Един добре направен Киш е малко удоволствие за обяд или

...
Един добре направен Киш е малко удоволствие за обяд или
Коментари Харесай

Киш Лорен с бекон и спанак

Един добре изработен Киш е малко наслаждение за обяд или вечеря дружно със зелена салата и чаша вино

Необходими Продукти

Маслено тесто


● брашно - 175 г
● сол - 1/2 ч.л.
● масло - 113 г студено на кубчета
● вода - 30 мл ледена

Плънка


● спанак - 200 г
● бекон - 3 ленти или шунка
● лук - 1 глава дребна
● чесън - 1 скилидка пресован
● чедър - 120 г или пармезан
● яйца - 2 бр. L
● сметана - 120 мл (35 - 40% неподсладена)
● прясно мляко - 160 мл
● сол
● черен пипер
● чили - 1 бр. суха чушка

Начин на подготвяне

Работи се в блендер или миксер. В блендера се поставя брашното и сол, прибавя се студеното масло на кубчета и се разрушава на правилото старт - стоп на блендера няколко пъти, с цел да може да стане тестото бързо на трохи.

Ледената вода се прибавя на тънка струйка, първо към 2 с. л. и след това цялото количество, само че тестото би трябвало да остане рехаво. Не се омесва с ръце, а се разрушава за не повече от 30 секунди. Изсипва се върху фолио и с ръце бързо се оформя на сплеснат диск.

Завива се с фолиото и се оставя в ледник за 1 час, с цел да се развие добре глутенът. На набрашнен плот се разточва и с цел да се обезпечи идентична дебелина, се повдига всякога и се завърта на четвърт оборот, като се разточва постоянно от центъра на открито.

За да е несъмнено, че е верният размер като диаметър се мери тавичката - тарт, като се слага на назад върху тестото и с 5 см то би трябвало да е по-голямо от външната страна на тартата.

Когато е разточено задоволително се почиства с четка непотребното брашно, слага се на точилката и се навива върху нея и се слага деликатно, като се разгъва. Тестото в никакъв случай не трябва да се дърпа с пръсти, тъй като ще се свие при печене, а леко се притиска с върховете на пръстите към основата и страничните ръбове на тартата. Набожда се с вилица на повечко места, с цел да не се вдигне по време на печене.

Пече се на 200 градуса за към 25-30 минути до прекрасен златист цвят и ръбовете му би трябвало добре да са се отделили от стените на тарта.

Пълнеж:

200 г спанак се задушава на пара за няколко минути, с цел да остане пресен и зелен. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади. В тиган се запържва беконът на кубчета до прекрасен златист цвят. Изважда се. Задушават се лукът и чесънът с малко лой - 2-3 с.л зехтин и бучка масло и се прибавя спанакът, беконът, разбъркват се с цел да се смесят ароматите. Свалят се от огъня и се охлаждат.

В купа се разрушават яйцата с телена бъркалка, прибавя се сметаната, прясното мляко, сол, черен пипер и смачкана чушка Чили и се изсипва в изпеченото тесто. Покрива се с настъргано твърдо сирене. Кишът се пече на 200 градуса за към 20-25 минути.

Кишът Лорен с бекон и спанак е подготвен.

Забележка: употребих за по-голямо улеснение блендер, само че може и да се работи в миксер. За твърдо сирене употребих Чедър. Лютата чушка Чили е по избор.

Ползвах тефлонов тиган и не съм запържвала бекона в лой, а го оставих той да си пусне своите си аромати. Мазнина прибавих при задушаването на лука.

---------------------

Един добре изработен Киш е малко наслаждение за обяд или вечеря дружно със зелена салата и чаша вино. Добър е както топъл, по този начин и леден. Това е обичайната вечеря на една французойка, която го подготвя в неделя и по този начин има за цяла седмица, тъй като Кишът се съхранява в ледник за дълго време.

Историята по кулинария ни споделя, че първите кишове са от немската кухня, Kuchen, което значи че се прави с всичко което е имало в една кухня, т.е. небрежно събрано. После се е пренесъл във Франция в района на Лорен и от там се води името му Киш Лорен. Всеки Киш е друг по себе си, само че постоянно е с яйчено-сметанова примес, бекон и всевъзможен тип зеленчуци, само че и постоянно с хубаво настъргано твърдо сирене.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР