Един от най-издирваните наркобосове в света, включен в топ 10

...
Един от най-издирваните наркобосове в света, включен в топ 10
Коментари Харесай

Мексико залови Рафаел Каро Кинтеро. Съоснователят на картела Гуадалахара е сред най-издирваните в света


Един от най-издирваните наркобосове в света, включен в топ 10 на Федералното бюро за следствие (ФБР) - Рафаел Каро Кинтеро, е бил хванат в петък от мексиканските управляващи в град Сан Симон, щата Синалоа, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Арестът му е осъществен благодарение на особено подготвена хрътка по време на взаимна интервенция на флота и основната прокуратура на Мексико.

Каро Кинтеро е измежду основателите на именития наркокартел Гуадалахара, който е измежду най-могъщите организации за наркотрафик в Латинска Америка през 80-те години на предишния век.

Каро Кинтеро е арестуван по обвиняване, че е взел участие в организирането на убийството на сътрудника на американската организация за битка с опиатите (DEA) Енрике (Кики) Камарена Саласар през 1985 година

През 2013 година наркобосът изненадващо беше освободен от мексиканския съд след 28-годишен престой в пандиза, където излежаваше 40-годишна присъда за отвличането, измъчването и убийството на Камарена. Оттогава той още веднъж мина в конспиративност, завърщайки се към наркотрафика, настояват американските управляващи.
 Военен халикоптер с 15 души на борда се разруши в щата СИналоа по време на интервенцията по задържането на Каро Кинтеро.
Миналата година Каро Кинтеро дефинитивно загуби обжалване против разпоредената си екстрадиция в Съединени американски щати. Мексикански чиновник сподели, че той ще бъде предаден на американските управляващи допустимо най-скоро. От Вашингтон приветстваха залавянето на наркобоса и заявиха, че незабавно стартират да работят по изгонването му.

Каро Кинтеро беше хванат единствено няколко дни, откакто мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се срещна с американския си сътрудник Джо Байдън във Вашингтон. Според мексикански чиновник Съединени американски щати са оказали напън за задържането на наркобоса.

Междувременно 14 мексикански военнослужещи починаха, а един е тежко ранен, откакто военен хеликоптер се разруши в Синалоа, съобщи Ройтерс, като се базира на флота.

Първоначално в известието на мексиканските военноморските сили пишеше, че няма данни, които да демонстрират, че злополуката е обвързвана с ареста на Каро Кинтеро в друга част на щата. Впоследствие обаче президентът Обрадор удостовери, че хеликоптерът е взел участие в интервенцията по задържането му.

Наркобосът е задържан за първи път в Коста Рика през 1985 година, а четири години по-късно получава присъда от 40 години затвор в Мексико поради убийството на сътрудника на DEA Енрике "Кики " Камарена. Съдбата на именития американски сътрудник, проверяващ наркокартела Гуадалахара, е разказана в сюжета на паметния сериал на Нетфликс "Наркос: Мексико ", напомня Ройтерс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР