Един от авторите на отхвърлен доклад на Световната здравна организация

...
Един от авторите на отхвърлен доклад на Световната здравна организация
Коментари Харесай

Скандал: Автор на отхвърлен доклад за много жертви в Италия обвини СЗО в цензура

Един от създателите на отритнат отчет на Световната здравна организация (СЗО) за ограниченията в Италия против ковид е предизвестил през май шефовете си, че ще умират хора и че репутацията на здравната организация на Организация на обединените нации ще пострада " пагубно ", в случай че скрие документа по политически съображения, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

АП посочи, че се е срещнала с редица вътрешни имейли на СЗО.

Изчерпателният отчет на Франческо Дзамбон, координатор на СЗО за Италия и районите й по време на пандемията, и на неговия екип изследва реакцията на италианското държавно управление и здравната система, откакто през февруари страната стана епицентър на разпространяването на болестта из Европа. Целта на отчета е била да се помогне на други страни да се приготвят за пандемията, отбелязва АП.

Ден след публикуването му на 13 май, откакто е минал вътрешните процедури за одобрение, отчетът е бил свален от уеб страницата на СЗО. Впоследствие от СЗО са обяснили, че отчетът е изтеглен поради " фактологични грешки ", а не тъй като италианското държавно управление е оказало напън .

Това е предиздвикало Дзамбон да се обърне напряко към шефа на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус на 28 май. Той го е предизвестил, че скриването на отчета подкопава доверието в СЗО и че по-нататъшни опити за цензура ще компрометират независимостта на организацията и нейните връзки със страните донори, които финансират нейните изследвания.

Отношението към отчета е " огромен скандал в внимателен миг за здравната организация на Организация на обединените нации при задаващото се следствие за КОВИД-19 ", написа Дзамбон.

В публикувано през днешния ден изказване на СЗО се показва, че Дзамбон " показва възгледите на доста хора и те са били регистрирани по съответните канали ".

АП напомня, че през първия стадий от разпространяването на ковид през януари СЗО избягваше да подлага на критика обществено своите основни донори макар тяхната политика, подкопаваща публичното здраве. Например чиновници на СЗО показваха в частни диалози неодобрение, че Китай не дава задоволително информация, само че обществено хвалеха Пекин за транспарантните му дейности. Учени от СЗО импровизирано показваха подозрение в политиката на Англия за " стадния имунитет ", само че обществено я подкрепяха.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР