Двете причини да отида на този спектакъл, са авторът Фридрих

...
Двете причини да отида на този спектакъл, са авторът Фридрих
Коментари Харесай

„Ромул Велики“ без следа от величие

Двете аргументи да отида на този театър, са създателят Фридрих Дюренмат и. Очакванията ми и за двете се оправдаха значително – пиесата е смешна и интелигентна, с чудесни разговори, а Геро е идеалният артист за функции, в които зад комичното прозира самоирония, даже трагизъм. Постановката на Малък градски спектакъл „ Зад канала “ не съумява да разкрие напълно нито смисловия капацитет на пиесата, която е направена беззъба и кичозна, нито капацитета на артиста.

Третият позитивен съставен елемент на „ Ромул Велики “ е в ролята на Емилиан, който съумява да удържи трагичните нотки на сцена, на която всички останали герои се държат като палячовци.

Фридрих Дюренмат написа „ Ромул Велики “ през 1948 г. и пиесата е много зле призната от рецензията. Нейната водеща тематика за това, че бездействието може да промени историята, и неприкритите намеци с интелектуалците на Германия, предали властта на Хитлер, са много мъчителни тъкмо в годините след войната.

През 1957 г. Дюренмат преработва пиесата, която продължава да е комедия, защото убеждението на драматурга е, че комедията е единственият формат, в който може да се опише действителността. Събитията в „ Ромул Велики “ са свързани със мощно изменени или напряко измислени обстоятелства към рухването на Западната Римска империя в ръцете на варварите, които прочее в текста на Дюренмат се назовават германци. Ромул е последният император на империята, от дълго време банкрутирала, разрушена, ограбена. Той живее на вилата си, където отглежда кокошки, и това е неговото наказване към страната – да унищожи посредством безучастие света в близост. Всъщност действително видяно, Ромул няма кой знае какви други възможности, с изключение на да одобри финансовата помощ на най-богатия човек в империята – търговец на гащи, като му даде ръката на щерка си.



Всичко това в постановката на Бина Харалампиева наподобява на водевил. С изключение на към този момент упоменатите и Бойко Кръстанов, както и на Петър Калчев в ролята на предводителя на варварите, останалите артисти са някъде в регистъра сред баналното и отблъскващото. Василена Атанасова и Весела Бабинова в функциите на императорската брачна половинка и щерка нямат никакви актьорски провокации и не разкриват нищо от доста по-големия си капацитет. Вежен Велчовски като търговеца на гащи е отблъскващо изкуствен даже и без неуместната руса перука, а Александър Кадиев в ролята на Зенон влиза с лекост в отработената с халтури в „ Сълза и смях “ роля на „ хомосексуалист “ (дума, с която не бих нарекла нито един гей мъж). Изглежда неговото кудкудякане и кривене дразни само мен, тъй като публиката се кикотеше и аплодираше – родният спектакъл от дълго време е възпитал визията, че по този начин би трябвало да наподобява смешното на сцена.

Накрая две дами на прилична възраст си говореха зад тила ми и едната сподели на другата „ Много сладко “. Аз персонално се засрамих и за Дюренмат, и за театъра въобще.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР