Един от лидерите на общонационалните протести, които парализираха голяма част

...
Един от лидерите на общонационалните протести, които парализираха голяма част
Коментари Харесай

Местният лидер на протестите в Гватемала: Защита на демокрацията след изборите

Един от водачите на общонационалните митинги, които сковаха огромна част от гватемалската търговия за съвсем две седмици, е млад... студент по право, който в този момент е водач на една от най-важните локални организации в страната

От SONIA PÉREZ D. Associated Press 12 октомври 2023 година, 13:15 ч. Изборите, които сковаха огромна част от търговията в страната за съвсем две седмици, са млади студент по право, който в този момент оглавява една от най-важните локални организации в страната.

Докато президентът на Гватемала Алехандро Джаматей се пробва да въвлече новоизбрания президент Бернардо Аревало в разговор ориентирани към преустановяване на митингите, Луис Пачеко споделя, че това не е апелът на Аревало и че Джаматеи може да ги постави край, като извърши настояванията им.

Гватемала беше смутен през по-голямата част от тазгодишния избирателен цикъл и даже безапелационната победа на Аревало през август не го успокоиха. Академикът и някогашен посланик се кандидатира на платформа за битка с корупцията, която съгласно наблюдаващи е обезпокоила вкоренената конструкция на властта в Гватемала.

Протестите този месец бяха най-голямата обществена проява, отхвърляща администрацията слага под подозрение изборите. Протестиращите спокойно блокираха основни пътища на повече от 100 точки в цялата страна. Giammattei тази седмица ясно изрази желанието си да ги разчисти със мощ, в случай че е належащо.

Протестиращите трансфораха основния прокурор Консуело Порас в цел на гнева си. Тъй като Аревало изненадващо приключи на второ място в първия кръг на гласуването през юни, нейната работа продължи следствия, свързани с това по какъв начин партията на Аревало Seed Movement е събрала подписи, нужни за регистрация години по-рано, и голям брой следствия, свързани със самите избори.

За Пачеко и 48-те локални общности, които той съставлява северозападно от столицата на Гватемала, решението е просто: Порас, един от нейните прокурори и арбитър, който в профил партията на Аревало, би трябвало да си отидат. < /p>

„ Ние не желаеме нещо, което не може да бъде направено, ние не желаеме конституционни промени, които биха били по-сложни “, сподели Пачеко късно във вторник. Той стоеше на една пресечка от една от блокадите в Гватемала Сити, държейки дървения скиптър, който алармира за позицията му, и нормалната си широкопола шапка и чанта през рамо. Начинът му на говорене беше обмислен и спокоен.

Пачеко сподели, че вълнуващият миг за народа K'iche', който той съставлява, е бил нахлуване в изборни офиси, излъчено онлайн, в което федерални сътрудници отвориха и отнесоха - макар съпротивата на някои изборни чиновници - кутии, съдържащи листове за гласоподаване в секциите. „ Хората към този момент гласоподаваха и вие би трябвало да почитате взетото решение “, сподели той.

„ Знаем, че те не желаят да изгубят властта, която имат ”, сподели Пачеко.

Протестите бяха значително мирни. Демонстрантите пропущат коли за спешна помощ, както и камиони с съществени хранителни артикули и бензин. „ Не желаеме да се самоубиваме като хора “, сподели той. „ Това, което желаеме да покажем, е, че желаеме да защитим и върнем демокрацията. “

Пачеко цитира Атанасио Цул, локален водач, който управлява въстание през 1820 година, изисквайки права, като въздействие.

Алваро Поп, някогашен ръководител на Постоянния конгрес на Организация на обединените нации по въпросите на коренното население, сподели, че това, което се случва в този момент в Гватемала, е краят на цикъл, в който държавното управление се опита да отстрани или трансформира митинга.

През 2015 година хиляди гватемалци излязоха на улицата, като в последна сметка принудиха тогавашния президент Ото Перес Молина ще подаде оставка поради обвинявания в корупция. През 2020 година Джаматеи гневно потуши митингите против своята администрация.

Гватемалците осъзнават доста по-съзнателно, в сравнение с в предходни години, всеобхватната корупция в държавното управление си, сподели Поп, през значително поради годините работа на подкрепяна от Организация на обединените нации задача за битка с корупцията.

„ Коренното население (призовава за протестите), тъй като те са тези с моралната позиция да го създадем и по тази причина има отговор и поддръжка, само че съществува риск митингите да бъдат подкопани от расизъм “, сподели Поп.

Пачеко, кмет на град Хучанеп, ​​ще заема ротационния пост на президент на 48-те кантона единствено за една година, само че е наясно, че ролята му в митингите може да докара до гонене.

Наскоро крайнодесен деятел, тясно обвързван с Порас, подаде тъжба против Пачеко, потвърждавайки вреди, нанесени от протестиращи. Често това е въведения към наказателни обвинявания.

„ Ние не сме тук от името на политическа партия, не пазиме Аревало, с цел да може той да одобри, че президентство, никой различен не е решил това “, сподели Пачеко. „ Дори Аревало да ни е споделил да спрем митингите, няма да го създадем. Преговорите са сред коренното население и държавното управление. “

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР