Един от най-известните случаи на наблюдение на НЛО във Франция

...
Един от най-известните случаи на наблюдение на НЛО във Франция
Коментари Харесай

Най-мистериозният случай на поява на НЛО във Франция

Един от най-известните случаи на наблюдаване на НЛО във Франция няма пояснение и до през днешния ден, въпреки в следствието да са взели участие полиция, военни и учени.

Необяснимото събитие се случило на 8 януари 1981 г . на два километра от френското населено място Транс-ан-Прованс, край парцела на тогава 55-годишния Ренато Николай. Той е единственият очевидец на случката, само че съгласно френската полиция е изцяло вменяем и няма аргументи да лъже

Във въпросния ден Ренато работел в двора на къщата си. В късния следобяд той чул пронизителен тон от небето и видял сребрист дискообразен уред, който с леко свистене се спуснал към земята.
 нло Thinkstock/Getty Images
Апаратът кацнал на земята и след малко време още веднъж се издигнал към небето и отлетял. През цялото време се чувал монотонен пронизителен тон. Апаратът имал формата на две обърнати една към друга чинии и височина към 1,5 метра. Бил оловно сив на цвят. При излитането му Ренато забелязал, че на долната му част има четири отвора, сходни на дюзи, от които обаче не излизали пламъци или пушек.

Историята несъмнено щяла да завърши дотук и да остане недоказуема небивалица на френски фермер, само че Ренато разкрил на мястото на кацане следи от физическия контакт на апарата със земята. Ясно се виждал кръгъл отпечатък с диаметър към 2,5 метра и на няколко места дребни линии, сходни на леки бразди.

Случаят буди любознанието на управляващите, тъй като подозират, че може да е обвързван с загадка руска шпионска техника.

Екипите снимат деликатно мястото на кацане, взимат проби и ги изпращат за разбор в няколко академични лаборатории, в това число и в Националния поземлен институт за детайлно проучване на почвата.

Оказало се, че в почвените мостри всички следи от растителност са като че ли изкуствено състарени и сходен резултат не се следи в природата, твърди биохимикът Мишел Буниас от аграрния институт.

Взетите проби имат и характерности, наподобяващи на почва, облъчена с радиация. Освен това се открива и тъничък слой от разтопена почва, която би се образувала след нагряване с температура сред 500 и 600 градуса по Целзий. Научните екипи изключват опцията сходни промени в почвата да са станали вследствие на някакво по ранно замърсяване, защото отвън зоната на кацане почвата е с естествени индикатори.

На този стадий в следствието на случая се включва и екип на държавната група за проучване на непознати аерокосмически феномени, чийто шеф тогава е Жан Жак Веласко .  

Повторно проучване на пробите е осъществено през 1988 година в самостоятелна американска лаборатория , която удостоверява резултатите на френските експерти.
В последна сметка не излиза наяве какво е видял Ренато Николай, само че е несъмнено, че не си измисля и че нещо в действителност е кацнало там.

Проф. Жан-Пиер Пети , който също участва в разбора на случката, декларира, че това евентуално е първият формален случай, проверяващ евентуално НЛО с извънземен генезис, който да е приет от научна позиция.

През 2012 година в изявление за вестника Var-Matin 84-годишният Ренато признава, че за него към момента е тайнственост какво е видял през 1981 година Случаят остава мистерия и за всички други, търсили отговор на този въпрос.

Още по тематиката за НЛО:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР