Двойка черни лешояди ще бъдат отглеждани в Софийския зоопарк за

...
Двойка черни лешояди ще бъдат отглеждани в Софийския зоопарк за
Коментари Харесай

Софийският зоопарк става дом на двойка черни лешояди след близо две десетилетия

Двойка черни лешояди ще бъдат отглеждани в Софийския зоопарк за пръв път от близо две десетилетия.

Официалното " показване " на птиците, които носят имената София и Бадахос , ще бъде на 22 декември, от 11.30 ч., оповестиха от сдружението " Зелени Балкани ".

Лешоядите имат трайни увреждания и по тази причина не могат да бъдат пуснати на независимост, обясниха от организацията. Специалистите се надяват в новия си дом птиците да съумеят да имат потомство.

Лешоядите са дарени на зоопарка от държавното управление на Екстрeмадура - самостоятелна област в Кралство Испания. Инициативата се реализира по плана " Светло бъдеще за черния лешояд ", който е взаимна самодейност на няколко партньорски организации от четири страни. Решението за даряването в столичния зоокът е на " Фонд за дивата флора и фауна ". Целта е възобновяване на популацията на черния лешояд в дивата природа на България.

Черните лешояди са емблематичен тип за Софийския зоопарк, защото точно един черен лешояд, подарен на княз Фердинанд, създателя на Царската зоологическа градина, е първият в зооколекцията, обясниха от " Зелени Балкани ". В Червената книга на България черният лешояд е в категорията " Изчезнал ". През 2021 година се следи загнездването на първите две двойки в българската природа.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР