Един от най-добрите футболисти на бившата ГДР - Ханс-Юрген Дьорнер

...
Един от най-добрите футболисти на бившата ГДР - Ханс-Юрген Дьорнер
Коментари Харесай

Траур във футбола: Отиде си Бекенбауер на Изтока седмица пре...

Един от най-хубавите футболисти на някогашната Германска демократична република - Ханс-Юрген Дьорнер си отиде от този свят седмица преди да навърши 71 години. Легендарният капитан на Динамо (Дрезден) носи екипа на националния отбор на Източна Германия в продължение на 16 години - сред 1969 и 1985 г.г., записвайки 96 участия. Дьорнер изиграва 558 мача за Динамо и макар отбранителния си пост осъществя 101 гола. Най-големият триумф в кариерата му е спечелването на Олимпийската купа с отбора на Германска демократична република на игрите в Монреал през 1976 година



Дьорнер, известен с прозвището Бекенбауер на Източна Германия, е титуляр в отбора на Германска демократична република при загубата от България с 0:1 на стадион " Васил Левски " в международната подготовка на 6 април 1985 година.

Дьорнер прекарва цялата си кариера като футболист в Динамо (Дрезден), с който печели пет шампионски трофеи и четири пъти победи с купата на Германска демократична република.

След края на кариерата си става треньор в школата на Динамо (Дрезден). След обединяването на Германия през 1990 година работи с разнообразни младежки обединения към Германския футболен съюз. През сезон 1996/97 е отпред на елитния Вердер (Бремен). След това е треньор на Цвикау и Лайпциг. За последно беше част от Борда на шефовете на Динамо (Дрезден).

В последните години Дикси Дьорнер имаше здравословни недоволства. През лятото на 2021 година той се подложи на сериозна интервенция поради проблем с кръвоносните съдове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР