Две трети от депутатите на Движението за права и свободи

...
Две трети от депутатите на Движението за права и свободи
Коментари Харесай

След 200-те въпроса на Ангелкова: ДПС с показно срещу Рашков как се спъва властта

Две трети от депутатите на Движението за права и свободи дружно с водача Мустафа Карадайъ са внесли през днешния ден въпроси по една и съща тематика към вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. Тя е по отношение на „ дейности за оказан напън и тормоз от страна на Министерство на вътрешните работи по време на предизборната акция и в изборния ден “.

23-ма от общо 34 народни представители от групата на Движение за права и свободи до момента са подали до администрацията на Народното събрание въпроси самостоятелно. Някои от тях дори са ги дублирали. На процедура отправените към Рашков въпроси с евентуално еднообразно наличие са 45 на брой.

Тази акция идва на фона на неспирните опити от страна на Движение за права и свободи да уязви вицепремиера Рашков (още за ).

На този стадий не може да се реши дали на първо четене „ двойните “ въпроси не са разнообразни в действителност по наличие, а единствено тематиката да е идентична, тъй като всички са входирани през днешния ден и са още в развой на обработка.

Не се знае също дали и останалите 11 депутата ще попитат вътрешния министър за същото. „ Отсъстващите “ от кампанийното задаване на въпроси са малцинство и те са: Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Александър Несторов, Ализан Яхова, Джейхан Ибрямов, Ешереф Ешереф, Ихсан Хаккъ, Петър Чобанов, Хасан Адемов и Цветан Енчев.  

Припомняме, че водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по средата на декември внесе запитване по същата тематика до Рашков и получи отговор.

Публикуваме без редакторска интервенция питането на Карадайъ:

На 28.07.2021 година и 19.11.2021 година в изказване пред медиите изнесохте информация за дейностите на Министерството на вътрешните работи в предизборната акция и в изборния ден на 11.07.2021 година и 14.11.2021 година

Заявихте, че дейностите не са били ориентирани против съответни партии и не са били в интерес на други.

В централата на Движение за права и свободи са постъпили многочислени сигнали, съпроводени със съответните документи, от членове и симпатизанти на партията за оказан полицейски напън и тормоз върху гласоподаватели, партийни деятели, кметове, общински съветници и членове на локалните управления на партията, както и върху претенденти за народни представители.

Без мотив и причина същите са привиквани в ръководствата на Министерство на вътрешните работи и принуждавани да подписват предупредителни протоколи с неразбираемо и спорно наличие, като в голям брой от тях се съдържа предизвестие да не вземат участие в акцията и изборите, въпреки и това да е тяхно неотменимо конституционно право, а на мнозина и обвързване по силата на закона.

С желанието да проучим и осветлим всеки един съответен случай и на съображение член 91 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание Ви задавам следните въпроси;

1.      Кой и какви инструкции е давал към състава на Министерство на вътрешните работи за осъществяване на избрани дейности във връзка с гласоподаватели, партийни членове, деятели на партии и претенденти за народни представители и същите да бъдат привиквани без законно съображение да подписват предупредителни протоколи?

2.      Оказван ли е напън и тормоз на гласоподаватели, членове и симпатизанти на партии и претенденти за народни представители да не вземат участие в изборния развой?

В тази връзка и на съображение член 111 и член 138 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание вършим искане за даване на всички документи, свързани със заложените въпроси, а именно;

За всеки съответен случай - мотивът, основанието, напътствията (писмени и устни), дейностите и всички съпътстващи документи като предупредителни протоколи, заявки, сигнали, тъжби, сведения, заповеди, постановления, показания и други “.

И отговорът на министър Рашков от 17-ти януари:

В отговор на поставените от Вас въпроси по отношение на дейности за оказан напън и тормоз от страна на Министерство на вътрешните работи по време на предизборната акция и в изборния ден Ви отпущам следната информация:

Основни действия на Министерството на вътрешните работи са предварителната защита и следствието на закононарушения (чл. 6, алинея 1, т. 3 и т. 8 от ЗМВР), в това число и тези срещу политическите права на жителите. Спрямо лицата, за които има задоволително съображение да се допусна, че ще извършат незаконни или други противоправни дейности, застрашаващи публичния ред, или съществени права и свободи, органите на Министерство на вътрешните работи са длъжни да подхващат съответните превантивни дейности. В процеса на подготовката и в деня на изборите те имат пълномощието да сформират предупредителни протоколи по член 65 от ЗМВР.
Йордан Цонев: За първи път слушам и виждам министър председател да се държи по този метод
" В дългогодишната си кариера като политик познавам персонално всички министър-председатели на България, президенти и всички значими публично...
Прочети повече
От управлението на Министерство на вътрешните работи не са давани инструкции към чиновници за осъществяване на съответни дейности във връзка с гласоподаватели, партийни членове, деятели на партии и претенденти за народни представители. Не са известни случаи жители да са привиквани без законно съображение да подписват предупредителни протоколи. От страна на състава на Министерство на вътрешните работи не е оказван напън и тормоз във връзка с гласоподаватели, членове и симпатизанти на партии, и претенденти за народни представители за отстраняването им от изборния развой.

Всички сигнали за подготвяно или осъществено закононарушение, обвързвано с политическите права на жителите, са тествани и материалите по тях са изпратени в способената прокуратура “.

 

 

 
Карадайъ назова премиера " рецидивист " и " цар Киро "
Петков става рецидивист в нарушаването на Конституцията. Според нея има разделяне на управляващите. Опитва се да се държи малко като цар, к...
Прочети повече


 

 

 

По-рано през днешния ден информация на ившият министър на туризма и сегашен народен представител от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова е задала тъкмо 200 въпроса по парламентарен надзор на членовете на Министерски съвет единствено за ден -.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР