Двете чаровници от творческия тандем Little Ladies - Венета и

...
Двете чаровници от творческия тандем Little Ladies - Венета и
Коментари Харесай

Чаровниците от Little Ladies разкриват магията на българскит...

Двете чаровници от креативния тандем Little Ladies - Венета и Аглея, ще разкрият магията, закодирана в българските имена. Поводът е празникът на буквите 24 май. В цветна експозиция художничката Венета ще показа своята интерпретация на букви от писмеността в закачливи портрети на дами с български имена. Талантливата певицата Аглея пък е подготвила музикален театър „ Музика на името “, който съставлява компилация от тематични кавъри за всеки един портрет на Вени.

„ Името е фина плът и материя. Всяка писмен знак от него е осцилация, която въздейства върху характера на индивида и дефинира неговата духовна същина. Съществува избрана връзка сред звуковете, които в комбиниране един с различен образуват мелодия. А мелодията, присъща на обещано име, хармонира с избран цвят и ни трансформира в самостоятелни и неповторими персони “, уверени са надарените девойки.

Те канят всички пловдивчани на 24 май от 14 часа в изложба AK Glass of wine. „ Елате, с цел да отбележим дружно един от най-хубавите български празници, да продължим делото на нашите предшественици и да споделим парченце от силата и вярата на човешкия дух по време на пандемия “, приканват Вени и Аглея.



Венета Павлова е на 15 години, ученичка в Руска езикова гимназия " Иван Вазов " с профил френски език. Вени е тийнейджър, запалянко, фен на изкуството и модата, идеалист по душа, който лети в облаци от цветни балони с четка или сабя в ръка и се пробва да укроти разпилените от вятъра коси, с цел да ги плени в едно артистично украшение или свежо фишу. От дребна обича да рисува и всичко в областта на изкуството е нейно ентусиазъм. Има редица оценки от национални и интернационалните състезания. Нейните рисувани приказни светове летят до Малага и Лондон. През 2019 година основава свое онлайн пространство с концепцията да споделя всичко, което я впечатлява. Изкуството й оказва помощ да изрази своята характерност и жанр. Смело споделя „ не “ на идентичното. За Вени Светът е пъстър. Различията ни вършат красиви. DIY е нейното занимание. Няма нищо по-вълнуващо от това да създаваш с обич, да изграждаш, да твориш и да подаряваш благополучие. В последния си план „ Little ladies” работи с надарената пловдивчанка ( също тинейджерка) Аглея Канева и дружно сбъдват фантазиите си. Повече за Венета може да прочетете в нейния блог:



Аглея Канева е на 13 години от град Пловдив. Учи в НУМТИ “Добрин Петков” със компетентност ударни принадлежности. Член е на отбор “Престо”. Обича да слуша и да пее джаз музика. Има над 100 призови оценки от национални и интернационалните състезания за поп и джаз пеене. Танцува латино танци от 4 години, с групировката Chicas Del Mambo завоюваха бронзов орден от Световното състезание в Мексико. Изключително самопризнание за огромния им гений. Член е на Асоциация за поддръжка на децата () и на Фондация “Димитър Бербатов”. Спортува тенис и плуване. Любимото й занимание е ездата. Повече за Аглея може да чуете в нейния YouTube channel.

Имената са като хората - те също се раждат, живеят и умират, считат девойките.

Според тях българските имена отразяват богатото ни културно завещание и описват за другите цивилизации, живели по нашите земи - траки, гърци, славяни, прабългари, римляни. Имената, които през днешния ден назоваваме български, са завещание от две именни системи – прабългарската и славянската. От прабългарската обаче е останало напълно малко въздействие, защото тези имена са били считани за прекомерно знатни, а пък са били и сложни за изговаряне. Славянската именна система е била наложена териториално и племенно, заради това тези имена са идентични за цялата славянска общественост. В тях е вложено пожеланието за бъдещето на индивида. Приемането на християнството по българските земи се отразява и върху именната система. Новата религия би трябвало да се отбелязя и с ново име. Пример за това дава Княз Борис, който, откакто приема християнството, се преименува на Михаил. И през днешния ден от всичко това се е оформила една извънредно шарена палитра от имена, съчетаващи обичаи, поверия, минало и настояще, споделят надарените пловдивски ученички.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР