Един от най-успешните треньори в последните две декади - Жозе

...
Един от най-успешните треньори в последните две декади - Жозе
Коментари Харесай

Моуриньо - световен шампион по обезщетения

Един от най-успешните треньори в последните две декади - Жозе Моуриньо, беше уволнен за шести път в другояче славната си кариера. Във вторник Специалния бе освободен от италианския Рома поради слаби резултати, а до края на контракта му имаше още 6 месеца.

За това си деяние римският гранд дължи на португалеца наказателна клауза в размер единствено на 3 милиона евро – това е цената на заплатите, които Моуриньо щеше да получи до лятото.

След уволнението на Жозе Моуриньо във вторник, от Рома бързо оповестиха новия треньор - клубната легенда Даниеле де Роси.

Специалния напуща " Олимпико " дружно с целия си щаб, откакто дойде през лятото на 2021 година Макар и да не съумя да класира Рома в Шампионската лига и в двата цялостни сезона, в които водеше тима (две шести места), той въпреки всичко изведе " джалоросите " до два следващи еврофинала за първи път в историята им.

Римляните завоюваха Лигата на конференциите през 2022 година, а през предходната играха край в Лига Европа, в който изгубиха от Севиля. По този метод Моуриньо се трансформира във повсеместен любим на тифозите. През този сезон обаче представянето на вълците е прекомерно неубедително, поради което се стигна до освобождението на португалския експерт и слагането на красноречивата оценка " цялостен неуспех ".

" Бихме желали да благодарим на Жозе от името на всички нас в Рома за неговата пристрастеност и старания след идването му. Винаги ще имаме чудесни мемоари от престоя му, само че имаме вяра, че незабавната промяна е в най-хубавите ползи на клуба. Пожелаваме на Жозе и неговите помощници всичко най-хубаво в бъдещите инициативи ", се споделя в изказването на клубните притежатели Дан и Райън Фридкин.

През предишния уикенд Рома загуби от Милан с 1:3 на " Джузепе Меаца " в мач, в който Жозе бе осъден. Преди това " джалоросите " записаха 1:1 с Аталанта у дома и проваляне с 0:1 от Ювентус. Отпаднаха и за Купата на Италия след проваляне от градския противник Лацио (0:1).

Сред критиците на Специалния е и някогашният нападател на отбора Антонио Касано, който громеше стила на игра, само че дълго време сходни гласове бяха заглушавани от португалеца и неговите шумни почитатели.

Синдромът на третия сезон, който помрачи огромна част от кариерата на Жозе Моуриньо, застигна и " вълците ", само че в действителност още при започване на акцията бе явно, че в Рома не всичко е наред, изключително зад кулисите. Твърди се също, че самият Моуриньо е споделил на играчите си, че е подготвен да подаде оставка, защото счита, че към този момент не следват инструкциите му. Още преди мача с Милан той призна, че е провел " изтощителна среща с тима ", по време на която " някои хора " са били обект на изключително жестоки рецензии.

В последна сметка Жозе просто не вярваше, че разполага с задоволително запаси на свое разположение, с цел да се бори за място в Топ 4. Конкретно за мача с Милан липсваха девет играчи, което още повече ограничи вариантите пред наставника, само че въпреки това, " вълците " не трябва да не помнят, че разполагат с третия най-голям бюджет за заплати в Италия.

" Джалоросите " позволиха да станат прекомерно подвластни от състезател, който прекомерно постоянно е контузен - Пауло Дибала, а това нормално е рецепта за злополука. Името на Моуриньо автоматизирано покачва упованията и условията, само че статистиката е безпощадна за португалеца, който завоюва единствено 1.61 точки приблизително на мач (44-23-29) в Серия А. Това е най-ниският актив измежду наставниците, които са записали най-малко 50 мача отпред на " джалоросите " от сезон 1994/95 насам.

Освен това Рома записа най-слабия си актив след 20 кръга от сезон 2002/03, тъй че притежателите на клуба бяха в правото си да го уволнят.

След като раздялата беше официализирана, италианските медии направиха любопитна равносметка. А точно – единствено като компенсации от уволнения Жозе е прибрал 80 милиона евро. За съпоставяне – общото му финансово положение се прави оценка на 96 милиона евро.

Две от уволненията на Моуриньо бяха в Челси. През 2007-а той взе 18 милиона евро за предварителното си освобождение, а през 2015-а неустойката бе 8.3 милиона евро.

През 2017-а Специалния бе уволнен и от Реал Мадрид, като си потегли от испанската столица с още 17 милиона евро.

Най-солена наказателна клауза пък получи от Манчестър Юнайтед през 2018-а, когато прибра 20 милиона евро, с цел да си тръгне час по-рано от " Олд Трафорд ".

Последва 17-месечен престой в Тотнъм, договорът му бе преустановен две години по-рано – против спомагателни 15 милиона евро.

Така тоталът на Моуриньо мина впечатляващите 80 милиона евро, с което той е безспорен рекордьор в света на футбола. Вторият в тази ранглиста е Антонио Конте със скромните 37 милиона евро неустойки.

Има и още една забавна статистика, обвързвана с триумфите на Моу:

- Челси не беше печелил купата в британската елитна лигата от 50 години. Жозе Моуриньо я завоюва с Челси.

- Интер Милано не беше печелил Шампионската лига от 45 години. Жозе Моуриньо я завоюва с Интер.

- Реал Мадрид не беше печелил Купата на Краля в Испания от 22 години. Жозе Моуриньо я завоюва с Реал.

- Манчестър Юнайтед не беше печелил европейски трофей от 9 години. Жозе Моуриньо завоюва Лига Европа с Юнайтед.

- Рома в никакъв случай не беше печелил европейска купа в историята си. Жозе Моуриньо завоюва Лигата на конференциите още през първия си сезон, а през втората си акция изведе Рома до финала на Лига Европа.

Равносметката: Шест европейски финала, пет победи.

Специалния е първият треньор в историята, който печели всички европейски купи. Португалецът е и първият треньор в историята, който печели европейски трофей с четири разнообразни клуба.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР