Двойната игра на българския президент, който се опитва да балансира

...
Двойната игра на българския президент, който се опитва да балансира
Коментари Харесай

Радев всъщност играе в полза на Русия


Двойната игра на българския президент, който се пробва да балансира сред Изтока и Запада и най-много да не ядоса Русия, в действителност е в интерес на Русия. А не в интерес на България и българския народ, написа Георги А. Ангелов.

България членува в НАТО от 18 години, в ЕС - от 15. През това време десетки западни анализатори нарекоха страната " троянски кон "  в Европейски Съюз и НАТО. Причината е, че българските държавни управления играят внимателно двойна игра, пробвайки се да балансират сред Изтока и Запада и най-много да не ядосат Русия, забравяйки, че са членове на двата най-мощни съюза в света във военно и в икономическо отношение. Президентът Румен Радев е натовски военачалник с американско образование, само че неговото ръководство е несъмнено проруско и то в интервал, в който войските на Владимир Путин са в Украйна. 

Остро изявление против Русия, само че за вътрешна приложимост

На 23-и септември Радев събра служебните министри и шефовете на служби на консултативна среща за " последствията за сигурността, стопанската система и обществена сфера от ескалацията на войната в Украйна ". Изказването му по-късно беше може би най-острото след началото на нашествието в Украйна. " Референдуми в зона на бойни дейности, където до урните падат снаряди, са юридически парадокс и България няма да ги признае ", сподели Радев. Това обаче беше едно от двете фрази, в които той осъди дейностите и тактиките на съветския президент, чието име не бе произнесено нито един път. " Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война още веднъж да се разиграва " нуклеарната карта ", само че колкото и неуместно да звучи, тази опасност не може да бъде подценявана ", бе другото му изречение.
Редакцията предлага
Основният фокус на изявлението беше върху икономическите последствия " за хората ", хвалба за дейностите на служебното държавно управление и размахване на пръст към партиите, участващи в изборите след седмица. И в случай че човек се взре по-подробно в текста, може и да не разбере, че мотив за него е оповестяването на готовност от Путин и войната му (спомената единствено два пъти, като " тази война " ), изгубен във безконечните предизборни дъвки като " възобновяване на строителството на автомагистралите " Хемус ", " Струма "  и другите съществени пътни артерии ", Шенген и така нататък

сподели, че в първите часове на войната на 24-и февруари е свикал консултативна среща с държавното управление, на която руската експанзия против Украйна е била жигосана като изрично неприемлива. Забрави обаче да спомене други свои думите от тези дни: " Видно е, че ще завоюва тази война, само че тя доста мъчно ще завоюва мира ". 

Трябва да се има поради и, че.

Думите се разминават с дейностите

. Така да вземем за пример с дейностите или бездействията си през последната седмица служебният кабинет с министър председател Гълъб Донев забави декларацията за встъпване на в делото за геноцида в Украйна. Делото се води против Руската федерация в Международния съд в Хага и е съществена тематика за разискване на есенната сесия на Организация на обединените нации. Правният документ е бил направен от юристите на Министерството на външните работи за съвещанието на кабинета на 21-и септември, само че не е позволен за разглеждане. Декларацията е трябвало да бъде разисквана от участващите страни на 22-и септември в Ню Йорк, където тече сесията на Организация на обединените нации, а Украйна е помолила всички страни (40) да подадат декларациите си до 30 септември. Това е " пропуск "  само от последната седмица на последния кабинет на Радев.

Основна " опорна точка " на настоящето ръководство бе да докаже, че предходното съдружно държавно управление, отпред с " Продължаваме промяната ", е направило едва ли не закононарушение, спирайки покупките на газ от " Газпром ", а кабинетът, назначен от Радев, ще оправи това. Разбира се, мантрите за обезпечаване на на ниска цена съветски газ в интервал на наказания на Европейски Съюз и  бяха несериозни. Все едно, че не съществува война против самостоятелна страна, стартирана от същата тази Русия, и все едно, че Путин не употребява газа като оръжие. Междувременно " Газпром "  дори от кумова  срама не показва предпочитание за договаряния. И по този начин служебното държавно управление отново търси втечнен газ от танкери, за който два месеца обясняваше колко незаконно безценен е.

Не би трябвало да не забравяме и напъните на Радев да не бъде изпратена оръжейна помощ на Украйна от безпределно остарелите български оръжия руско произвеждане, до момента в който други страни от някогашния социалистически страни ги подариха на Украйна и бяха обезщетени от сътрудниците с надалеч по-нови и съвременни оръжия. Загадъчно и без претекстове Радев оправдаваше това с голямата българска общественост в Украйна, само че пък пропусна да осъди тези дни възбраната на българския език в окупираното от Путин Запорожие, за която заяви професор Михаил Станчев, учител в университета в Харков.

Щетите са налице

Имиджовите вреди за партиите участнички в последното държавно управление са видими от резултатите на социологическите организации. Но главната вреда от осъщественото от Радев и държавното управление му е по отношение на публичното мнение. Голяма част от феновете на новините са останали с усещането, че " Газпром "  е нещо доста хубаво, а неприятната Европа не дава да употребяваме евтиния и прекрасен съветски газ, затова ни чака гладна и скъпа зима. Не тъй като атакува самостоятелна Украйна, което беше предшествано от ултиматум България да излезе от НАТО.

Истината няма стойност в нашите дни, в които определящо е публичното мнение, а то е симулакрум - отражение на отражението на истината. А симулакрумът, който Радев и министрите му сътвориха, е в интерес на Путин.

Така. А не в интерес на България и българския народ. Не е и в изгода и на Европейски Съюз и НАТО и усещането им от българския гласоподавател.

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР