Един от интересните феномени в европейския филмов свят през 2019

...
Един от интересните феномени в европейския филмов свят през 2019
Коментари Харесай

Новото австрийско кино на фокус на София Филм Фест - slava.bg

Един от забавните явления в европейския кино свят през 2019 година е новият напредък на киното в Австрия. София Филм Фест е следял през годините киното на Австрия, като в стратегиите са включвани филми на водещите създатели от страната. Сред тях най-вече са били творбите на международните майстори Михаел Ханеке, Улрих Зайдел и Джесика Хауснер. Изминалата година беше мощна и богата на награди, интернационалното самопризнание е съществено доказателство за цената на новите австрийски филми.

Програмата „ ФОКУС АВСТРИЯ “ на 24-тия София Филм Фест ЕСЕН се реализира в партньорство с Австрийско посолство – София. В „ Малкия Джо “, копродукция сред Австрия, Англия и Германия, режисьорката Джесика Хауснер споделя историята на една самотна майка, чиновник в корпорация, която създава нови типове растения. Алис основава едно особено пурпурно цвете - впечатляващо красиво, притежаващо лечебни свойства. Ако се отглежда вярно и му се приказва постоянно, цветето може да направи притежателя си благополучен.

Въпреки възбраната на компанията да се изнасят растения, Алис подарява едно цвете на сина си Джо. Наричат го „ Малкия Джо “, само че дружно с растението порастват и съмненията на Алис, че нейното ново творение може би не е толкоз безобидно... За ролята си в „ Малкия Джо “ Емили Бийчъм получи премията за най-хубава актриса в Кан.

Само този филм от селекцията може да бъде забелязан на ДВЕ прожекции: 30 септември – 19:30 часа – в кино „ Люмиер Лидл “ и на 7 октомври – 20:30 часа – във Филмотечно кино „ Одеон “! Съдбовната среща сред емигрант и австрийски пенсионер е в основата на сюжета на кино лентата на сценариста и режисьора Карл Марковиц „ Нобади “. 91-годишен мъж живее в малко жилище във Виена.

Когато една нощ обичаното му куче умира, той взема решение да се раздели уместно със скъпия си другар и насилствено приема помощта на Адиб, мигрант от Афганистан. Докато двамата се пробват да преодолеят взаимните си предубеждения, Адиб намира метод да успокои Роберт, а той не може да сдържи загрижеността си, когато вижда дълбоката и незаздравяла рана на крайници на Адиб. Емпатията и човещината излизат на напред във времето и единствено за няколко часа двама души, които нямат нищо общо между тях, споделят всичко. ЕДИНСТВЕНАТА прожекция на кино лентата е на 6 октомври – 18:00 часа – в Дома на киното.

Игралният дебют на майсторът-документалист Андреас Хорват е „ Лилиан “ – неповторим роман, основан по същинската история на емигрантката Лилиан Алинг - рускиня, която взема решение да напусне Ню Йорк и пешком да се завърне в родината си. Годината е 1927. По случайност Лилиан е открита от служащи в канадските северни гори. Въпреки предизвестията, тя продължава пътуването си сама.

Това е хрониката на едно постепенно изчезване… На кинофестивала в Хайфа ’19 филмът печели „ Златна котва “ за най-хубав дебют, а в Цюрих ’19 – Почетен диплом. ЕДИНСТВЕНАТА прожекция на „ Лилиан “ е на 8 октомври – 20:00 часа – в Дома на киното. Част от „ Фокус Австрия “ на 24-тия София Филм Фест е и копродукцията сред Австрия и Германия „ Проблемът да бъдеш роден “ на Сандра Волнер, която получи Специалната премия на журито в секцията „ Encounters “ на Берлинале 2020.

Главен воин в тази научнофантастична история е робот на име Ели, който наподобява на 10-годишно момиче и не знае повода за своето битие. Ели живее с мъж, който назовава собствен татко. Заедно те се любуват на лятото. Тя споделя неговите мемоари и всичко останало, което той я е програмирал да си спомня.

Спомени, които значат доста за него, само че нищо за нея… ЕДИНСТВЕНАТА прожекция на кино лентата е на 12 октомври – 18:00 часа – в Дома на киното.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР