Един от начините българите в Западните покрайнини да се информират

...
Един от начините българите в Западните покрайнини да се информират
Коментари Харесай

Главчев: БНТ и БНР да излъчват за българите в Сърбия

Един от методите българите в Западните околности да се осведомят на майчиния си език е Българска национална телевизия и БНР да излъчват свои пакети в локалните медии.

Такова мнение изрази ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев, който посети Ниш и Димитровград.

Сърбия извършва поетите задължения към българското национално малцинство, съобщи Главчев, представен от Българска национална телевизия.

По думите му, проблемите са на равнище Национален съвет на българите, само че през идната година ще има избор за нов състав.

От 2015 година е почнало отпечатването на 26 учебника за образованието на български език за локалните деца, а още 20 са в план.

Димитър Главчев потърси символиката на мястото, от което стартира визитата на българската делегация. Цариброд се намира под Нешков връх, където в обща костница почиват починалите по време на братоубийствената война от 1885 година българи и сърби.

Това не трябва да се случва в никакъв случай към този момент, акцентира Главчев. Той увери, че България е подготвена да оказва помощ на Сърбия по пътя й към Брюксел, само че когато всички условия за участие в Европейски Съюз бъдат изпълнени.

До момента има няколко опита с референдум и заявления на общинския съвет в Димитровград името на града още веднъж да стане Цариброд, както е било до 1950 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР