Един от 5 преболедували коронавирусната инфекция има симптоми на дълъг

...
Един от 5 преболедували коронавирусната инфекция има симптоми на дълъг
Коментари Харесай

Един от петима преболедували има симптоми на дълъг COVID-19 -

Един от 5 преболедували коронавирусната зараза има признаци на дълъг Коронавирус, демонстрира статистиката, представена от Министерството на здравеопазването в.

Повечето хора оздравяват изцяло от COVID-19 в границите на дни или седмици. Немалка част (около 20% или всеки 5-ти) от преболедувалите обаче не престават да имат недоволства седмици или месеци след инфектирането си със SARS-CoV-2 или оповестяват за нови или възвръщащи се признаци след излекуване от епизод на изострен COVID-19.

Като пост-COVID положение или дълъг Коронавирус се дефинира необятен диапазон от оплаквания/симптоми, които не престават седмици и даже месеци след първичното възпаление с ковид или новопоявили се признаци, които не могат да бъдат обяснени с различна диагноза. Дори лица, прекарали болестта без симптоми или с леко протичане, развиват пост-COVID положения.

Определението на Световната здравна организация (СЗО) за пост-COVID/дълъг Коронавирус e: положение след COVID-19, което се демонстрира при лица с анамнеза за евентуална или доказана зараза със SARS-CoV-2, нормално 3 месеца от началото на COVID-19 със признаци, които не престават минимум 2 месеца и не могат да бъдат обяснени с различна диагноза.

В някои страни разграничават дълъг Коронавирус от пост-COVID. В Германия да вземем за пример под дълъг Коронавирус се има поради положение, при което оплакванията/ признаците не престават четири и повече седмици след инфектирането . За пост-COVID – когато признаците или здравословните нарушавания не престават повече от 12 седмици или са налице новопоявили се признаци , които не могат да бъдат асоциирани с друго с изключение на с COVID-19. И в двата случая хората оповестяват за продължаващи във времето недоволства и затруднения.

Най-честите признаци при пост-COVID положенията са затруднено или учестено дишане, уморяемост или изнемощялост, чувство за непрекъснато безсилие, усложнения в мисленето и концентрацията (разг. „ мозъчна мъгла “), кашлица, болки в гръдния панер и корема, в мускулите и ставите, главоболие, диария, проблеми със съня, световъртеж, продължаваща във времето загуба на усет и/или подушване, тревога, депресивно въодушевление и други недоволства, които имат влияние върху ежедневните действия на индивида.

В научната литература се оповестява и за случаи на смяна в месечния цикъл на дамите, хормонален дисбаланс, косопад, зашеметяване, повръщане и други

Водещи недоволства са изразена невро-вегетативна дистония с изнемощялост, сърцетуптене и повишение на пулса над 110/за минута при леки физически натоварвания, прескачане на сърцето, значителни изпотявания – най-вече нощни, доста понижен физически капацитет; дълготрайно персистиране на дребни изливи в перикарда; утежняване на предшестващи хронични сърдечни болести, изключително исхемична болест на сърцето; публикувана белодробна фиброза с дихателна непълнота и нужда от кислородотерапия с последователно понижаване на дозовия режим и опция за прекратяването ѝ; активиране на туберкулоза, бъбречна недостатъчност; неврологични прояви – исхемични инсулти, преходни нарушавания на мозъчното кръвообращение, кожни прояви, нарушавания в краткосрочната памет, бодърствуване, отключване или утежняване на психологични болести.

Пациентите с тежко протичане на COVID-19 са изключително склонни да страдат от затруднения на разнообразни органи и системи, разследване от прекараното заболяване (например при не дребен брой лица образните проучвания демонстрират промени в белите дробове месеци след боледуването, като паралелно с това не престават недоволствата от зной, кашлица и др.).

На този стадий науката към момента не е безапелационна какви са аргументите за тези дълготрайни последствия от болестта. Като вероятни аргументи могат да бъдат посочени:

- слаба или изчезнала отбрана против вируса от страна на имунната система и продължаващо инфектиране на орган/и и/или системи;

- продължителна зараза със SARS-CoV-2;

- провокирана от вируса автоимунна реакция;

- изменен микробиом;

- физически последствия и душевен стрес, разследване от тежко преболедуване, придружено или не от хоспитализация и интензивно лечение;

- обостряне на към този момент съществуващи болести и положения и други

Проучване във Англия, оповестено в профилираното здравно издание " The Lancet Infectious Diseases " през м. септември 2021 година, сочи, че лицата със приключен имунизационен курс са по-защитени от тежко протичане на болестта и от дълготрайни последствия за здравето при зараза със SARS-CoV-2 (дори при положение на ваксинален пробив) спрямо неимунизираните против COVID-19.

Според изследването при имунизираните лица рискът от дълъг Коронавирус е с 47% по-малък . Резултатите от изследването демонстрират още, че вероятността от хоспитализация при изцяло имунизираните понижава със 73% . При преобладаващия сега вид Омикрон, въпреки с намалена успеваемост, имунизациите не престават да работят, предпазвайки ни в забележителна степен от тежко боледуване и следващи усложнения 

При децата, въпреки и по-рядко, също се следят дълготрайни последствия от COVID-19. Съобщава се за продължаващи дълго признаци като уморяемост, главоболие, сърцетуптене, болки в мускулите, затруднена централизация и бодърствуване.

Честотата на дълъг Коронавирус при деца варира в другите изследвания. Според изследване в Италия една трета от изследваните 129 деца на възраст 6-16 година, които са били диагностицирани с COVID-19, демонстрират един или два признака в продължение на четири и повече месеца след инфектирането, а една четвърт от проследените деца имат три и повече продължаващи във времето признаци.

Според данни от Англия 9.8% от децата на възраст 2-11 година и 13% от тези на възраст 12-16 година оповестяват за най-малко един признак, продължаващ пет седмици след позитивния тест за SARS-CoV-2. В други изследвания 4.6% от децата с прекаран COVID-19 демонстрират признаци, продължаващи повече от четири седмици. 

Клиничната картина на дългия (long) Коронавирус е разнообразна и включва разнообразни органи и системи:

- кашлица, храчки, зной, промени в рентгеновата фотография и др.;

- гръдна болежка или тежест в гърдите; сърцебиене; нараснал серумен тропонин; микротромбоемболии, формиране на по-големи тромби, миокардити, перикардити и др.;

- главоболие; нарушавания в съня; загуба на усет и/или обоняние; световъртеж; звук в ушите; възприятие на изтръпване в крайниците; нарушавания в паметта, проблеми с концентрацията и др.;

- тревога и депресивни състояния;

- гадене, повръщане, болки в корема, липса на апетит;

- изразена умора;

- нараснала телесна температура;

- болки в ставите и мускулите;

- болки в ушите;

- „ дращене “ или болки в гърлото;

- косопад;

- нараснали стойности на съществени кръвни показатели; 

- обостряне на хронични заболявания;

- кожни обриви и други

Има и случаи, когато преболедувалите развиват комплекс от признаци, наподобяващи тези при синдрома на хроничната отмалялост.

Рискови фактори за развиването на дълъг Коронавирус

Честотата на пост-COVID положенията нараства с напредването на възрастта. Над 50% от засегнатите пациенти са във възрастовата група 74+ години, следвани от тези в групата 65-74 години.

Децата също страдат от дълъг Коронавирус – съгласно интернационалните данни до ¼ от преболедувалите могат да имат продължаващи във времето признаци.

Женският пол – изследванията са безапелационни, че дамите страдат от дълъг Коронавирус доста по-често от мъжете.

Свръхтегло или затлъстяване.

Наличието на повече от пет признака през първата седмица от острата фаза на болестта е обвързвано с по-висок риск от развиване на дълъг COVID-19, без значение от възрастта или пола.

Необходимост от болнично лекуване поради COVID-19;  зной при започване на заболяването;  болежка в гърдите; патологични находки на белите дробове или сърцето; съпътстващи болести, изключително астма или други хронични белодробни заболявания; артериална хипертония , захарен диабет, хронични бъбречни заболявания; болести, свързани с намален имунитет ; нужда от кислородна терапия в острата фаза на болестта от COVID-19; тютюнопушене; продължителен алкохолизъм са другите рискови фактори за поява на дълъг Коронавирус.

Как се лекува

Към момента липсва специално лекуване, при по-леко протичане, се лекуват признаците. При обостряне на главно заболяване – лекуването е според рекомендациите. При настъпване на нови събития като белодробна тромбоемболия, миокарден инфаркт, мозъчен инсулт – лекуването е по протокола на съответното заболяване. Помагат и физиотерапията и рехабилитацията.

Как оказва помощ ваксинацията срещу COVID-19

Тя понижава риска от тежко протичане на болестта и смърт; вероятността от хоспитализация; намалява недоволствата при дълъг Коронавирус.

Специалистите акцентира, че е значимо да се разграничат признаците, които не престават във етапа на възобновяване от заболяването (първия месец), от пост-COVID положенията, при които е належащо да се консултираме с доктор.

Заразяването със SARS-CoV-2 може да има дълготрайни последствия за здравето, даже в случай че протичането на инфекцията е леко или безсимптомно. Особено застрашени са хората, прекарали болестта тежко, както и възрастните (при които имунната система е доста по-слаба), и лицата с хронични болести.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР