Двустранното сътрудничество в икономиката, енергетиката и сигурността, както и възможностите

...
Двустранното сътрудничество в икономиката, енергетиката и сигурността, както и възможностите
Коментари Харесай

Саудитска Арабия обсъжда с нас сътрудничество в оръжейния сектор

Двустранното съдействие в стопанската система, енергетиката и сигурността, както и опциите за увеличаване на политическия разговор сред двете страни са обсъждали на днешната си среща в София министрите на външните работи на България и Саудитска Арабия. Теодора Генчовска и принц Фейсал бин Фархан ал Сауд организираха диалог на четири очи в постройката на Министерство на външните работи, след който обрисуваха пред медиите главните акценти от него.

„ Кралско Саудитска Арабия е измежду най-важните сътрудници на България в Близкия изток. От съвместен интерес е да разтеглим сферите на икономическо съдействие сред двете страни, където има избран необработен капацитет, както и да увеличим стокообмена. Бихме желали да задълбочим контактите си в региона на енергетиката, в това число нуклеарната. България разполага с потенциал за даване на услуги и експерти в региона на извеждането от употреба и ръководство на радиоактивни боклуци. Страната ни е с положителни обичаи и стратегии за образование на енергийни специалистr “, означи Генчовска.

Като друга евентуална област на съдействие тя уточни защитата и разгласи, че към този момент е отправена покана на Кралство Саудитска Арабия за присъединяване във военното ревю „ Хемус 2022 “, което ще се организира при започване на юни.

По време на диалозите е наранена и региона на туризма, добави Генчовска.  „ Разгледахме опцията за съдействие за превъзмогване на последствията от войната в Украйна, свързани с напъните на нашата страна за реализиране на диверсификация на доставките на природен газ и петрол “, сподели още българският външен министър.

Принц Фейсал бин Фархан ал Сауд означи, че България има доста благоприятни условия във военния бранш и двете страни би трябвало да работят за задълбочаване на съдействието в тази област. Той разяснява още, че е уведомил Теодора Генчовска за равнището на сигурност в района на Близкия изток. Работим за преустановяване на огъня в Йемен, уточни той.

Според министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия двете страни могат да си сътрудничат ползотворно и в частния бранш. След срещата на Теодора Генчовска с принц Фейсал бин Фархан ал Сауд са извършени и пленарни диалози сред двете делегации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР