, е покана за преговори, а не ултиматум. Това обясни

...
, е покана за преговори, а не ултиматум. Това обясни
Коментари Харесай

Лена Бориславова пита ГЕРБ дали още държат 1/3 от регулаторите да са на ДПС

, е покана за договаряния, а не ултиматум. Това изясни по bTV Лена Бориславова, която е член на изпълнителния съвет на ПП-ДБ. Документът стана мотив още веднъж да се заприказва за избори, а вицепремиерът Мария Габриел съобщи, че няма да подпише сходен меморандум.

Бориславова изясни, че ПП-ДБ са подготвени да беседват с ГЕРБ-СДС, в случай че този вид на документа не им харесва, само че съгласно нея би трябвало да има транспарантен механизъм, по който да се попълнят регулаторите, тъй че да са самостоятелни.

Тя прикани сътрудниците от ГЕРБ да показват своето виждане за състава на регулаторите и попита дали към момента седят зад концепцията те да се разпределят с квоти 1/3 Движение за права и свободи, 1/3 ГЕРБ. Такава концепция беше стартирана на 6 декември от Десислава Атанасова, до момента в който беше отпред на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

„ Не разбирам свръхреакцията на ГЕРБ от кое място пристигна. Аз доста бих желала да чуя каква е тяхната визия за попълване на регулаторите – дали не престават да желаят плаващи болшинства, както попълниха състава на НЗОК? Дали съгласно тях в регулаторите би трябвало да влязат подвластни политически лица, както стана в Конституционния съд, дали към момента стоят зад концепцията, която лансираха на 6 декември, че делението би трябвало да бъде 1/3 за Движение за права и свободи и след това 1/3 за ГЕРБ? “ попита Бориславова и добави, че по този метод ГЕРБ и Движение за права и свободи биха запазили цялостен надзор над регулаторите.

„ Досега имахме регулатори определени от ГЕРБ-СДС на 100% и ние виждаме по какъв начин работят тези регулатори – виждаме Нотариуса и Пепи Еврото – те са еманация на този развой, до момента регулаторите са се случвали вследствие на едни вътрешнопартийни сделки, които са се случвали в едни кабинети, а ние споделяме, предвид на новата конституция, този развой не може да продължава по този начин, “ съобщи тя.

" Не знам за какво когато някой ти дава обещание една трета, това не е делкане на страната ", сподели Бориславова, във връзка коментар на Делян Пеевски от през вчерашния ден.

Според Бориславова моментът не е подобаващ за нови избори, тъй като решението на двата основни казуса – в правосъдната система и попълването на регулаторите „ ще останат на масата и след изборите “.

„ Проблемите в правосъдната система към Пепи Еврото и Марто Нотариуса – те няма да изчезнат от единствено себе си, би трябвало да се вземат решение и в този смисъл ние протягаме ръка към сътрудниците от ГЕРБ, това не е ултиматум. Ако не им харесва този документ, по този начин както е завършен, ние сме склонни да седнем да обсъдим, да има преговорни групи, само че не можем да продължим да се поддържаме без ясни задължения, " съобщи Лена Бориславова.

Тя изясни, че всичко, което е написано в документа, който ПП-ДБ оферират е да се разпише транспарантен механизъм за попълване на квотите в регулаторите, тъй че те да бъдат в действителност самостоятелни, без „ ярки политически имена и зависимости “.

В самия документ са записани няколко съществени точки:

● използване на промени в региона на ефикасното управление;

● продължение на промени в правосъдието;

● битка с корупцията;

● подсилване на службите и системите за сигурност;

Линк към меморандума -
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР