Е, този път политиците и държавата наистина се изгавриха с

...
Е, този път политиците и държавата наистина се изгавриха с
Коментари Харесай

Партийната субсидия е по-голяма гавра, отколкото мислехме

Е, този път политиците и страната в действителност се изгавриха с нас. Години наред поносим този джебчийски прийом, наименуван „ партийна дотация ”, който употребяват, с цел да шарят в джобовете ни. А в този момент ненадейно се оказа, че тихомълком хазната раздава, а партиите прибират - даже повече пари, в сравнение с обществено признават пред данъкоплатците. И настояват, че е законно!

Ситуацията е просто отвратителна, тъй като ни направиха да изглеждаме като наивници. За държавното финансиране на партиите се приказва ужасно доста през последните години. Под лозунга за неговото орязване се провежда и организира народен референдум. За това време евентуално всеки човек в страната, който е обърнал внимание на въпроса, е запомнил едно число – 11 лева Това е сумата, която получават за всеки автентичен глас политическите сили, влезнали в Народното събрание, както и тези, които са събрали най-малко 1% на последните парламентарни избори.

И в края на всяка година, когато се обсъждаше държавният бюджет за идната, непроменяемо се водеше един и същи публичен диалог – би трябвало ли да се резервира дотацията, дали да се редуцира на едно левче за глас или най-малко да се понижи с левче. Изведнъж разбираме, че до момента в който сме се горещели поради тези 11 лева, финансовото министерство скрито е раздавало други, по-високи суми.  При това облягайки се на закона.

Нещата стоят по следния метод. Данни на финансовото министерство, изискани от “Шоуто на Слави ”, демонстрираха, че ведомството е изплатило общо 38 648 384 лева на партии и обединения през 2018 година Скритите бонуси излизат нескрито, когато дотацията, получена от всяка „ правоимаща ” политическа групировка, се раздели на действителните гласове, които е взела на последните избори през 2017 година Тогава излиза наяве, че политиците в действителност са прибрали по 13.23 лева на глас, а не по 11 лева, както всички (мислехме, че) знаем.

Как се получава по този начин?

В Закона за политическите партии е записано, че общата сума, която държавната хазна изплаща всяка година на „ правоимащите ”, се дефинира годишно в Закона за държавния бюджет „ според от броя на получените действителни гласове от партиите и обединенията на последните парламентарни избори ”. Здравият разсъдък диктува, че фразата „ партиите и обединенията ” включва единствено тези политически сили, които са влезнали в Народното събрание или са получили над 1%. Нали това са тези, които имат право на дотация по смисъла на закона!

Съвсем иначе обаче поясняват наредбата във финансовото министерство. Във ведомството считат, че в сметката би трябвало да се включат действителните гласове, пуснати безусловно за всички партии и обединения, които са взели участие на последните избори. С други думи, може да си дал своя вот за Ракиената партия или Коалицията на второто пришествие, само че това няма никакво значение – в случай че твоят глас е автентичен, тогава той ще се преразпредели към огромните политически сили като ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и така нататък Както и парите, вървящи с него. Излиза, че се ползва същият принцип, който се употребява, когато се дефинира кой какъв брой депутатски мандати получава – гласовете за извънпарламентарните партии и обединения се преразпределят в интерес на обединенията, влезнали в Народното събрание. Достатъчно е единствено гласоподавателят да влезе в изборната секция, да гласоподава даже с " Не поддържам никого " и хоп - неговите 11 лева се прибавят към спечелилите партии. 

Коментарът на финансовото ведомство за това безобразно тълкувание: съблюдаваме закона, колкото и да е крив! „ Има едно несъвършенство на законодателството.... Няма по какъв начин при в този момент настоящия Закон за политическите партии да се получат тъкмо 11 лева. на глас. Законът е написан по този начин, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в последна сметка да се разпредели единствено сред правоимащите партии и обединения “, оправда се министър Владислав Горанов.

От думите на Горанов става изрично ясно:

той е знаел, че в действителност заплаща повече от 11 лева на глас.

Знаел е и до момента в който години наред се вихреха (сега очевидно) безсмислени разногласия за размера на сумата, не е загатнал нищо. Тук не става въпрос за нелепост или непросветеност. Това е финансовото министерство. Там знаят всяка стотинка, която влиза или излиза от сметките им. Горанов е бил наясно от самото начало, че харчат доста повече, в сравнение с жителите считат, и не е направил нищо. Има и още един абсурд. В Закона за държавния бюджет на никое място не е обозначено ясно какъв брой пари се заплащат за партийните дотации. Там може да се види да вземем за пример какъв брой пари ще получи община Долно Нанагорнище, само че тези 38 милиона за партиите ги няма. Скрити са някъде в систематизирани графи.

Защо си мълчахте, господин министър?

 

Къде е отговорността ви към данъкоплатците?

 

Къде е отговорността ви към вашите гласоподаватели, които ви вкараха в Народното събрание, а с това ви дадоха опцията да станете министър и да се разпореждате с парите им? И защо беше всичко? За да могат ГЕРБ и вашите (уж) съперници от Българска социалистическа партия да събират милиони в банки, а Бойко Борисов да си купува благосклонността на жителите, като прави щедрост със личните им пари – като тези 70 000 $, които партията му подари, с цел да бъдат прибрани тленните остатъци на починалия планинар Иван Томов.

Но освен Горанов е отговорен – никой различен не желае да направи нищо. Бойко Борисов едно си знае, едно си бае: „ Този закон за дотациите Българска социалистическа партия го направи, не съм го направил аз “. Няма значение кой го е направил. Като е толкоз посредствен, както твърди Горанов, ГЕРБ можеше 100 пъти да го поправи за толкоз години във властта. Вместо това безмълвно вземаха парите. Социалистите пък по този начин са се вторачили в тераси, барбекюта и жилища, че не могат да извърнат внимание на закона, който по този начин комфортно облагодетелства и тях. Оправдават се, че имали импортирани законопроекти за понижаване на дотацията. Ами, като имате, отидете в Народното събрание и започнете да ръчкате ръководещите, до момента в който склонят да ги прегледат и одобряват! Но и те са си мълчали, че за 2018 година са получили 2 милиона повече от полагаемото им. Или не са забелязали?!  ДПС няма какво да ги разясняваме – толкоз са улисани да избавят България и Европа от призрака на национализма, че парите на данъкоплатците им наподобяват като прекомерно незначителна идея.

А може би просто всички се снишават от боязън

да не би скандалното разобличаване да отприщи ненадейно мощна стихия. Финансовото министерство се базира на „ несъвършения ” закон, с цел да заплаща повече пари на „ правоимащите ”. За Горанов и хората му това, наподобява, изчерпва въпроса. Сега обаче стартира инспекция на Върховната административна прокуратура дали фактически методът на ведомството дава отговор на закона. Ако излезе, че го поясняват погрешно, тогава животът на Горанов ще стане доста тежък. Особено след историята с жилището на кръстника му масон това може да трансформира финансовия министър в следващия воденичен камък на шията на Борисов, също като Цветан Цветанов. Опозицията също надали ще бъде доста щастлива от сходно развиване, тъй като ще би трябвало да изяснява за какво е вземала пари, които не й се поставят. Всъщност партиите са вземали повече от полагаемите им се пари години наред. Надвзетото за 2018 година е 6 милиона, за тази отново ще е толкоз, само че е по този начин, откогато е решено дотацията да стане 11 лева И от самото начало най-вече от тези пари са отивали в ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. 

Затова, наподобява, партиите и другите виновни фактори заобикалят да приказват: просто изчакват историята да утихне от единствено себе си. Кой знае какъв брой ще се проточи прокурорската инспекция. От Сметната палата, които също се включиха, споделиха, че резултатите от работата им ще излязат през септември. Като - забележете!, тя също до момента не е проверявала за какво финансовото министерство раздава толкоз пари на партиите. Едно е несъмнено – данъкоплатците и тази година ще би трябвало да платим милиони левове допълнително на партиите и обединенията, в сравнение с сме очаквали. Ако не ги натиснем да трансформират допустимо най-скоро „ несъвършения ” закон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР