Един от най-великите екранни злодеи и един от най-големите съвременни

...
Един от най-великите екранни злодеи и един от най-големите съвременни
Коментари Харесай

От Сид Вишъс до Уинстън Чърчил - 10 невероятни превъплъщения на Гари Олдман

Един от най-великите екранни злодеи и един от най-големите модерни артисти, не печелили до момента значими награди - и двете важат с идентична мощ за Гари Олдман, който най-накрая е любимецът за " Оскар " като Уинстън Чърчил в " Най-мрачният час ". Невероятно, само че факт - златният глобус от тази година е първото му " огромно " отличие и даже в родната си Англия Олдман има БАФТА за автентичен сюжет и най-хубав английски филм (режисьорският му дебют Nil by Mouth), само че не и актьорска премия.

Политически натоварената 2018 обаче може и да се окаже неговата година - любопитно, поради че Олдман не пести думите си, критикувайки " прекомерно политкоректния " Холивуд, политическият подтекст на свои филми и изключително премиите " Златен глобус ". Критиката хареса тоталното му преобраожение в Чърчил, който в " Най-мрачният час " е екстравагантен, само че благовиден дъртак - нищо общо с съвършените психопати, които британецът толкоз постоянно е показвал на екран. Но Олдман не е просто " присъщ " артист, а приключен актьор с богат опит в театъра. Ето още 10 негови функции в последователен ред, които също заслужават награди.

10. Сид Вишъс в " Сид и Нанси " (1986 г.)



Екранният дебют на Олдман е на скинар във кино лентата на Майк Лий Meantime. Ролята, която го изстрелва в огромното кино обаче е тази на огромния английски антигерой Сид Вишъс от Sex Pistol в биографичния " Сид и Нанси ". Надали има облик, по-противоположен от Уинстън Чърчил; любопитното е, че Олдман в началото нямал предпочитание да взе участие в нито един от двата плана. Смятал сюжета на " Сид и Нанси " за прост и под равнището му на артист от шекспировия спектакъл.

9. Джо Ортън в Prick Up Your Ears (1987 г.)

Следващата роля на Олдман е още веднъж в биографичен филм, този път за комплицирания романс сред английските драматурзи Джо Ортън и Кенет Халиуел, приключил с двойно ликвидиране. Олдман играе младият, обаятелен, само че и безсърдечен ухажор на Халиуел, който стартира като негово протеже, само че в следствие го задминава по популярност и перфидно го тормози със своите изневери. Prick Up Your Ears няма интернационалната популярност на другите планове на Олдман, само че е първата му номинация за БАФТА.



8. Розенкранц и Гилденщерн са мъртви (1990 г.)

Олдман е в свои води в екранизацията на абсурдистката пиеса на Том Стопард, в която двама второстепенни шекспирови герои получават основните функции и разсъждават върху битието си. Негов сътрудник на екрана е не по-малко забележителният Тим Рот.

7. Лий Харви Осуалд в JFK (1991 г.)

Убиецът на Кенеди е първата огромна американска роля на Олдман. Това е и един от обичаните му кино планове, доколкото режисьорът Оливър Стоун му дава цялостна независимост да построи героя. По време на подготовката си британецът се среща със фамилията на Осуалд. Филмът го прави познато име в Съединени американски щати и поставя началото на серията на " злодейските " му функции.



6. Дракула в " Дракула " (1992 г.)

Адаптацията на Франсис Форд Копола по едноименния разказ на Брам Стокър и класиката от 30-те години " Носферату " връща вампирите на мода в Холивуд, а Олдман е един от по-нестандартните румънски графове на екран.

5. Дрексел Спиви " Истински романс " (1993)

Макар престъпно лудият Дрексел Спиви да се появява на екран единствено за няколко минути в " Истински романс " на Куентин Тарантино и Тони Скот, обликът му преследва до края на кино лентата, че и по-късно. Според мнозина това е най-хубавата роля на Гари Олдман.



4. Стенсфилд в " Леон " (1994 г.)

Корумпираното и грубо наркоченге от " Леон " също е кандидат за роля номер 1 на Гари Олдман, а съгласно десетки издания е най-великият екранен изверг на всички времена. Филмът слага началото на плодотворното съдействие сред Олдман и французина Люк Бесон.

3. Зорг в " Петият детайл " (1997)

Олдман е злокобният, само че и смешен дипломат на злото Жан-Баптист Еманюел Зорг в научнофантастичния филм на Люк Бесон. На времето си " Петият детайл " е най-скъпият и най-успешният европейски филм, с Мила Йовович като извънземно, което може да избави земята, и Брус Уилис като инцидентния таксиджия, който би трябвало да й помогне.



2. Джим Гордън в " Батман " трилогията на Кристофър Нолан (2005)

Покойният Хийт Леджър постоянно е спряган за " най-великия екранен изверг " поради ролята си на Жокера в " Батман " на Кристофър Нолан. Според не един критик обаче Олдман го превъзхожда с превъплъщението си в корумпираното ченге Джим Гордън в същите филми. В новото хилядолетие британецът получава поддържащи функции в няколко " серийни " блокбъстъра като трилогията на Нолан и филмите за Хари Потър, където играе кръстникът на Хари Сириус Блек.

1. " Дама, поп, асо, разузнавач " (2011)

...е екранното завръщане на Олдман в огромна основна роля, с титулния облик в шпионският трилър по Джон льо Каре " Дама, поп, асо, разузнавач ". Макар британецът да има и други забележителни осъществявания - да вземем за пример като републикански конгресмен, захласнат от концепцията да унищожи жената-кандидат за вицепрезидент на демократите в " The Contender " (2000), точно " Дама, поп, асо, разузнавач " е филмът, който носи на Олдман първата номинация за " Оскар ". Тогава обаче той губи от Жан Дюжарден за " Артистът ".

" Най-мрачният час " потегля по българските кина от 2 февруари, а " Дневник " дава късмет на читателите си да завоюват 10 двойни предложения за кино лентата с новата киноигра " Най-мрачният час ", която продължава до тази неделя.



Всичко, което би трябвало да знаете за: Най-мрачният час (8)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР