Двете най-ресурсни дружества на регионалното министерство, които разпределят стотици милиони

...
Двете най-ресурсни дружества на регионалното министерство, които разпределят стотици милиони
Коментари Харесай

Шишков преназначи хората си в борда на Автомагистрали и ВиК холдинг за още 5 г.

Двете най-ресурсни сдружения на районното министерство, които разпределят стотици милиони - " Автомагистрали " и " Български ВиК холдинг ", са с нови шефове, този път определени след конкурс. Реално обаче кой знае какви промени няма, а са преназначени, с мандат от 5 години, поставените още предходната година на тези постове хора от служебния министър Иван Шишков, написа „ Капитал ”.

Конкурсите и за двете сдружения бяха оповестени със заповед на министър Шишков в края на ноември предходната година и към този момент са ясни резултатите.

Директорските бордове на " Автомагистрали " и " Български ВиК холдинг " се състоят от по петима души като трима от тях са представители на страната и се избират от принципала на двете сдружения - районното ведомство, а двама са самостоятелни членове и се избират от Агенцията за обществените предприятия и надзор.

Резултатите от извършения конкурс в " Автомагистрали " демонстрират, че двама от назначените от Шишков в края на август предходната година резервират постовете си. Това са Иван Станчев и Ивелина Крушкова. Техните имена към този момент са подадени за регистриране в Търговския указател. В състезанието за трите места в борда на шефовете участваха общо седем претенденти като всички бяха позволени до крайната фаза на конкуренцията.

Иван Станчев сега е и изпълнителен шеф на сдружението. Той беше в управата на " Автомагистрали " и заемаше същата служба и по време на предходното служебно държавно управление на Стефан Янев, когато районен министър беше Виолета Комитова, а Шишков неин заместинк. Преди това той беше за малко началник на отдел " Укрепване на свлачища " към държавното сдружение. На този пост той беше назначен през юни 2021 година от предходния шеф на сдружението Стоян Беличев, като преди този момент Станчев е работил в държавното сдружение " Летище София ".

За разлика от Станчев, който въпреки всичко имаше някакъв опит в строителното сдружение, Крушкова има дълго CV със заемани разнообразни длъжности в разнообразни регулатори - Комисия за защита на конкуренцията, КФН, както и в Българската банка за развиване. В продължение на две години, от 2018 до 2020 година, по време на ръководството на Борисов тя е била член на управителния съвет на националната компания " Индустриални зони ", а по-късно за малко (от март до октомври) е ръководител на съвета на шефовете на " Индустриален и логистичен парк - Бургас ".

Крушкова има докторска степен от Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УНИБИТ). Съпругът й Петър Крушков е първи секретар по търговията и стопанската система в посолството на България в Молдова, а по времето на ръководството на Борисов е бил основен експерт в дирекция " Външноикономическа политика " в икономическото министерство.

Братът на Петър Крушков - Николай, беше шеф на кабинета на Пламен Узунов, когато актуалният секретар на президента беше длъжностен министър на вътрешните работи в първото държавно управление на Румен Радев през 2017 година По това време към името му имаше скандал, обвързван с даването на достъп до цялата осведомителна система на летище София на частна компания. Тогава се оказа, че малко преди този момент сдружението е било благосъстоятелност на Крушков, а за неразбираемата активност на компанията не е бил подписан контракт.

Новото предопределение в борда на " Автомагистрали " е това на Калин Янков. Досега той оглавяваше отдел " Доставки " в сдружението.

Засега не е ясно каква ще се ориста на някогашния зам.-министър на районното развиване Захари Христов. След като подаде оставка от поста при започване на декември предходната година, той беше назначен в борда на шефовете на " Автомагистрали " на мястото на Николай Едрев, който пък напусна, с цел да оглави новия отдел за сигнали и нередности в сдружението. Назначението на Христов тогава провокира отвращение поради изказванията на някогашния му сътрудник от служебния кабинет на Стефан Янев - Тодор Стоянов, че против него има сигнал от строителна компания за желани комисионни. Според Стоянов това е била и повода той да напусне зам.министерския пост по време на служебния кабинет на Янев, когато районен министър беше Виолета Комитова.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР