Един човек без име, известен като човекът от моста, се

...
Един човек без име, известен като човекът от моста, се
Коментари Харесай

Човекът от моста проби китайската цензура и поиска избори, а не владетели

Един човек без име, прочут като " индивидът от моста ", се трансформира в предизвикателство за непробиваемата цензура в тоталитарен Китай на фона на исторически партиен конгрес. Неговият самостоятелен митинг се снабди с почитатели по целия свят.

В четвъртък следобяд, на 13 октомври, един жител на голяма тоталитарна страна, облечен като строителен служащ, застава на мост. Опъва огромен бял афиш с червени писмени знаци, а до него се издига гъст дим.

Става дума за моста Ситонг в китайската столица Пекин, а действието се развива три дни преди началото на най-важното вътрешнополитическо събитие в страната през последните 5 години - Националният конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), на процедура единствената партия в страната.

Правилата за сигурност в столицата са затегнати, а в края на конгреса се чака президентът Си Дзинпин да бъде избран отново за две от трите най-висши управителни длъжности в страната. За десетте си години на власт той е укрепил режима и е лимитирал доста свободата на словото и опциите за дисидентски изяви, тъй че да не се появяват случаи като този с " индивида от моста ".

Този път обаче макар всички ограничения на властта посланието от плаката съумява да се популяризира в китайското интернет пространство и даже да се снабди с последователи оттатък границите на страната.
Искаме независимост, а не локдауни. Избори, а не владетели. Искаме достолепие, а не неистини. " Човекът от моста "
" Искаме да ядем, а не да вършим проби за ковид. Реформи, а не Културна гражданска война. Искаме независимост, а не локдауни. Избори, а не владетели. Искаме достолепие, а не неистини. Да бъдем жители, а не поробени хора ", гласи то.

На втори афиш е изписано: " Отстранете диктатора и народен изменник Си Дзинпин ".
Кой е мистериозният протестиращ
Самоличността на протестиращият остава непотвърдена и до през днешния ден. Той е задържан още по време на акцията си, а видеокадри демонстрират по какъв начин служители на реда го водят до патрулка и сгъват плаката.

Западни медии като Би Би Си и Уошингтън поуст пробват без триумф да се свържат с представители на китайските управляващи, които да дадат повече информация за случилото се.

След като не се оповестява името на протестиращия, той се снабдява с прякора " индивидът от моста ", като се счита, че това е отпратка към " индивидът от танка " - китаец, който застава на пътя на танковете по време на историческите митинги на площад Тянанмън през 1989 година Тогава умират стотици, само че точни данни към момента няма.

Освен че арестуват " индивида от моста ", управляващите разполагат полиция край други мостове в града и пробват да изтрият всяка диря в интернет от случилото се. Търсачките лимитират резултатите, които излизат при търсене на думи като „ Пекин “, „ Хайдян “(районът, в който се намира моста) или „ Ситонг “.

Някои консуматори в Туитър оповестяват, че профилите им в огромната китайска платформа WeChat са били краткотрайно деактивирани, откакто са споделили фотоси от митинга. В друга огромна китайска платформа се появява хаштаг " видях го ", без да се загатва непосредствено самия случай. " Видях го, всички го видяхме “, гласи една от изявленията.

В чужбина хора, които са съпричастни с протестиращия, основават плакати със сходни послания. Такива се появяват в някои кампуси на университети в Съединени американски щати, Англия, Европа, Австралия, измежду които Станфорд, Кингс Колидж, Голдсмитс и някои образователни заведения в Хонконг.

Уошингтън поуст цитира консуматори, които приказват за " една искра " по отношение на случая като отпратка към революционното есе на комунистическия водач Мао Дзедун, озаглавено " Една искра може да възпламени пожар в прерията ".
Защо тъкмо преди конгреса
Националният конгрес на Китайската комунистическа партия е от основно значение за китайската власт. Тазгодишния 20-и конгрес продължава от 16 до 22 октомври и включва близо 2300 делегати на партията от общо 96,7 милиона членове. Срещите се организират при затворени порти, а в столицата се вземат изключителни ограничения за сигурност.

Западни медии като Гардиън и Уошингтън поуст оповестяват за практики дисиденти да бъдат краткотрайно премествани от Пекин, арестувани или поставяни под домакински арест по време на едноседмичното събитие.

Контролът тази година е засилен и поради строгите политики на Пекин за ограничение на разпространяването на ковид, против които пробват да се борят китайски деятели като " индивида от моста ".

Очаква се тази седмица конгресът да утвърди листата с членовете на Централната комисия за инспекция на дисциплината и да избере 20-ия Централен комитет .

В неделя, ден след закриването на конгреса, следва да се организира първата пленарна сесия, на която Централният комитет да утвърди състава на Политбюро на партията и неговия непрекъснат комитет - най-влиятелният партиен орган, чийто член е и Си.

Той заема три водещи държавни позиции - общоприет секретар на Комунистическата партия, ръководител на Централната военна комисия и президент на Китайската национална република. На конгреса се чака да бъде преназначен за първите две, а напролет на 2023 година да бъде избран отново и за третия си мандат като президент по време на годишното Общокитайско заседание на народните представители.

Третият мандат стана вероятен през 2018 година, когато беше отстранено ограничаването един човек да може да заема поста президент единствено два мандата. Тогава от общо 2964 дали своят вот двама бяха срещу, а трима се въздържаха.

„ По някакъв метод този ход съставлява края на 40-годишната епоха на промени в Китай “, сподели тогава интернационалният сътрудник на американското Национално публично радио Антъни Кун .

„ Ерата стартира след гибелта на ръководителя Мао Дзедун през 1976 година, когато Китай се опита да се отдалечи от политическото принуждение и култа към личността, които характеризираха неговото ръководство. “
Какво се чака от третия мандат
Си застава отпред на партията в края на 2012 година и става президент през март 2013 година Трети мандат на процедура може да го направи най-влиятелния китайски водач след Мао Дзедун.

През десетте си години на власт Си разшири китайското интернационално въздействие с планове като самодейността " Един пояс, веднъж ", усили военния потенциал, понижи икономическото неравноправие, в профил политическите си противници и нарежда Пекин като международна суперсила на външнополитическата сцена.

Той също по този начин отстрани рестриктивните мерки на груповото управление на своите прародители Ху Дзинтао и Дзян Дзъмин и се отдръпна от икономическите промени, които способстваха за възхода на Китай през последните десетилетия.

Едно от главните опасения на критиците на Пекин по отношение на удължаването на властта на Си е, че той може да схване властта си като на процедура безгранична, изключително поради обстоятелството, че е допустимо да остане на власт до края на живота си.
Си без подозрение ще види успеха си като мандат да прави каквото си изиска.Цай Ся
„ Си без подозрение ще види успеха си като мандат да прави каквото си изиска “, написа Цай Ся, пенсиониран професор от Централната партийна школа на ККП, който през днешния ден живее в заточение.

През идващите пет години се чака китайският водач да се изправи пред редица компликации, измежду които срив на пазара на парцели, демографска рецесия, последици от все по-непопулярните политики против ковид, дипломатическата рецесия с Тайван, спорната поддръжка за съветския президент Владимир Путин и нарушаванията на човешките права на уйгурската общественост.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР