Един ден Буда се явил на среща с последователите си,

...
Един ден Буда се явил на среща с последователите си,
Коментари Харесай

Притча за възлите

Един ден Буда се явил на среща с почитателите си, като носел скъпа кърпичка. Учениците доста се изненадали от тази лъскава движимост, защото знаели, че техният преподавател не приема скъпи блага. Мисълта за тази кърпичка не им давала мира. Вниманието им било привлечено и когато Буда вързал пет възела на парчето плат. След това той ги попитал дали в този си тип кърпичката е същата, която е донесъл преди този момент. Един от учениците кипнал:

- Нима това е някаква смешка? Естествено, че това е същата кърпичка!

- Убеден ли си в думите си? Все отново кърпичката, която донесох беше без възли. Тази няма ли пет? Как тогава е същата? - споделил Буда.

Внезапно ученикът получил прояснение. Прозрял, че даже това да е същата кърпичка, цялата е покрита с възли, тъкмо като измъчен човек. Той незабавно споделил прозрението си. А Буда споделил:

- Правилно! Това се пробвах да ви покажа. Човек, който страда, не е по-различен от Гаутама Буда. Аз просто съм като носна кърпичка, по която няма възли. Петте възела са лъжата, неосъзнатостта, алчността, експанзията и егоизмът.

Учителят добавил и друго:

- Искам да развържа възлите. Но дали, до момента в който се взирате в мен, това ще ми помогне.

Буда дръпнал плата мощно и възлите се стегнали още повече. Тогава един от учениците възразил:

- Но какво се пробвате да извършите! Така единствено ще затегнете възлите.

Думите на учениците зарадвали Буда и той споделил:

- Вие разбирате доста добре протичащото се с носната кърпичка, само че не виждате нещата, които стават с вас. Поставете се в същата обстановка. Кажете какво да сторя в този момент с тази кърпичка?

Тогава един от учениците предложил:

- Нека видя от близко по какъв начин са вързани възлите!

Той открил, че те би трябвало да се разхлабят, с цел да се развържат елементарно. Взел кърпичката и се справил с тях. А Буда рекъл:

- Това беше урокът за през днешния ден. Сега сте свободни да медитирате.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР