навални, чиито организации са неразрешени като „ екстремистки “ в Русия, едвам не умря през август 2020 година, когато беше нападнат с нервнопаралитично вещество „ Новичок “ в Сибир.

Но екипът му го откара незабавно със аероплан до Берлин и той се възвърне за няколко месеца, след което по лично предпочитание се завърна в Москва на 17 януари 2021 година и неотложно бе арестуван.

Поддръжниците му проведоха всеобщи митинги в цяла Русия, а полицията отговори със мощ, задържайки хиляди от тях за наличие на неразрешените манифестации.

Въпреки че на него и неговия антикорупционен екип беше неразрешено да се кандидатират на парламентарните избори, те въпреки всичко съумяха да ядосат Кремъл с приложение за „ интелигентно гласоподаване “, което насърчаваше гласоподавателите да поддържат претенденти, които имаха късмет да победят партията на Путин „ Единна Русия “.
Антикорупционно видео доближава милиони
Последователното обръщение на Навални беше, че партията на Путин е цялостна с „ мошеници и крадци “. Той упрекна президента, че „ изсмуква кръвта от Русия “, трансформирайки я във „ феодална страна “, концентрираща властта в Кремъл. Тази патронажна система, твърди той, е както по времето на царска Русия.

Той говореше уличния език на по-младите руснаци и го използваше, като имаше мощен резултат в обществените медии.

След ареста на Навални през януари неговият екип разгласява видеоклип в YouTube, наименуван „ Дворецът на Путин “, който се концентрира върху голям първокласен черноморски замък, за който се твърди, че е подарен на Путин от богати сътрудници.

Видеото е гледано над 100 милиона пъти. Кремъл го отхвърли като „ псевдоразследване “, а Путин го назова „ скучно “, отричайки изказванията. По-късно предприемачът милиардер Аркадий Ротенберг, един от най-близките другари на Путин, сподели, че това е неговият личен замък.

След като Навални беше наказан на затвор през февруари 2021 година, Европейският съд по правата на индивида постанови, че той би трябвало да бъде освободен неотложно заради риск за живота му, само че Русия отхвърли решението.

Той разгласи гладна стачка, протестирайки, че управляващите в наказателната колония във Владимир, на 100 километра източно от Москва, отхвърлят да му дават уместно лекуване за проблеми с краката и гърба.

„ Амнести Интернешънъл “ взе противоречивото решение да анулира статута му на „ пандизчия на съвестта “ през февруари, само че по-късно организацията за отбрана на човешките права призна, че е била подложена на „ оркестрирана акция “ за изваждането му от листата и по-късно анулира решението си.

Става въпрос за ксенофобски мнения, които той е правил преди години, само че не се е отрекъл. Във видеоклипове от 2007 година той наподобява съпоставя етническия спор с кариес и оприличава имигрантите на хлебарки. Той също по този начин сподели, че полуостров Крим „ де факто принадлежи на Русия “, макар интернационалното наказание на анексирането на украинската територия от Русия през 2014 година

Междувременно съветското държавно управление продължи да санкционира Навални. През юни 2022 година съдружниците му подвигнаха паника, откакто откриха, че той към този момент не е в пандиза, където е излежавал присъдата си. Федералните затворнически управляващи по-късно признаха, че той е бил изместен в наказателна колония при доста неприятни условия – пандизът ИК-6 – на повече от 250 км източно от Москва, където съгласно самия Навални неведнъж е бил поставян в изолираност.

Последната му присъда, произнесена от съдии през август 2023 година, която удължи периода му на затвор до 19 години, го реалокира в наказателна колония с оптималната сигурност, нормално непокътната за най-опасните нарушители в Русия.

Грубото отношение към него отразява обстоятелството, че Путин и неговият режим се опасяват от въздействието, което акциите на Навални натрупат, сподели тогава пред BBC проф. Нина Хрушчова, правнучка на някогашния руски водач Никита Хрушчов и специалисти по интернационалните връзки.

„ Путин даже не загатва името му, никой в Кремъл не може да загатва името му “, сподели тя, правейки съпоставяне с измисления воин Волдемор от книгите за Хари Потър,  който също е именуван „ Този, който не би трябвало да се посочва “.

Навални е опасност за персоналната власт на Путин, за персоналната известност на самия Путин. И Путин в действителност не се отнася лековато към враговете си и Навални, за жалост, получи – както се споделя на съветски – този билет, с цел да бъде персонален зложелател на Путин. “
Защо Навални е в пандиза?
На 2 февруари 2021 година московски съд остави Навални в пандиза за нарушение на изискванията на условна присъда от 2014 година за машинация.

Делото против него се основаваше на това, че не се е явявал постоянно в полицията през 2020 година Юридическият му екип сподели, че това е неуместно, защото управляващите са знаели доста добре, че той получава незабавно лекуване в Берлин поради офанзивата с нервнопаралитичен сътрудник „ Новичок “ в Сибир. Той подсети на съда, че е бил в кома през част от това време.

Навални твърди, че сред януари и август 2020 година, преди отравянето, той се е явявал в полицията два пъти месечно. Той отхвърли делото за машинация като скалъпено, с цел да го накарат да мълчи.

Случаят се отнася за хипотетична корист от съветско дъщерно сдружение на френската козметична компания Yves Rocher и от дърводобивната компания Kirovles. Брат му Олег беше наказан на три години и половина, а Алексей получи същата присъда, само че условно.

Самата тази присъда за машинация от 2014 година беше атакувана през 2016 година от Европейския съд по правата на индивида, който откри, че правата на Навални са били нарушени, и подреди на Русия да заплати на него и на Олег обезщетение. Но по-късно съветският Върховен съд удостовери съветската присъда.

След присъдата от 2021 година той бе затворен във Владимирската наказателна колония, на към 100 км източно от Москва.

През март 2022 година присъдата му беше увеличена с девет години, откакто беше приет за отговорен по нови обвинявания в заграбване и пренебрежение към съда. Той бе изместен в нова наказателна колония в Мелехово, на към 250 км източно от Москва.

А през август 2023 година получи спомагателна присъда от 19 години, откакто беше упрекнат в основаване и финансиране на екстремистки организации и действия. Преди процеса той сподели, че присъдата му ще е в „ сталинистки “ жанр, предопределена да изплаши другите съперници на Путин, само че прикани руснаците да се опълчват на „ злодеите и крадците в Кремъл “.
Преживя отравяне с „ Новичок “.
Битката на Навални против 69-годишния Путин беше извънредно персонална: той упрекна президента, че е наредил на държавни сътрудници да го отровят – и повтори това изказване в съда.

Основното му терзание по отношение на мен е, че ще остане в историята като отровител “, сподели пренебрежително Навални пред съда. „ Имахме Александър Освободител, Ярослав Мъдри и ще имаме Владимир Отровителя по гащи “.

Гащите се трансфораха в меме в обществените медии в Русия, откакто през декември Навални реализира телефонна акция против сътрудник на съветската държавна сигурност от ФСБ, който разкри, че „ Новичок “, мощно токсично съветско химическо оръжие, е било размазано върху бельото на Навални.

През август 2020 година Навални колабира по време на полет над Сибир и беше откаран по неотложност в болница в Омск. Това спешно кацане избави живота му. Базирана в Германия благотворителна организация убеди съветските чиновници да разрешат той да бъде превозен с хеликоптер до Берлин за лекуване.

През септември немското държавно управление разкри, че тестванията, осъществени от военните, са разкрили „ недвусмислено доказателство за бойно химическо нервно-паралитично отровно вещество от групата „ Новичок “. Кремъл отхвърли каквото и да е присъединяване и отхвърли опцията да е употребен „ Новичок “.

След това Европейски Съюз наложи наказания на шестима висши съветски чиновници и съветски проучвателен център за химически оръжия, като ги упрекна в директно присъединяване в отравянето. Русия отвърна със наказания вид „ зъб за зъб “.

„ Новичок “ беше химическото оръжие, което съвсем умъртви някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия в Солсбъри, Англия, през март 2018 година Местна жена умря по-късно от контакта с „ Новичок “.

Путин призна, че страната държи Навални под наблюдаване – съгласно него това е целесъобразно, тъй като американски шпиони оказват помощ на блогъра.

Детективската работа на проверяващата група Bellingcat разкри дългогодишното следене на Навални от Федералната работа за сигурност (ФСБ), макар че публично беше отречено. Bellingcat непосредствено уточни сътрудници, за които подозира, че са го отровили.
Антикорупционна акция
Въпреки задържането си Навални се трансформира в един от водещите вътрешни гласове против войната в Украйна. По време на явяване в съда през май 2022 година той упрекна Путин, че е почнал „ глупава война без цел или смисъл “. А през септември той упрекна съветските елити в „ кръвожадна фикс идея по Украйна “ в публикация за Washington Post.

Неговата фондация продължи да се бори с държавното управление, даже когато Навални беше в пандиза, като се опълчи на активизирането на към 300 000 цивилни да се бият в Украйна и дава обещание да бъде „ партизанско подземно “ придвижване в Русия.

В продължение на години Навални ръководеше национални митинги, само че през 2018 година му беше неразрешено да се кандидатира за президент и да провокира Путин поради присъдата му за машинация.

Навални беше осведомен с физическите опасности в Русия, защото беше атакуван още преди отравянето с „ Новичок “. И е задържан неведнъж.

През 2019 година той беше диагностициран с контактен дерматит, до момента в който беше в пандиза, а лекарят му допусна, че е бил изложен на „ някакъв отровен сътрудник “.

Той два пъти беше заливан с антисептична зелена багра, известна като „ зельонка “, и получи химически изгаряния на окото.

Възходът му като мощ в съветската политика стартира през 2008 година, когато стартира да написа в блогове за хипотетични злоупотреби и корупция в някои от огромните следени от страната корпорации в Русия.

Една от тактиките му беше да стане миноритарен акционер в огромни петролни компании, банки и министерства и да задава неуместни въпроси за „ дупки “ в държавните финанси.

Когато бе наказан за малко през юли 2013 година за злоупотреби в град Киров, петгодишната присъда беше необятно възприемана като политическа.

Той беше ненадейно пуснат от пандиза, с цел да води акция за изборите за кмет на Москва през 2013 година, на които остана втори с 27% от гласовете, зад съдружника на Путин Сергей Собянин.

Това се смяташе за трагичен триумф, защото той нямаше достъп до държавната телевизия, разчитайки единствено на интернет и на разпространение „ от уста на уста “.

Навални сподели пред BBC, че най-хубавото нещо, което западните страни могат да създадат за справедливостта в Русия, е да се оправят с „ мръсните пари “.

Искам на хора, забъркани в корупция и гонене на деятели, да бъде неразрешено да влизат в тези страни, да им се отхвърлят визи. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР