Един от най-разпространените видове – лиана със срещуположно поставени листа

...
Един от най-разпространените видове – лиана със срещуположно поставени листа
Коментари Харесай

Цветето, което цъфти целогодишно и всеки дом трябва да има

Един от най-разпространените типове – лиана със срещуположно сложени листа до 12 см дължина, овална или яйцевидна форма. На връхната страна на листата са светли и мрачно зелени с неправилна форма петна. Цветовете са събрани в четковидно съцветие с бяла издута чашка и червнено венче. В края на цъфтежа венчето опадва
Съвети по развъждането:
Температура: Умерена, през зимата прохладна, желателно не повече от16°С, най-малко 10°С. В прекомерно топлото помещение листата жълтеят и вяхнат само че растението леко се атакува от вредители.
Осветление: Ярка, разсеяна светлина с малко количество директни слънчеви лъчи. Добре пораства на западният и източният прозорец. През зимата клеродендрон се нуждае единствено от ярко място, другояче при незадоволително осветяване стартира да губи листата.

Полив: щедро от началото на лятото до есента. Връхният пласт на почвата би трябвало да попресъхне преди следващата поливка, т.т примерно един път на седмица. Зимата се полива доста лимитирано, само че зависи от температурата в помещението.
Тороне: от април до август се подхранва на всеки две седмици с течен тор за стайни растения.
Влажност на въздуха: от време на време се оросява, обаче защото растението се нуждае от доста висока мокрота на въздуха, то оросяването единствено краткотрайно облекчава положението на растението, по-добре поставете саксия с клеродендрон на поставка с вода или влажен трошляк и надалеч от радиатора на отоплението.
Пресаждане: Всяка пролет. Почвата за клеродендрон – 1 част листна почва, 1 част оборска тор, 1 част торф, 1 част пясък.
Размножаване: стъблеви резници напролет и лятото. А също и със семена.

Проблеми на развъждането
Клеродендрон не цъфти – в случай че през зимата се е намирал на пркалено топло, в случай че от дълго време не са го пресаждали,когато има незадоволителни хранителни субстанции в почвата или в противен случай. Тяхниото обилие способства за това, че листата стават доста огромни в мрачно зелен цвят.
Ако стъблата на растението се изтеглят, новите листа са дребни и растението не цъфти – това е от незадоволителното осветяване или незадоволително наторяване.
Пъпките или цветовето падат – в случай че е мрачно и студено, когато е доста изсъхнал и топъл въздуха или при непълен полив.
На листата се появяват жълто-кафяви петна, листата съхнат – слънчеви изгарения или прекомерно интензивно слънчево осветяване.

Червеният акар – в междувъзлията на стъблото се появява паяжина, листата стават меки, жълтеят и падат.
Мерки за битка: Ако забележите съществуване на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите елементи на растението с тампон, пропит със алкохол, водка или ракия. Можете да употребявате и следния екологичен способ: Засегнатото растение се напоява щедро и се постава в транспарантен найлонов плик, завързан от горната страна. След това се остава на топло и ярко място. По този метод се развива висока мокрота и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма усъвършенстване напръскайте с инсектициди.Напръскайте с разтвор на актелик.

Ако през лятото растението стои на открит въздух, още повече в градината то би трябвало да проведете профилактика против появяването на листни въшки. Поразяват съцветията, прекъсване на растежа, извъртане на филизите и пъпките и дори гибелта на растението.
Мерки за битка: При разкриване на единични екзепляри, се предлага механично премахване и напръскване на растението със сапунена вода. Можете да напръскате растението с настойка от портокалови кори или настойка от листата на домати. При силнилна обида растенията би трябвало да се третират с инсектициди.

Белокрлка – дребна бяла мушичка, добре забележима с невъоръжено око. Зеленоватите личинки се разселват на долната страна листата, иасмукват клетъчният сок и оставят по този начин наречената „ медена Роса ”, а по листата се виждат бледи и жълти петна. Поразените листа се усукват, жълтеят и падат
Мерки за битка: Изисква на всеки три дни да се пръска с инсектицид (фуфан, актелик,инта-вир) почистват се изумените листа.

Съществува вярване, че когато клеродендронът пораства в една къща, той носи благополучие на притежателите си, а когато цъфти, притегля и шанс в любовните каузи. Ненатрапчивият, внимателен мирис на цветето, елегантната му форма, ярките зелени листа ще го трансфорат в естествена декорация на всеки интериор, ще донесат прохлада, жанр и комфорт в дома.

Инфо: Паркове

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР