Един мащабен концерт, зареден с изненади, очаква вниманието на ценителите

...
Един мащабен концерт, зареден с изненади, очаква вниманието на ценителите
Коментари Харесай

Софийската филхармония с морска премиера и почит към Владигеров на музикалното Варненско лято“

 Един огромен концерт, зареден с изненади, чака вниманието на ценителите на 13 юли в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Варна. Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров ще извърши премиерна творба на Милко Коларов, ще показа за пръв път на " Варненско лято “ един реализатор от международна класа и ще уважи Панчо Владигеров. 120-годишнина на патриарха на българската музика ще бъде маркирана с неговата " Еврейска поема “ оп. 48. 

Верен на традицията си да бъде първа сцена на нови български произведения, Международният музикален фестивал " Варненско лято “ ще сюрпризира прелестно меломаните с " Токата “ на надълбоко обвързвания с Варна композитор проф. Милко Коларов, който е възпитаник на Владигеров и популяризатор на неговото творчество. Проф. Коларов основава своята нова впечатляваща творба с посвещение на своя популярен преподавател. 

За пръв път на фестивала като солист ще гостува един от най-ярките цигулари от своето потомство – Юлиан Рахлин, скъп за виртуозното си майсторство, богатия тон и въодушевените тълкования. Роденият във Вилнюс австрийски музикант е на върха на креативната си кариера. Потомствен музикант, той е учил във Виенската консерватория, а също и при огромния Пинкас Цукерман. Световната сцена го открива още в младежките му години, когато свири с оркестъра на Концертгебау на финала на състезанието за млади музиканти на Евровизия в Амстердам. Дебютът му с Виенската филхармония е под палката на Рикардо Мути, следва работа и с други именити диригенти като Зубин Мета и Джеймс Ливайн. Партнира на знакови инструменталисти като Марта Аргерих, Наталия Гутман, Ефим Бронфман, Гидон Кремер, Юрий Башмет, Максим Венгеров, Миша Майски. С еднообразно майсторство Рахлин свири и на виола, а от 1998 година стартира да се изявява и като диригент. За него пишат творби популярни модерни композитори като Кшищоф Пендерецки, Гия Канчели и Ришар Дюбуньон. Записва за Sony Classical, Warner Classics и Deutsche Grammophon, а рецензията постоянно дава високи оценки за неговите записи. От 2000 година развива собствен фестивал " Юлиан Рахлин и другари “ в Дубровник. Преподава във Виенската филхармония и води майсторски класове по целия свят. Има и дейна благотворителна и просветителска активност като дипломат на благосклонност на UNICEF. Юлиан Рахлин свири на цигулка Страдивариус Ex-Liebig от 1704 година, а също и на виола Бергонци от 1786 година

На " Варненско лято “ дружно със Софийската филхармония Рахлин ще извърши Концерт за цигулка и оркестър №2, оп. 63 от Прокофиев.

Финалът на тази богата на прекарвания вечер ще бъде с " Еврейска поема " от Панчо Владигеров, с която филхармониците ще отбележат 120 години от рождението на маестрото. Един от основателите на фестивала " Варненска лято “, бездънен и разнопосочен гений, в тази творба от своето зряло творчество Владигеров се връща към еврейските си корени и черпи ентусиазъм от силата и благосъстоянието на една забележителна просвета.

Маестро Найден Тодоров е шеф на Софийската филхармония от 2017 година след 10 години с Русенската филхармония. Ценен от музикалната рецензия поради " пластичния и безупрeчен жест " и умеенето да построява блестящи кулминационни точки, той прави диригентския си дебют още в Музикалното учебно заведение в Пловдив едвам на 16 години, като основава Младежкия оркестър " Пловдив ". В България учи диригентство при Кръстю Марев и Александър Владигеров, продължава във Виенския университет, а от 1996 специализира в Йерусалим при Менди Родан. Завършва магистратура в Нов български университет (2001) и докторантура в Лондонския университет (2004). Лауреат е на награди от Националния конкурс " Св. Обретенов ", конкурс за чешка музика, Словашки музикален фонд, Фондация " Боргезе ". Има записи за над 100 компактдиска и участия в радио и телевизионни продукции. Гостува на фестивали в България, Австрия, Германия, Словакия, Съединените щати. 

Софийската филхармония е първият професионален симфоничен оркестър у нас. Създаден е през 1928 година по самодейност на Саша Попов. Негови диригенти през годините са Константин Илиев, Добрин Петков, Димитър Манолов, Емил Табаков, Йордан Дафов, Юлиан Ковачев, Диан Чобанов, Мартин Пантелеев. Оркестъръ свири с именити непознати диригенти и солисти: Херман Абендрот, Карло Цеки, Игор Маркевич, Курт Мазур, Юрий Темирканов, Дьорд Лехел, Карл Остерайхер, Курт Зандерлинг, Шарл Брюк, Янош Ференчик, Витолд Ровицки, и солистите – Давид Ойстрах, Руджиеро Ричи, Лев Оборин, Светослав Рихтер, Юджин Истомин, Ван Клайбърн, Дмитрий Шостакович, Данаил Шафран, Раду Алдулеску, Ани Фишер, Ивон Лефебюр, Хенрик Шеринг, Мстислав Ростропович, Шура Черкаски, Пиер Санкан, Андре Навара, Золтан Кочиш и доста други. Филхармонията гостува на три континента – в Америка, Азия и Европа. Има богата дискография от наши и непознати компании, притежател е на доста награди за изпълнителство и цялостна активност: “Музикант на годината " на Българското национално радио, 2002, " Златна лира ", 2003, " Златно петолиние ", 2005, " Кристална лира " (2006, 2009 и 2016), влиятелното отличие " Награда на София ", 2011, оценката на Столична община – Почетен знак на Столицата, 2013, Почетния знак на Президента на Република България, 2014.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР