Две великолепни гривни с диаманти, принадлежали на френската кралица Мария-Антоанета,

...
Две великолепни гривни с диаманти, принадлежали на френската кралица Мария-Антоанета,
Коментари Харесай

Уникални бижута на Мария-Антоанета на търг

Две превъзходни гривни с диаманти, принадлежали на френската кралица Мария-Антоанета, ще бъдат изложени на търг в Женева по-късно тази година, оповестиха от аукционната къща " Кристис ".

Гривните, всяка от които е инкрустирана с по 112 диаманта, ще бъдат продадени дружно и се допуска, че цената, която ще заплати новият им притежател, ще е сред 2 и 4 милиона $.

Тази оценка включва „ освен изключителната стойност на диамантите, само че и опцията да бъдат носени бижута, които преди време са били носени от известната кралица Мария-Антоанета ", споделя пред Агенция Франс Прес специалистът по бижутерия на " Кристис " Сесил Кизамоло.

През 2018 година естествената перла и диамантен медальон, принадлежали на тази кралица със злощастна орис, бяха оценени от " Кристис " на 1-2 милиона $, само че на търга за тях бяха платени 36 милиона. Те са принадлежали на Бурбон-Пармската династия и по-конкретно на братята и сестрите на българската княгиня Мария Луиза, брачна половинка на княз Фердинанд I. Една от сестрите на Мария-Антоанета - кралицата на Неапол Мария-Каролина е прабаба на цар Фердинанд I, напомня БГНЕС.



Мария-Антоанета, последната кралица на Франция преди революцията, беше гилотинирана в Париж през октомври 1793 година на 37-годишна възраст.

Кизамоло показва, че освен историята прави гривните изключителни, само че и размерът на диамантите, които варират сред 1 и 4 карата. Аукционната къща счита, че вложените в гривните диаманти са общо сред 140 и 150 карата. Друга неповторима специфичност на тези две бижута е, че те могат да бъдат свързани едно с друго и да бъдат носени като огърлица.

Кралицата е поръчала гривните на бижутера Шарл Огюст Бьомер в Париж през 1776 година, две години откакто се възкачва на трона. Тя е платила 250 000 ливри, което за времето си е било голяма сума.

Любопитно е също по този начин, че преди да се опита да избяга от Франция с крал Луи XVI и техните деца, кралицата първо желала да се увери, че бижутата й са изпратени на несъмнено място отвън страната. Те са изпратени в Брюксел, където ръководи сестра й Мари-Кристин, преди да бъдат изпратени в родината на кралицата Австрия, ръководена от нейния племенник, императора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР