Един от любопитните феномени е фактът, че ние, хората, реагираме

...
Един от любопитните феномени е фактът, че ние, хората, реагираме
Коментари Харесай

Защо някои хора се страхуват от кръв, а други обичат кървави филми

Един от любопитните явления е фактът, че ние, хората, реагираме друго на кръвта - някой губи схващане при типа даже на дребна капка кръв, а други могат да гледат с екстаз филми на ужасите, в които кръвта безусловно тече като река.

Учени от Асоциацията на американските медицински колежи (AAMC) и Нюйоркския университет взеха решение да хвърлят светлина върху този тайнствен феномен и най-сетне да отговорят на два съществени въпроса: за какво харесваме кървави филми и за какво толкоз се опасяваме от гледката на кръв?

Кръвта провокира омерзение

Изследователите означават, че отрицателните страсти при типа на кръвта могат да бъдат подбудени от банална угриженост за себе си и другите, защото кръвта ни по предписание би трябвало да тече вътре в нас, а не на открито.

Учените също по този начин означават, че някои от хората изпитват възприятие на омерзение и гадене - това също е напълно разбираемо, пише I.F.L. Science. Отвращението може да се дължи на обстоятелството, че контактът с кръв може евентуално да докара до зараза с кръвни патогени като хепатит или ХИВ. В изследване от 2018 година учените допускат, че отвращението при типа на пострадвания, кръв, осакатяване или нарушавания на обвивката на тялото е обвързвано с „ инфектиран капацитет “. В същото време обаче създателите оферират различна причина - хората понасят следената контузия, която провокира вътрешни отрицателни усеща.

Защо обаче някои да вземем за пример припадат при типа на кръв? Изследователите считат, че кръвното ни налягане може да е венозно. Това е по този начин, тъй като дразнители като гледката на кръв могат да причинят прекалено активиране на блуждаещия нерв, което води до неочакван спад на кръвното налягане и сърдечната периодичност, което лимитира притока на кръв към мозъка и предизвиква пристъп.

Кръвна уплаха

Според доктор Ерик Буи, изпълняващ длъжността шеф на Центъра за тревожни и травматични стресови разстройства в Масачузетската обща болница, от време на време страхът от кръв може да стане толкоз мощен, че да се трансформира във уплаха и да пречи на живота на човек.

Понякога подобен боязън може да се трансформира в характерна уплаха, която също се назовава хемофобия. Учените означават, че тази уплаха участва при 3-4% от популацията на света като цяло. По-ранни изследвания демонстрират, че уплахата се развива приблизително на 9,3 години при мъжете и 7,5 години при дамите.

Страхът от кръв може да бъде породен от редица фактори, в това число травматични събития като случай, вървене на доктор или мощен детски боязън.

Според Буи главният проблем с хемофобията е, че с течение на времето хората стартират да се опасяват толкоз доста от гледката на кръв, че са склонни да заобикалят лекарите, даже в случай че имат потребност от здравна помощ.

Защо хората харесват кървави филми?

От друга страна, има хора, които харесват филми с доста кръв и кръв. Някои откриватели считат, че това се дължи на „ търсенето на мощни чувства “. Въпреки това, съгласно психолога доктор Лий Чембърс, това може да се дължи и на обстоятелството, че хората рядко изпитват това в действителния живот и по тази причина благодарение на филми те се пробват да изследват границите на прочувствената си реакция в комфортна и безвредна среда.

В изследване от 2014 година откривателите се концентрираха върху това за какво някои от нас намират грозните неща за толкоз привлекателни. В хода на проучването учените изследвали разнообразни типове омерзение:

социално-морално;

" базово " омерзение към разтрошаване на целостта на тялото;

омерзение към артикули на тялото, като изпражнения.

Тогава учените допуснаха, че отвращението ни кара да се усещаме зле, само че с течение на времето то се развива, с цел да притегли вниманието ни - вследствие на това се трансформира в един от факторите, които могат да задържат вниманието ни.

В изследването откривателите избраха 120 студенти и ги помолиха да посочат прочувствени реакции към разнообразни видеоклипове, както и задача за различаване на паметта, където трябваше да дефинират дали избран кадър се появява във видеото, което са гледали.

Резултатите от изследването демонстрират, че всички типове омерзение предизвикват муден сърдечен темп, както и мощни реакции на внимание, усъвършенствана памет за непоносимо наличие и информация.

Изследователите имат вяра, че от еволюционна позиция наклонността да се фокусираме върху отвращението по-добре приготвя хората да заобикалят нездравословните субстанции. По този метод учените считат, че възприятията, породени от гледката на кръв, са склонни да се концентрират върху оцеляването.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР