Един милион българи напуснаха България поради лошите жизнени условия и

...
Един милион българи напуснаха България поради лошите жизнени условия и
Коментари Харесай

България е черната овца на ЕС

Един милион българи напуснаха България заради неприятните витални условия и несъмнено, ниското заплащане на труда, сподели икономистът проф. Боян Дуранкев.
Според него с минимална работна заплата от 235 евро и 20 евроцента страната ни изостава от Румъния, която от 1 юли усили минималната заплата на 318 евро. С други думи, съгласно икономиста, разликата във връзка с минималните заплати сред двете страни доближава съвсем 80 евро.

Дуранкев съобщи пред БНР, че България остава „ в зоната на здрача “ и я дефинира като „ черната овца “ на Европейския съюз, защото ситуацията в страната е неспасяемо до 2021 година, когато съгласно прогнозите на държавното управление минималната работна заплата у нас ще доближи 332 евро, което значи, че едвам тогава ще надминем минималната работна заплата в Румъния от тази година.

В коментар за новия модел на договаряне на минималната работна заплата сред работодатели и синдикати Дуранкев го дефинира като „ договаряния на вълците с овците “. Според него административно решение е належащо, тъй като не може сред овци и вълци да се реализира някакъв баланс.

Професорът по стопанска система акцентира, че коефициентът за неравенството Джини, демонстрира, че сега България е водач по неравенството в Европейския съюз:

"Преди три-четири години бяхме трети или четвърти, в този момент сме с най-голямо неравноправие. И погледнете още нещо: междинната работна заплата, в случай че вземем осигурителния приход за предишния месец, сега е 803 лв., до момента в който в това време оптималната работна заплата надвишава на някои и 100 хиляди евро месечно, което значи, че някой се трудят към 400-500 пъти повече в сравнение с от други. Или назад казано: спекулират и имат спекулативно високи приходи. Така че сега виждаме едно неравенство… Вълците са сити. Агнетата са цели, само че напущат България ", заключи проф. Дуранкев и заключи, че в България капиталът господства много мощно над труда и опциите за смяна на статуквото са свързани с повече демонстрации и повече народна власт и по-социална политика, която е насочена към европейските стандарти, а не към стандартите на Третия свят.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР