Един лекар с генералски пагони в рамките на два месеца

...
Един лекар с генералски пагони в рамките на два месеца
Коментари Харесай

Защо генералът свали униформата? (ГАЛЕРИЯ)

Един доктор с генералски пагони в границите на два месеца се трансформира в най-известния човек в България като засенчи по известност президента и премиера, които до неотдавна се радваха на висок рейтинг. До края на март Румен Радев или Бойко Борисов бяха на върха на всички социологически ранглисти като според от разнообразни политически събития ту единият, ту другият имаше преимущество и надлежно по-високо публично утвърждение.

 

Облечен в грациозен тъмносин кост и със синя вратовръзка ген. Мутафчийски дава отговор на журналистически въпроси, откакто на 5 май ВМА получи подаяние от предприемача Петър Манджуков 6 реанимобила

След въвеждането на изключителното състояние на 13 март ген.-майор Венцислав Мутафчийски – професор хирург и шеф на Военномедицинска академия като ръководител на Националния действен щаб (НОЩ) за битка с ковид се изстреля на върха на класациите с персонален рейтинг от 89%. Впоследствие рейтингът му падна на 71%, само че все пак последните социологически изследвания на разнообразни организации демонстрират, че той продължава да се употребява с огромно утвърждение измежду жителите, изпреварвайки президента и министър-председателя.

С черно военно яке шефът на НОЩ даваше изявленията по малките екрани и брифинги по време на изключителното положение 

Една любопитна вметка – България, чиято войска наброява по-малко от хората, които биха запълнили Националния стадион „ Васил Левски “, се оказа с трима генерали на върха на ръководството по време на изключителното състояние. Все отново да уточним – военно състояние не бе въведено и танкове и бронетранспортьори не бяха изкарани по улиците в опит да озаптят недисциплинираните граждани, които отказваха да носят маски или пък нарушаваха противоепидемичните ограничения.

Професорът по време на лекция във ВМА

Румен Радев бе генерал-майор от Военновъздушни сили, а в този момент е военачалник от запаса. Бойко Борисов бе генерал-лейтенант от Министерство на вътрешните работи. След неговата епоха като основен секретар ведомството бе девоенизирано и чиновниците към този момент нямат военни звания. Според разпореждане на държавното управление от 2002 година званията на офицерите и сержантите от мобилизационния запас на Министерство на вътрешните работи се приравняват към званията по Закона за защитата и въоръжените сили, което значи, че в този момент министър председателят също е военачалник от запаса.

Началникът на ВМА дружно с президента Румен Радев и към този момент починалия шеф на защитата ген. Андрей Боцев на празненство в Академията на 2 декември 2019 година по случай 128-мата годишнина от основаването й

За разлика от президента и министър-председателя Венцислав Мутафчийски е настоящ генерал-майор от Военномедицинската работа, шеф на ВМА, основен доктор на Въоръжените сили на Република България, а от края на февруари и началник на НОЩ. И като настоящ офицер професорът по хирургия освен има право, само че е и длъжен за носи генералската си униформа. Както се споделя за достойнството на пагона.

 

През двата месеца на изключителното състояние генералът се появяваше пред медиите и със зелена военна риза вид яке и наложително с маска и с ръкавици

Именно обаче военната униформа изигра неприятна смешка на проф. доктор Венцислав Мутафчийски, който в продължение на 65 дни всеки ден, а няколко седмици и два пъти на ден, даваше брифинги от ВМА или от Министерския съвет, с цел да осведоми обществеността за броя на инфектираните с ковид в България и да дава отговор на журналистически въпроси (понякога много тъпи и неадекватни), свързани с развиването на пандемията по света и у нас.

Генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски отличава през 2019-та курсанти бъдещи военни лекари

Мнозина са на мнение, че появяването на генерала професор във военна униформа два пъти, а в следствие и един път на ден по националните малките екрани в изискванията на изключително състояние и в изискванията на шокова пандемична обстановка в целия свят е работило на българските жители стресиращо и е предизвиквало суматоха и боязън. В обществените мрежи значително жители споделиха, че военната униформа в една по конституция демократична страна им подухва асоциации с военно състояние и с ръководство на военна хунта. Както знаем българите, претърпели 45 години авторитаризъм, са чувствителни на тематика тирания и укриване на информация от страна на властта.

Председателят на НОЩ по време на постоянен брифинг на щаба в Министерския съвет

Макар че никой не слага под подозрение престижа на ген. Мутафчийски като доктор, като учител и като български офицер, изкарал хиляди напрегнати часове над хирургическата маса в избавяне на човешки животи и няколко тежки задачи зад граница – още веднъж спасявайки хора. Но самият той и като доктор, и като доктор, който е приключил и курсове по логика на психиката, трябваше да си даде сметка, че достойнството на пагона нямаше да бъде опозорена, в случай че на брифингите в Министерски съвет се появяваше граждански и с костюм. Това сигурно щеше да внесе доза успокоение у хората, които така и така към този момент бяха наплашени от задаващата се с „ невиждана гняв “ зараза. А знаците постоянно имат значение. Защото ген. Мутафчийски оглави борбата против ковид не толкоз като военачалник, а като доктор. И по-подходящо щеше да бъде той да се явява пред жителите в цивилно облекло. Със сигурност това не е дребно заяждане към уважавания военачалник Мутафчийски, който постави доста старания епидемията в България досега да не вземе застрашителни размери.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов отличава ВМА за присъединяване й в националната осведомителна акция „ Бъди боец “

Унизителен обаче бе методът, по който началникът на ВМА бе принуден да смъкна униформата и да се яви с костюм на двата брифинга на премиера Бойко Борисов в неделния ден на 3 май, когато министър-председателят яростно обясняваше на публицистите, че генералът е жив и здрав и никой не го уволнявал и щабът си работи обикновено, а униформата на генерала е дадена за пране. Пространните пояснения, че шефът на НОЩ ускориха чувството, че с първичната си твърда позиция против разхлабване на ограниченията Венцислав Мутафчийски внезапно стана неуместен и стартира да генерира публично неодобрение. А проф. Мутафчийски самичък трябваше да смъкна униформата и да се явява пред медиите и пред жителите облечен цивилно. В името на спокойствието. А символно достойнството на пагона сигурно нямаше да бъде опетнена.

Двама генерали – един от запаса, другият настоящ, или министър председателят и шефът на НОЩ по време на брифинг в Министерски съвет на 3 май, неделя. Тогава проф. Мутафчийски за пръв път откогато у нас бе въведено военно състояние се появи с костюм, а не с униформа, тъй като по думите на Бойко Борисов тя била дадена за пране

Днес е Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската войска. Ако на жълтите павета в София имаше боен церемониал, ген. Мутафчийски щеше да е в първите редици на приемащите парада и да отдава чест, облечен в парадната си гълъбовосиня униформа. Пред камерите на малките екрани той се появяваше или със зелената униформа на Сухопътните войски, която с изключение на от зелен панталон с двойна алена лента се състои от куртка, или от риза вид яке. Понякога генералът говореше пред медиите и с черно яке с две огромни сребърни генералски звезди, указващи чина му – генерал-майор.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски в парадна генералска униформа отдава чест по време на публична гала

Проф. Венцислав Мутафчийски има и още една – камуфлажна униформа, с която лице в лице е срещал гибелта, а освен посредством виртуални закани, които му бяха отправени през последните дни.

Началникът на ВМА показва на премиера предпазен шлем, направен у нас

Генералът хирург има опит в три военни задачи – в Македония, Ирак и Афганистан. За първи път отива на задача през 2000 година, в бежанския лагер в Радуша, Македония, по време на така наречен косовска рецесия. Там няма военни дейности, лекува най-вече дами, деца и старци.

Началникът на ВМА употребява камуфлажната униформа по време по време на задгранични задачи

Изпратен е в Кербала след атентата на 27 декември 2003 година, при който камион-цистерна се вряза в българската база „ Индия “ и починаха петима български военнослужещи, а над 60 бяха ранени.„ Моята функционалност беше да отида с екип в Кербала, да издирим всички заболели, които са настанени в разнообразни лечебни заведения, да оценим кои могат да понесат превоз и кои не могат и да ги евакуираме в България. Това прекатурна живота ми и кариерата ми на 180 градуса. Тогава в действителност разбрах, че макар че се повеждам боен, аз нищо не запознат съм взривна контузия. Взривната контузия не се разглеждаше друго от огнестрелните пострадвания. И по този начин излезе и първата ми дисертация, която е на тематика „ взривни контузии “, споделя генералът пред Българска национална телевизия през 2018 година, доста преди времето, когато всички българи заран се будят с него. От тази задача и до ден сегашен пази парче от взривената цистерна.

По време на работни срещи и на лекции във ВМА хирургът избира да е с костюм

„ Няма да не помни първата ми интервенция над испански боец в Афганистан. Аз и още един мой сътрудник бяхме единствените хирурзи на повърхност колкото е Югозападна България. И трябваше да оперираме потърпевш испански боец, ние сме в испанска база, в испанска болница. Всичко мина наред. Излизайки от операционната видях цялата база да чака пред болничното заведение, с цел да схванат какъв е резултатът. Просто настръхнах, адреналинът нахлу в тялото ми. Представяте ли си две хиляди чифта очи, вперени с вяра. Това е техният другар, плюс това той беше любим въз основата “, споделя още генералът. Друг спомен е интервенцията на афганистанско дете, простреляно по простъпка с картечница. „ Беше доста тежка, само че, Слава Богу, сполучлива “, споделя по-късно генералът.

Началникът на ВМА дава брифинг в лекарска престилка

През 2006 година Венцислав Мутафчийски е на задача в Афганистан. В нощта против 1 януари дружно с групата честват Нова година в палатков лагер. Тогава към тях е изпратена ракета, която за благополучие не ги уцелва, а се взривява на 100 м от тях. „ Ако беше малко по-точен изстрелът, 500 души щяха да намерят гибелта си. Включително и аз “, спомня си Мутафчийски. През 2003-а на задача в Ирак евакуирали потърпевши. Когато се прибират от летището, водачът карал с над 100 км в час по извънредно неприятен път. А повода – имало по-малка възможност патроните да ги улучат.

“От 3 седмици настояваме пред премиера да бъде изменен методът на обявяване. Не тъй като ни тежи това нещо. Всъщност разбираемо е, че и на нас ни тежи тази работа, само че ние я одобряваме безусловно отговорно, тъй като още при основаването на щаба една от функционалностите му беше да оповестява всички новини, които са свързани с ковид инфекцията. Фундаменталната концепция беше обществото да бъде оптимално и обективно осведомено по този въпрос. Това има няколко измерения. Освен че хората се усещат задоволително осведомени, макар многото старания да се разбие концепцията, че е обективно информирането, има и гласове, че това носи стрес “, сподели ген. Мутафчийски на 29 април.

Ген. Мутафчийски се причислява към националната акция в поддръжка на донорството и посредством картата “Да! За живот! ” дава единодушието си, в случай че не дай си Боже нещо го сполети, да даде късмет на други да живеят

„ Това и за нас е прочувствено изчерпваща задача. Цял живот като лекари сме поднасяли доста неприятни новини на нашите пациенти. Да им кажем, че са заболели от нелечимо заболяване, че имат лимитиран живот. Един човек би трябвало да знае какво се случва с него. Дори когато оповестяваме положителни вести, ние също сме подложени на стрес. Не единствено неприятните вести носят стрес. Така че ние демонстрираме цялостно схващане към нашите съграждани, че може би им омръзнахме, а пък и преносителите на неприятни новини ги убиват. На път сме да ни убият. Извинявам се на нашите сънародници, че не всеки път вестите са оптимистични ”, заяви най-популярният мъж в страната на 29 април, предвещавайки, че след дни всекидневните брифинги на НОЩ ще бъдат сменени с изяви един път седмично.

Брифинг на НОЩ с присъединяване на министър-председателя

На 2 май в 8 сутринта в Гранитна зала на Министерския съвет вместо Мутафчийски пред публицистите застанаха секретарят на щаба доцент Димо Димов и шефката на държавната пресслужба Севдалина Арнаудова. А часове по-късно стана ясно, че обичаният на мнозина военачалник ще се появява пред медиите и пред обществеността един път седмично – всеки четвъртък.

Шефът на ВМА получава дарението от Петър Манджуков

Усмихнат, граждански и с грациозен костюм генералът одобри ден преди Гергьовден подаяние за ВМА от предприемача Петър Манджуков – шест реанимобила. Точно този костюм, а не военната униформа, щеше да провокира още повече благосклонности към генерала по време на изключителното състояние. И тогава да му мислят Радев и Борисов…

Генерал Мутафчийски дружно с военачалник професор Николай Петров, който оглавява Катедра „ Анестезиология и интензивно лекуване “ във ВМА, а преди този момент бе началник на ВМА и министър на опазването на здравето, одобряват дарените от Петър Манджуков реанимобила

Инфо:лупа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР