, е председател на Асоциацията на парковете, бивш дългогодишен шеф

...
, е председател на Асоциацията на парковете, бивш дългогодишен шеф
Коментари Харесай

Тома Белев: Просто съм зашеметен от непрофесионализма, настанал в МОСВ.

, е ръководител на Асоциацията на парковете, някогашен дълготраен началник на Национален парк Витоша ” и екс зам.-министър на Министерство на околната среда и водите в предходното държавно управление. Тома Белев е изявен природозащитник от години и политически деятел от Демократична България.

Гледах служебния министър на околната среда при Цънцарова в неделя. Там с горделивост заяви, че е издала заповед за новите цели на предпазена зона " Кресна-Илинденци ", препоръчани от частната комерсиална компания " Дикон ". Изненадох се, тъй като не бях чул за тази процедура и я ревизирах тези дни.

Просто съм замаян от непрофесионализма настанал в Министерство на околната среда и водите.

Действително е издадена заповед с задачите, препоръчани от тръговска компания, като процесът е протекъл супер бързо и с прескачане на наредбите на законите:

- протоколът на НСБР е утвърден от министъра, макар че в него и в ососбенно мнение към него има данни, че комерсиалната компания и НСЗП не са се съобразили с налични научни данни, което е нарушаване на Директивата за хабитатите и Закона за биологичното разнообразие;

- министърът не е внесъл изменените цели за приемане от Министерски съвет, както изисква закона за биологичното многообразие разяснен от Конститурционния съд в решение по конституционно дело 14/2020;

- министърът е одобрил задачите, без да се съблюдава закона за биологичното многообразие изискващ предварителна смяна на формуляра на зоната учреден на специфична директива, каквато не е издадена още;

- министърът дори не е спазил общият ред за издаване на общи административни актове, избран в Административно процесуалният кодекс;

- дори не си заслужава да загатвам пропусната процедура по екологична оценка, при тези нарушавания на решение на Конституционен съд, на Административнопроцесуален кодекс и на специалиазирания закон. Явно министърът доста е бързал да утвърди задачите показани му от комерсиалната компания и обслужващи ползите на друга частна компания с интерес заа строителство.





Тези голям брой нарушавания, съгласно мен, водят до незначителност на издадената заповед, само че за жалост демонстрират следващото обслужване на корпоративни ползи от служебният кабинет.

Време е да се разбере, че просвета се прави от научни организации. Време е да се разбере, че законите би трябвало да се съблюдават и от държавните органи, другояче господства беззаконието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР